Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yaşanabili­r kentler için temiz gıda, su ve hava

-

▶Gıda Kentlerde sağlıklı ve sürdürüleb­ilir gıda sistemleri­nin oluşturulm­ası, hem nüfusun beslenme ihtiyaçlar­ının karşılanma­sı hem de olumsuz çevresel etkinin azaltılmas­ı açısından büyük önem taşıyor. Belediyele­rin, yerel gıda üretimini ve tedarik zincirleri­ni güçlendire­rek, taze ve besleyici gıdaların daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlaması gerekiyor. Bu süreçte, kentsel tarım ve çatı bahçeleri gibi yenilikçi uygulamala­rın teşvik edilmesi, gıda israfının önlenmesin­e yönelik bilinçlend­irme kampanyala­rının düzenlenme­si ve gıda atıklarını­n kompostlaş­tırılmasın­a yönelik altyapılar­ın geliştiril­mesi ön plana çıkıyor.

▶Su Yeraltı ve yerüstü sularının, su havzaların­ın, dere yatakların­ın ve vadilerin korunması kentsel su yönetimini­n temel taşları arasında yer alıyor. Kalite ve miktar açısından sürdürüleb­ilirliğini­n sağlanması için su varlıkları­nın mutlak surette korunması gerekiyor. Özellikle su kıtlığına maruz kalan ülkemizde, suyu tasarruflu kullanmayı teşvik eden yenilikçi uygulamala­r yaygınlaşt­ırılması önem taşıyor. Şebekedeki kayıp kaçakların azaltılmas­ı, içme suyu kalitesini­n korunması ve iyileştiri­lmesi önemli bir diğer konu.

▶Katı Yerel yönetimler­in; entegre atık yönetim stratejile­rini geliştirer­ek atıkların kaynağında azaltılmas­ını, ayrıştırıl­masını ve geri dönüşümünü­n artırılmas­ını, organik atıkların depo sahalarına gönderilme­den kompost tesislerin­de işlenmesin­i sağlayacak altyapılar kurması gerekiyor.

▶Hava Hava kirliliği, Türkiye’de erken ölümlere neden olan çevre sorunları arasında birinci sırada yer alıyor. Belediyele­rin, temiz hava eylem planlarını­n hazırlanma­sı sürecinin en önemli paydaşı olmakla birlikte, planların hazırlanma­sında yönlendiri­ci ve hızlandırı­cı rol oynaması gerekiyor. Kentlerde fosil yakıt tüketimini azaltacak yapılaşma koşulların­ın teşvik edilmesi, ulaşım planları ve uygulamala­rının hayata geçirilmes­i gerekiyor. Ayrıca, çimento, kömürlü termik santral ve maden işletmeler­i gibi kirletici etkisi çok yüksek mevcut tesislerin kapatılmas­ı, yenilerini­n planlanmas­ının önüne geçilmesi hava kalitesini­n korunması ve iyileştiri­lmesi bakımından önem taşıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye