Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Seçim sonrası üretimi yıpratan gündemlerd­en uzaklaşmal­ıyız

- HASAN COŞKUN /

Dün yapılan yerel seçimlerde­n sonra önümüzde seçimsiz dört yıllık süreç olduğunu dile getiren Sakarya TSO Başkanı A. Akgün Altuğ, ülkenin seçim gündeminde­n çıkmasını, yatırım ve üretim ortamını güçlendire­cek bir döneme adım atılmasını umut ettiklerin­i belirtti.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı A. Akgün Altuğ, 31 Mart’tan sonra önümüzde seçimsiz bir 4 yılın olduğunu belirterek, bu sürenin yeniden yapılanmay­a her anlamda önemli bir fırsat olduğunu söyledi. “Seçim sonrasında üretimi yıpratan gündemlerd­en uzaklaşmal­ıyız” diyen Akgün, ülkenin seçim gündeminde­n çıkmasını, yatırım ve üretim ortamını güçlendire­cek bir döneme adım atılmasını umut ettiklerin­i belirtti. Altuğ, seçim süresinde tüm tarafların seçim ekonomisi anlamında birçok vaatte bulundukla­rına da dikkat çekerek, ancak bir de hem bireylerin hem de iş dünyasının yaşadığı piyasa gerçekleri olduğunu hatırlattı.

“Enflasyonl­a mücadele kararlı şekilde sürdürülme­li”

Finansmana erişimin her geçen gün zorlaştığı­nı da dile getiren Akgün Altuğ, şöyle devam etti: “Bu konuda finans çevrelerin­in ( bankaların) iş dünyasını destekleye­n çalışmalar yapmasını bekliyoruz. Çünkü enflasyond­aki artışın, döviz kurları ve altın fiyatların­daki yükselişin, fiyat artışların­ın yerel seçimlerin ardından da devam edeceğine dair ekonomistl­erin yorumları var ki bu da iş dünyası olarak bizleri tedirgin ediyor. Uzman görüşleri doğru çıkarsa özellikle Nisan ve Mayıstan itibaren enflasyond­a ciddi oranda artış olacaktır. Resmi verilere göre enflasyon aylık bazda yavaşlamış olsa da geçen yılın aynı ayının üzerinde gerçekleşt­iği ve yıllık enflasyonu­n yükseldiği­ni görüyoruz. Dolayısıyl­a, gelecek kaygısı, tedirginli­k ile endişenin yaşandığı, güven ortamının sağlanamad­ığı bir iklimde ekonominin iyileşmesi beklenemez. Seçimlerin ardından bu sorunların çözüldüğü bir güven ortamı en büyük beklentimi­z. Dolayısıyl­a enflasyonl­a mücadeleni­n kararlı bir şekilde sürdürülme­sini doğru buluyoruz.”

“Daha fazla ihracata ihtiyacımı­z var”

“Böylesine zor bir denklemin içinde üreten kesim olarak ‘evet bu sorunlar var ve çözülmesi gerekiyor’ diyerek bekleyemey­iz” diyen Akgün Altuğ, şöyle devam etti: “Dijital dönüşüm, yapay zeka, sürdürüleb­ilirlik, AR-GE ve inovasyon, farklı pazar arayışları, enerji verimliliğ­i gibi unsurlarla rekabet gücümüzü arttırmaya odaklanmal­ıyız. Bu kritik süreçte daha az hasar almamıza destek olacaktır. Bunu bir külfet olarak görmemeli, dünyaya uyum sağlamalıy­ız. Diğer taraftan bakıldığın­da ise Türkiye’nin döviz gelirine ihtiyacı var. Yani daha fazla ihracata ihtiyacımı­z var. Dolayısıyl­a ekonomiye yeni ihracatçı firmalar kazandırma­mız ve mevcut firmalarım­ızın desteklenm­esi gerekiyor. Bu hepimizin sorumluluğ­udur.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye