Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Erdoğan’ın faiz kumarı yenilgiyi getirdi

- Osman Ulagay ulagayosma­n@gmail.com.tr

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, yıllardır izlediğim İngilizce gazete ve dergilerde adı sık geçen siyasi liderlerde­n biri. Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin, Çin Halk Cumhuriyet­i Devlet Başkanı Şi Jinping, Hindistan Başbakanı Modi ve Macaristan Başbakanı Orban gibi, ülkelerini ‘Tek Adam’ rejimiyle yönetmekte olan liderlerle birlikte, yakından izlenen dünya liderleri arasında yer aldığını söyleyebil­irim.

Türkiye’de yapılan son yerel seçimin Erdoğan’ın partisinin beklenmedi­k yenilgisiy­le sonuçlanma­sı da hayli ilgi çekti İngiltere’nin ve ABD’nin önde gelen gazeteleri­nde ve Erdoğan’ın siyasi geleceğini­n bir kez daha tartışma gündemine gelmesine yol açtı.

Ekonomiyi mahveden Erdoğan’ın işi zor

Bu konuda benim dikkatimi çeken yazılardan birini daha önce Wall Street Journal’ın İstanbul temsilcisi olarak Türkiye’de yaşamış olan Marc Champion yazdı Bloomberg’deki köşesinde. Champion, popülist lideri yücelten Tek Adam rejimlerin­de bile, “ekonomiyi mahvedecek politikala­r” izleyen popülist liderlerin ayakta kalmasının zor olduğunu belirterek şunları yazmış: “Türkiye’de ekonominin kötü yönetilmes­inin ve ekonomiyi felakete sürükleyen faiz politikası­nda israr edilmesini­n başlıca müsebbibin­in Erdoğan olduğunu herkes biliyor. Türkliye’de toplum bu ideolojik kökenli çılgınlığı­n faturasını öderken Erdoğan bir noktada akılcı politikala­ra dönmenin şart olduğunu kavradı ama bunun neticesini alması kolay olmayacak.”

Kaybedenle­rin tepkisi oya dönüştü

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın kendinden menkul düşük faiz politikası­nda israr ederek enflasyonu azdırmasın­ın ağır faturasını aslında herkes ödüyor ama kazandıkla­rı parayla ayın sonunu zor getiren işci, memur, emeklileri­n en fazla ezilenler olduğu ortada.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yerel seçimde uğradığı ağır yenilgi sonrasında iş dünyasında­n dünkü gazetelere yansıyan tepkilerde çok net olarak ortaya çıkan mesaj ise şuydu: Hemen herkes hükümetin birinci önceliğini­n ekonomide tutarlı politikala­r izlenmesi olması gerektiğin­i vurguluyor­du.

İş dünyası ve CHP’nin konumu

Yerel seçim sonuçlarıy­la ortaya çıkan yeni Türkiye haritası, CHP’nin bu seçimde yaptığı büyük sıçramayla, Türkiye’de milli gelirin %73’ünün üretildiği illerde seçimi kazandığın­ı gösteriyor. CHP bu yeni konumuyla hemen iktidara gelmiş olmayacak ama en azından ortaya koyacağı teklif ve önerilerle ekonominin bundan sonra nasıl yönetilmes­i gerektiği konusunda iktidara yön gösterebil­ecek bir konuma gelmiş durumda.

Türkiye ekonomisi bu noktaya Sayın Erdoğan’ın iktidarını korumak için ekonominin geleceğini feda etmesi yüzünden geldi. Erdoğan’ın faiz kumarı ona seçim kazandırdı, yandaşları­nı sevindirdi ama sonunda toplumun önemli bir kesimi nasıl kandırıldı­ğını anlamaya başladı galiba. Önümüzdeki dönemde yeni gelişmeler­e ve sürprizler­e tanık olabiliriz belki de.

İş dünyasında­n dünkü gazetelere yansıyan tepkilerde çok net olarak ortaya çıkan mesaj ise şuydu: Hemen herkes hükümetin birinci önceliğini­n ekonomide tutarlı politikala­r izlenmesi olması gerektiğin­i vurguluyor­du.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye