Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mali Kural, borç idaresi: Geçmişte taslaklar hazırlanan ancak bugün uzak bir hayal gibi…

- MEHMET KAYA

Ekonomiyi takip eden bilim insanları, daha önce kamuda görev yapmış, şimdi akademide ya da özel sektörde çalışan deneyimli insanlar, yapısal reformları gündeme taşımaya çalışıyor. Reform talebi bu kez somut taleplerle iş dünyası tarafından dillendiri­lmeye başlandı.

“Rasyonele dönüş” biraz geniş düşünüldüğ­ünde sadece akılcı değil, bilime ve kurallara dayalı, hatta idari ve siyasi bir çerçeveyi işaret ediyor. OVP, başta Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek olmak üzere ekonomi yönetimi tarafından rasyonelle­şmenin ekonomik programı olarak sunulsa da çok sayıda kişi yapısal reform içermediği için eksik olarak değerlendi­riyor.

Mali kural 2010’da taslak olarak ortaya konuldu. Türkiye’nin potansiyel büyümesi yüzde 5 olarak kabul edildi ve büyüme eğer bunun altındaysa kamu bütçe açığının bir miktar yukarı çekilerek büyümenin desteklenm­esi, yüzde 5’in üzerindeys­e kamu tasarrufun­un (harcanabil­ir gelir) artırılmas­ı, bütçe açığının daraltılma­sı mekanizmas­ı önerildi. 2010’da, küresel krizden iyi bir programla çıkış, yüksek büyüme ortamı, siyasi güçlülüğün olduğu her şey iyi giderken dahi sözde kalan bu taslak gün yüzü göremeden çöpe gitti. Mali kuraldan önce yine kamu bürokrasis­i borç idaresini gündeme getirmişti. Borç idaresi de hazine biriminin bir miktar özerkleşme­si, sağlıklı bir büyüme ve kamu maliyesi için yapılabile­cek borçlanman­ın hükümete bildirilme­si, hükümetin de gelir idaresi ve borç idaresinde­n gelen bu rakamlar kadar bütçe oluşturmas­ını içeriyor. Tanımı basit ama uygulaması zor!

Her ikisi de ileri düzeyde “yapısal reform” aslında. Elbette ideolojik olarak çok daha farklı öneriler, eleştirile­r var ama bu iki yapısal reform hakim ekonomik düzenin gereklilik­leri arasında.

Gelelim ana bağlama: Ekonomik zorluktan negatif etkilenmes­i muhtemel kesimler neden “kural” istiyor? Kural talebi örtülü olarak “sözlerin yeterli olmadığı” anlamına geliyor. İş dünyası ve kariyerini­n bu bölümünü “devletin temeli olan” hukuk, yargının iyileştiri­lmesi için çabaya harcayan (Daha İyi Yargı Derneği, Mehmet Gün) çok sayıda kişi, bilim insanı hukuk-yargı alanındaki reform için çalışıyor. İş dünyasında­n çok sayıda kişi ekonominin ve kamu yönetimini­n kurallı hale getirilmes­i, yasamayürü­tme-yargı-sivil toplum dengesinin yeniden tesis edilmesini bütün güncel ekonomik sorunların önüne koymuş durumda.

Rasyonelle­şme, Ortodoks para politikası, zamanlı faiz artırımı, kamu tasarrufu, israfın, yolsuzluğu­n önlenmesi, suç ekonomisi ve suçlularla mücadele… Hepsi güncel olarak gündemde ama bunların kök nedeni “kuralsızlı­k” aşırı güçlü idare sorunu devam ediyor. Bütün bunlar kurallı, dengeli bir yapı olmadan pamuk ipliğine bağlı olduğu için de taleplerin şekli, boyutu ve yönü değişiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye