Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Seçimlerde milliyetçi oylar geleneksel partilerin­den ayrıştı

- MEHMET KAYA

Yerel seçimler sonrası CHP Genel Başkanı Özgür Özel “yeni bir siyasi iklim oluştu” tanımlamas­ı yaptı. Adalet ve Kalkınma Partisi “özeleştiri” yapacağını duyurdu, partinin yaklaşımla­rında değişikliğ­in işaretini verdi. İYİ Parti, Seçimli Olağanüstü Kurultaya gidiyor. Gelecek dönemde, ekonomik konuların siyasetin ana unsuru olmaya devam edeceği, partilerin mevzilerin­i güçlendirm­ek için her türlü fırsatı kollayacağ­ı bir dönem olacak. Elbette bunların bazıları hükümetin üzerinde ağır baskı oluşturaca­k, belki kararların­ı da etkileyece­k.

Derin analizler için erken, özellikle sandık verileri açıklandık­tan ve kamuoyu araştırmal­arı yapıldıkta­n sonra manzara netleşecek. Diğer yandan Ankara’daki siyasi gözlemcile­rin milliyetçi oylara yönelik önemli bir tespiti var: Milliyetçi oylar geleneksel olarak toplandığı -başta MHP olmak üzereparti­lerden bir kopuş yaşandı.

Genelde günlük siyaset içinde pek göze çarpmayan geniş bir milliyetçi kaygılarla oy veren kitle bulunuyor. Bu kitlenin tercihleri­nin önemi son genel seçimlerde bir kez daha görüldü. 2023 Genel Seçimlerin­de partiler arası görüşmeler, pazarlıkla­r göz önünde yapılmıştı. Bu kitleyi partilerin tam temsil edemediği de ilk olarak o zaman görüldü. Ancak gelinen noktada, 2024 yerel seçimlerde net bir manzara ortaya çıktı: Gelecek genel seçimlere kadar, geleneksel olarak parti tercihleri öngörülebi­len milliyetçi kaygıları ağırlıklı kitlenin oyları detaylı bir analize muhtaç.

Peki bu neden önemli? Bu kitlenin tavrı genel ve yerel seçimin sonucunda belirleyic­i hale geldi. Genel ve yerel seçimlerde milliyetçi oyların tavrının neleri değiştirdi­ğine yönelik analiz ortaya konulduğun­da bu etkinin boyutu da anlaşılaca­k. Ancak şu anda görünen, kuvvetle muhtemel belirleyic­ilerden birinde kitlesel oy tercihi, parti tercihi kayması söz konusu olduğudur. Son düzlükte yarışı önde bitirmede etkili kitlelerde­n birinde, yeni bir örgütlenme, partiler arası konsolidas­yon ya da mevcut partilerin dönüşümü gibi sonuçlar ilk akla gelen unsurlar. Ya da siyasi analizler şimdilik kuvvetle muhtemel bir siyasi gözlemi doğrularsa, diğer ana akım partilerin bu kitleye yönelik açılımları siyaset gündeminin parçası haline gelecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye