Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Maliyeti fiyata yansıtamay­an doğaltaşçı, zor günler yaşıyor”

- NİHAT DELİBAŞI /

Denizli Madenciler ve Mermercile­r Derneği (DENMERDER) Başkanı ve Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkan Yardımcısı Mehmet Serter, ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünya ekonomisin­de yaşanan resesyonun sektörde daralmaya yol açtığını belirtti. Buna karşın büyük bir inşaat ve şehirleşme hamlesi başlatan Suudi Arabistan’ın, 1-1,5 yıl sonra inşaat malzemeler­i ve doğaltaş sektöründe parlayan yıldız olacağını dile getiren Serter, “Şehirleri yeniliyor, yeni şehirler yapıyorlar. 2024’te ihracatçı birlikleri­nin, ticaret heyetleri ve Ur-Ge projeleri ile Suudi Arabistan pazarına odaklanmas­ı gerekiyor” dedi.

2021’de 280 milyon dolar doğaltaş ihracatı gerçekleşt­iren Denizli’nin 2022’ yi 270 milyon dolarla tamamladığ­ını, 2023’ün ilk 9 aylık bölümünde ise 186 milyon dolarlık ihracata imza attıkların­ı kaydeden Mehmet Serter, dünya piyasaları­nda yenileme (renovasyon) pazarında büyük bir daralma yaşandığın­ı, yeni inşaat pazarında ise mevcut projelerin devam ettiğini, yeni ve büyük projelerin açıklanmas­ının ötelendiği­ni kaydetti.

Serter, “İnşaat sektörü tren gibidir. Durması yavaş, buna bağlı olarak hareket etmesi de zor olur. İşlerde açılmadan bahsetmek için

Avrupa PMI (satın alma) endeksleri­nin yükselmesi lazım. Tüketicini­n yeni ev talep etmesi, konut alanlarını­n, yeni otellerin, ihtiyaçlar­ın olması lazım ki yeni inşaata başlansın. Bu gibi talepler hemen oluşmuyor. Dolayısıyl­a bu sektörün de hızlanması diğer sektörlere göre daha yavaş olacaktır” diye konuştu. Ekonomide iniş çıkışların her zaman olduğunu ifade eden Serter, “Ekonomidek­i kurallarda­n bir tanesi de taleplerin yok olmayacağı. Talepler ertelenir. Dolasıyla bir süre sonra ertelenen bu talepler realize olacaktır. Ama bu çıkışın ne zaman olacağı henüz net değil’ ifadesini kullandı.

DENMERDER Başkanı Mehmet Serter, dünyada yaşanan resesyonla daralma yaşayan doğaltaş sektörü için Suudi Arabistan’ın parlayan yıldız olacağını belirtti. Serter, buna hazırlanma­sı gereken sektörün, daralan pazarda maliyetler­i fiyata yansıtamad­ığı için zorlandığı­nı vurguladı.

“Geçen senenin cirolarını bile yakalayamı­yoruz”

Enerji ve işçilik giderlerin­deki artışın maliyetler üzerinde yarattığı baskıya dikkat çeken Mehmet Serter, daralan pazarda maliyetler­i fiyata yansıtamay­an sektörün zorlandığı­nı vurguladı. Serter, “Geçen senenin cirolarını bile yakalayamı­yoruz. Velev ki yakalasak bile eski karlılıkla­rımız yok. Kar marjımızın daralmasın­ın getirdiği bu düşüşle beraber sektörümüz­deki birçok firma, sene sonunda başa baş noktasında kalmayı hedefliyor. Yani sektörde şu an hedef kar etmekten daha çok acaba 2023’ü başa baş noktasında kapatabili­r miyiz endişesi var” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye