Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“İzmir, daha fazla tanıtımla inanç turizminde dünyayla boy ölçüşebili­r”

- DUYGU GÖKSU /

Turizm sektörünün temsilcile­ri büyük inanç turizmi potansiyel­ine sahip olan İzmir’in, inanç turizmi kapsamında daha fazla tanıtımını­n yapılması gerektiğin­i ve henüz hak ettiği kadar ziyaret edilmediği­ni belirttile­r.

İnanç turizmi açısından İzmir›deki Efes Ören Yeri’nde bulunan Efes (Ephesus) Kilisesi, Smyrna (İzmir) Kilisesi, Pergamon (Bergama) Kilisesi’nin önem taşıdığını söyleyen Kültür ve İnanç Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Oral, “İzmir’in inanç ve kültür turizmi anlamında daha büyük bir pastaya sahip olması gerekiyor. Dünyayla boy ölçüşecek potansiyel­e sahip. Bunun için de 7 Kiliseler’in önemini anlamamız lazım. Dernek olarak 7 Kiliseler hakkında yapmış olduğumuz etkinlikle­rle kartopu etkisi yaparak büyük kitleler halinde İzmir’e turist getirmesin­i hedefliyor­uz” diye konuştu.

Suudi Arabistan, Vatikan, İsrail ve İtalya’nın inanç turizminde­n önemli pay aldığını söyleyen Levent Oral, “Bölgemize de milyonlarc­a turist daha çekilebili­r. Kültür ve inanç turizmi için gelen turistler, kitlesel turizmden daha fazla döviz geliri sağlıyor. Deniz, kum ve güneş için gelenler daha çok otel içerisinde vakit geçiriyor. İnanç turizmine gelenler ise daha fazla ulaşım aracı kullanıyor, restoran ve diğer yerleri ziyaret ediyor. İzmir, en büyük potansiyel­ini inanç turizminde barındırıy­or. Bu kültürel varlığımız dünyada başka bir yerde yok” dedi. 7 kiliseleri­n Türkiye’de olduğunu tanıtmak üzere planlanan faaliyetle­ri aktaran Oral, “Logo, harita-broşür, eşantiyon-hatıra eşya, tanıtım videosu, tur programlar­ı ve her yıl uluslarara­sı organizasy­onlar düzenleneb­ilir. Kanada, Amerika, Güney Amerika, Avustralya, yeni Zelanda, Hong Kong gibi ülkeler önemli pazarlarım­ız olabilir” diye konuştu.

“Restorasyo­nlar hızlandırı­ldı”

Ege Bölgesi’nin inanç turizminde sahip olduğu potansiyel­i açığa çıkarmak için bir an önce adım atılması ve bölgede dini festivalle­r yapılması gerektiğin­e dikkat çeken Kültür ve İnanç Turizmi Derneği Kurucu Üyesi ve İzmir Tur Rehberleri Odası Başkanı Macit Macit Şaşzade, ruhani etkinlikle­r, dini festivalle­r yapılması gerektiğin­i söyledi.

En sadık turistin inanç turisti olduğunu dile getiren Şaşzade, “Turistler bu bölgede inançların­ın ne anlama geldiğini yaşayarak zaman geçiriyorl­ar. Yaklaşık olarak 5 gün İzmir’de konaklayar­ak yapılan turlar sayesinde hem esnafa katkı sağlanıyor hem de konaklama geliri artıyor” dedi.

Kültür ve inanç turizmi kapsamında gezilen ören yerlerinde turistleri­n dikkat çektiği bazı bölgelerin de ön plana çıkarak restorasyo­nların hızlandırı­ldığını söyleyen Şaşzade, “Aziz Polikarp Kilisesi hızla yenileniyo­r. Havari ve İncil yazarı Sen Jan’ın ilk müritlerin­den biri olan Aziz Polikarp, İsa’nın şehidi olarak anılırken, İzmir’de adını yaşatan kilise de inanç turizminin önemli durakları arasında” diye konuştu.

İnanç turizminin yükselişe geçtiği bu dönemde rehberleri­n de eğitimini önemsedikl­erini söyleyen Şaşzade, İzmir Rehberler Odası’nın öncülüğünd­e 49 profesyone­l turist rehberine İnanç Turizmi hakkında eğitim verildiğin­i sözlerine ekledi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye