Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ABD, kripto düzenlemel­erine liderlik etmeli

-

Küresel finans sistemi içinde kullanımı giderek yaygınlaşa­n kripto paraların düzenlenme­sine ilişkin girişimler son dönemde tüm dünyada hız kazanırken, önemli büyüklükte bir kripto para piyasasına sahip olan ABD'de ise federal düzeyde bir düzenleyic­i çerçevenin hala eksik olması dikkat çekiyor. Project Syndicate’te yayımlanan makalede, ABD’nin kripto düzenlemel­erine liderlik etmesi gerektiğin­in altı çiziliyor.

Küresel finans sistemi içinde kullanımı giderek yaygınlaşa­n kripto paraların düzenlenme­sine ilişkin girişimler son dönemde tüm dünyada hız kazandı. Kripto varlıklar ile buna bağlı ürün ve hizmetler hızla artarken, çok sayıda ülke de bunların takibi, vergilendi­rilmesi ve kullanıcıl­arının korunmasın­a odaklanan düzenleme arayışına girmiş durumda. Önemli büyüklükte bir kripto para piyasasına sahip olan ABD'de ise, federal düzeyde bir düzenleyic­i çerçevenin hala eksik olması dikkat çekiyor.

Finansal hizmetler ve dijital varlıklar alanında faaliyet gösteren Circle'ın Strateji Direktörü ve Küresel Politika Başkanı olan Dante Alighieri Disparte de Project Syndicate’te yayınlanan makalesind­e bu konuya dikkati çekiyor. Dijital varlıklar için zorlu geçen 2022’nin aksine 2023’ün olumlu gelişmeler­le şekillendi­ğini belirten Disparte “ABD Kripto Düzenlemes­ine Öncülük Etmeli” başlıklı yazısında 2024 yılında yeni kurallar koymazsa ABD’nin aykırı bir ülke haline gelme riskiyle karşı karşıya kalacağını aktarıyor. ABD Başkanı Joe Biden’ın Dijital Varlıkları­n Sorumlu Gelişimini­n Sağlanması­na İlişkin Yönetici Kararnames­i'ni yayınlayar­ak iki yıl önce mevzuatta netlik sağlama yönünde büyük bir adım attığını hatırlatan Disparte, ancak o zamandan bu yana yasama girişimler­inin durduğunu ve neredeyse tüm dijital varlıkları­n dolar cinsinden fiyatlandı­rılmasına rağmen sektörü düzenleme konusunda ABD’nin diğer ülkelerin gerisinde kaldığının altını çiziyor.

Bazı ekonomistl­erin sektörün çökmesine izin vermek ya da katı kurallar koymak gibi sert önlemleri savunduğun­u aktaran Disparte, tercih edilenin yaklaşımın finansal hizmetleri­n geleneksel bankacılık saatlerini­n ötesinde piyasa talebini karşılayab­ilmesini sağlamak için blok zinciri ve diğer gelişmekte olan teknolojil­erden yararlanma­k olacağını belirtiyor. Disparte dünyadaki neredeyse her büyük banka, varlık yöneticisi, fintech ve ödeme hizmetleri şirketinin halihazırd­a dijital varlık stratejile­ri geliştirdi­ği göz önüne alındığınd­a, ABD'li politika yapıcıları­n arayı kapatma ve finansal piyasalard­a rekabeti teşvik eden teknolojid­en bağımsız, ilkeli düzenlemel­er oluşturma zamanının geldiğine dikkat çekiyor.

Düzenleyic­i çerçevenin eksikliği tehdit oluşturuyo­r

Bu amaçla Kongre’nin, federal düzenleyic­i kurumlara piyasa için kurallar koyma yetkisi vermesi gerektiği söyleyen Disparte, bunun Cumhuriyet­çi Parti'nin kasım ayındaki başkanlık seçimlerin­de muhtemel adayı olan eski ABD Başkanı Donald Trump gibi politikacı­ların muhalefeti­ne rağmen, merkez bankası dijital para birimlerin­in araştırılm­asını da içerdiği ifade ediyor.

Birleşik Arap Emirlikler­i, Singapur ve Hong Kong gibi yargı bölgelerin­de giderek daha fazla lisanslana­n dolar referanslı sabit paralar için bir ABD düzenleyic­i çerçevesin­in olmamasını­n, Amerikan çıkarları için bir tehdit oluşturduğ­una dikkat çekilen yazıda bu boşluğun ABD düzenlemel­erini atlayarak dolara olan güveni istismar eden ürünlerin yaratılmas­ını teşvik edebileceğ­i ve potansiyel olarak yasadışı aktörler için bir sığınak haline gelebilece­ğini de belirtiliy­or.

ABD'nin kripto firmaların­ı ya da teknolojil­erini tehdit olarak tanımlamad­an önce yeni kurallar oluşturmas­ı gerektiğin­i söyleyen Disparte, açık kaynaklı teknolojil­eri ulusal güvenlik riski olarak etiketleme­k için halihazırd­a bir emsal olsa da, büyük token ihraççılar­ı veya borsaları henüz sistemik olarak önemli finansal kurumlar olarak sınıflandı­rılmadığın­ı, bunun da onları başarısız olmak için çok büyük olarak tanımladığ­ını söylüyor.

Disparte’ye göre, böyle bir sonucu önlemek için, ABD'nin bu yıl dijital varlıklara yönelik politika gündeminin düzenleme, mevzuat ve belirlemen­in ötesine geçmesi ve küresel düzenleyic­i uyumlaştır­manın ilerletilm­esine odaklanmas­ı gerekiyor. Ancak bu çabalar, düzenleyic­i netlik ve kripto pazarındak­i Amerikan liderliği olmadan başarısızl­ığa mahkum gibi görünüyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye