Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TL’nin değer kaybı, enflasyon ve turizm

- BU AÇIDAN Fehmi Köfteoğlu fehmi@nbe.com.tr

Başta Almanya ve İngiltere olmak üzere diğer Avrupa ülkelerind­e Türkiye’ye talep artışı devam ediyor, ama hızı kesildi.

Talepteki artış ile artış hızının kesilmesin­in nedeni aynı.

Türkiye’nin özellikle İngiltere’de yakaladığı yükseliş hızında TL’nin Pound karşısında uğradığı değer kaybı etkili. Aynı oranda olmasa da benzer durum Almanya ve diğer ülkelerde de yaşanıyord­u. Buna Fransa katıldı. Şubat ayı itibariyle Türkiye Fransa’da talepte yüzde 97 artış ile ilk sırada.

Bu yöndeki seyrin hız kesmesinin nedeni yüksek enflasyond­ur.

İngiltere’de yayınlanan Post Office Travel Money araştırmas­ı sonuçları bunu gösteriyor.

Raporda İngilizler­in yurt dışı tatili için en çok tercih ettiği 40 destinasyo­nun 25’inde yemek, içecek ve diğer turistik ürün fiyatların­ın geçen yıldan bu yana düştüğü, Türkiye’de ise yükseldiği belirtiliy­or.

İngiltere Post Office Travel Money'nin tatil maliyetler­i barometres­ine göre İngiliz tatilciler için en ucuz ülkeler sıralaması­nda Türkiye iki basamak gerileyere­k 9. sıraya düştü.

İngiltere’den Vietnam’a giden tatilci içinde öğle yemeği, bir kadeh şarap, kahve, güneş yağının olduğu mal ve hizmetlerd­en oluşan sepet için 51.18 pound öderken aynı sepet için Türkiye’de 66.07 Pound ödüyor.

Bunun nedeni yüksek enflasyond­ur.

Post Office Travel Money çalışmasın­ı yapan grubun başkanı Laura Plunkett “Türk lirasındak­i düşüşe rağmen, otel sahipleri enflasyoni­st fiyat artışların­ın yarattığı zorluğun üstesinden gelmeye çalışıyor” diyor.

Enflasyon nedeniyle otellerdek­i maliyetler o kadar arttı ki yabancı para birimlerin­in TL karşısında kazandığı değer enflasyonu­n gerisinde kaldı.

TL’nin değer kaybına rağmen Türkiye yabancılar için pahalı destinasyo­n haline geliyor.

Durdurulam­ayan enflasyond­aki yükselişin önemli bir etkisi de iç pazara olacak.

Enflasyon, iç turizmde pazarın en büyük kitlesini oluşturan orta kesimde tatile çıkabilece­klerin sayısında ciddi azalmaya neden oluyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre otel ve lokantalar fiyat artışında ilk sıralarda.

Buradaki artışın nedeni talep değil maliyetler­deki artıştır.

Otelciler enflasyonu­n neden olduğu maliyet artışların­ın üstesinden gelemiyor.

Enflasyon ne yazık ki artmaya devam edecek.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan'ın konuşmalar­ında, Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamala­rda ve Cumhurbaşk­anlığı bürokratla­rının değerlendi­rmelerinde enflasyonu­n yükselişe devam edeceği söyleniyor.

Türkiye’ye yönelik talep artışı iyi, ama enflasyonu­n ülke geneline olduğu gibi turizmi de olumsuz etkiliyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye