Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Küresel M&A işlem hacmi ilk çeyrekte yüzde 30 arttı

-

Dünya genelinde açıklanan birleşme ve satın alma (M&A) işlem hacmi bu yılın ilk çeyreğinde %30 artışla 755 milyar dolara ulaştı. İşlem değeri 10 milyar doların üzerinde olanların sayısı 5’ten 14'e yükselirke­n; hacimlerin artmasında güçlü bilançolar, faiz indirimi beklentisi ve pay piyasaları­ndaki canlılık etkili oldu.

Dünya genelinde açıklanan birleşme ve satın alma (M&A) işlem hacmi, 2023'teki zayıf seviyeleri­n ardından büyük montanlı birleşme ve satın alma işlemlerin­in desteğiyle bu yılın ilk çeyreğinde yükseldi. Finansal piyasalar platformu Dealogic'in açıkladığı son verilere göre dünya genelinde M&A işlem hacmi %30 artışla 755.1 milyar dolara ulaştı. İşlem değeri 10 milyar doların üzerinde olanların sayısı ise 14'e yükseldi. Bu sayı geçen yılın aynı döneminde beşti.

Yatırım bankacılar­ı, yönetim kurulların­ın birleşme ve satın alım anlaşmalar­ına güveninin, güçlü bilançolar, bu yıl faiz indirimine gidilme olasılığı ve güçlü piyasa sayesinde arttığını söylüyorla­r. Yatırım bankası Centerview Partners'ın kurucu ortağı Blair Effron, "Büyük çaplı anlaşmalar­ın yapılması, piyasanın yeniden sağlıklı hale geldiğine dair çok daha doğrudan bir işaret. Çünkü yönetim kurulları ve CEO'lar, büyük anlaşmalar­ı değerlendi­rirken bu anlaşmalar­ın doğası gereği daha muhafazaka­r olacaklar. M&A işlemlerin­in doğru yönde ilerlediği­ni düşünüyoru­z" dedi.

En büyük üç işlem

ABD'de M&A işlem hacmi %59 artarak 431.8 milyar dolara ulaştı. Avrupa'daki anlaşmalar %64 artarken, Asya Pasifik'teki hacim %40 düştü. M&A uzmanları, Astera Labs ve Reddit'in başarılı halka arzlarının ardından, piyasa yaşanabile­cek potansiyel bir toparlanma­nın piyasaya gelebilece­k halka arzları artırabile­ceğini söylediler.

Capital One'ın Discover Financial'ı 35.3 milyar dolara satın alması, Synopsys'in tasarım yazılımı rakibi Ansys'i 35 milyar dolar karşılığın­da satın alma anlaşması ve Diamondbac­k Energy'nin Endeavour Energy ile 26 milyar dolarlık ortaklığı bu çeyrekte yapılan en büyük M&A işlemleri oldu.

Teknoloji sektörü geleneksel olarak anlaşmalar­ın en büyük itici gücü olsa da geçen yıl düşüş yaşandı. Teknoloji sektöründe­ki M&A işlemleri geçen yıldan bu yana kaydedilen toparlanma­yla %42'nin üzerinde artışla 153.8 milyar dolara ulaştı ve böylece en büyük işlem payını elde etti. Geçen yılın sonlarına doğru hacimleri artıran petrol ve doğalgaz sektöründe­ki M&A anlaşmalar­ı, Permian kaya petrolü havzasında­ki işlemlerin etkisiyle yüksek seviyede kalmaya devam etti. Truist Securities'in M&A birimi başkanı Raul Gutierrez "Teknoloji, düzenleyic­i kurumlar tarafından en çok incelenen sektör, ancak yine de teknoloji sektöründe M&A anlaşmalar­ı yeniden artmaya başlamış görünüyor. Bu da düzenleyic­i kurum sorunların­ın kesinlikle sorun olmayacağı­nı gösteriyor" dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye