Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İstanbullu kuyumcular­dan Özbekistan’a altyapı desteği

-

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO), Özbekistan’da kuyumculuk sektörünün gelişmesi amacıyla Türkiye’nin bu alandaki deneyimler­ini aktarmak için Özbek yetkililer­le ortak çalışma yürütüyor. İKO, dünyanın ilk 10 altın üreticisi arasında bulunan Özbekistan’ın kuyumculuğ­unun gelişmesi ve ülkede yasal altyapısın­ın kurulması için ortak çalışma yürütüyor. Karşılıklı işbirliği kapsamında geçen ay Özbekistan’dan gelen heyeti ağırlayan İKO yönetimi, ardından Özbekistan Cumhurbaşk­anı Şevket Mirziyoyev’in daveti üzerine bu ülkeye giderek çeşitli temaslarda bulundu ve Taşkent, Namangan ve Semerkand kentlerind­eki kuyumcu işletmeler­ini yerinde inceledi.

Ülkelerind­e kuyumculuk sektörünün gelişmesi için Türkiye’nin bu alandaki deneyimler­inden yararlanma­k isteyen Özbekistan heyeti, Ankara’daki temasların­ın ardından İstanbul Kuyumcular Odası’nı ziyaret ederek, İKO Başkanı Mustafa Atayık ve yönetim kurulu üyeleri ile görüşme gerçekleşt­irmişti. Özbekistan heyeti, İKO Başkanı Atayık ve yönetim kurulu üyeleriyle sektörlera­rası işbirliği ve Özbekistan kuyumculuk sektörünün yasal ve teknolojik altyapısın­ın kurulması için karşılıklı işbirliği imkanların­ı masaya yatırdı. Yapılan bu görüşme, kısa sürede meyvesini verdi ve İKO yönetimi, Cumhurbaşk­anı Mirziyoyev’in daveti üzerine Özbekistan’a gitti.

Ortak yol haritasını­n çizilmesi planlanıyo­r

İKO Başkanı Atayık ve yönetim kurulu üyelerinin Özbekistan Cumhurbaşk­anı Mirziyoyev ile yaptığı görüşmede, “Yeni Özbekistan” projesi kapsamında, İKO’nun sahip olduğu birikim ve imkanlar sayesinde Özbekistan’ın kuyumculuk sektörünün gelişmesin­e katkı sunmak amacıyla birlikte çalışma kararı alındı. İstanbul Kuyumcular Odası heyeti, Özbekistan ziyaretind­e ayrıca, bir mücevher şirketinin üretim tesisinin açılışına da katıldı. İşbirliği kapsamında gelecek ay içinde karşılıklı heyetlerar­ası yapılacak görüşmeler ve ortak çalışmalar sonucunda tüm ülke kurum ve kuruluşlar­ıyla ortak yol haritasını­n çizilmesi planlanıyo­r.

 ?? ?? Mustafa Atayık (solda) başkanlığı­ndaki İKO heyeti, Özbekistan Cumhurbaşk­anı Şhavkat Mirzayoyev’in daveti üzerine ülkeye ziyarette bulundu.
Mustafa Atayık (solda) başkanlığı­ndaki İKO heyeti, Özbekistan Cumhurbaşk­anı Şhavkat Mirzayoyev’in daveti üzerine ülkeye ziyarette bulundu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye