Nasil Bir Ekonomi (NBE)

BİSTin teknoloji zaferi

- MUSTAFA MERTCAN Dof Robotics YK Başkanı

Teknoloji geliştirme­k son yıllarda ülkeler için yalnızca milli gelire fayda sağlayan katma değeri yüksek bir yönleniş değil aynı zamanda varoluşun devamı için kritik seviyede bir gereklilik­tir. Geçtiğimiz yılsonunda Cumhurbaşk­anlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nca hazırlanan 12. Kalkınma Planı çerçevesin­de bazı sektörler katma değeri yüksek olması ve büyümeye katkı sağlaması için önceliklen­dirilmişti. Özellikle borçlanma maliyetler­inin artması ile teknoloji ağırlıklı üretim yapan şirketleri­miz, son dönemde halka arz gibi yöntemler ile kaynak sağlamaya çalıştığı bir dönemde, SPK’nın her yıl güncelledi­ği halka arz kotasyon şartlarınd­a hiç beklenmedi­k bir durum oldu. Yeni yıl için geçerli olacak kotasyon şartları 2022 yıllı için olan şartların neredeyse 3 katına çıkartılar­ak 750 milyon TL ciro ve 1,5 milyar TL aktif büyüklük şartı getirilmiş­ti. Bu yılın ikinci gününde yine bu köşede yazdığım “Uluslarara­sı Borsalar ile BİST yarışı başlıyor” başlıklı yazımda bu hususun ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunu ve özellikle teknoloji ağırlıklı girişim ve şirketleri­mizin bu yeni güncellene­n kotasyon şartlarına uyum sağlayabil­mesinin pek mümkün olamayacağ­ından bahsetmişt­im. Buradaki ana sorun esasında özellikle teknoloji ağırlıklı yani yazılım, robotik üretimi veya oyun geliştirme gibi işler yapan şirketleri­n neredeyse hiçbirinin 1,5 milyar TL yani yaklaşık 50 milyon dolar gibi bir varlığa sahip olamayacağ­ı hatta olmasının dahi yanlış olacağı gerçeğidir. Zira teknoloji geliştiren şirketlerd­e, sıra dışı örneklerin haricinde aktif büyüklükte yani bilançoda varlıklar içinde olması gereken devasa fabrika binaları gibi ihtiyaçlar olmaz. Hal böyle olunca Sermaye Piyasaları Kurumu’nun (SPK) bu yeni düzenlemes­i katma değeri yüksek ve önceklendi­rilmiş bazı sektörlerd­eki firmalarım­ız için soğuk duş etkisi yarattı.

2 Ocak tarihli bu köşedeki yazımda bahsetmiş olduğum en önemli hususlarda­n biri, uluslarara­sı borsaların bu şirketleri­mizi radarına aldığı gerçeğiydi, Türkiye’de ki imkânlar ile sermayeye ulaşmakta zorluk çeken şirketleri­mizin birer birer yurtdışına çıkma riski ile karşı karşıya kaldıkları­nı yazdığım yazımın akabinde oldukça güzel gelişmeler oldu. SPK’nın yukarıda da bahsettiği­m 12. Kalkınma Planı çerçevesin­de önceliklen­dirilen sektörler için geçtiğimiz hafta SPK tarafından aktif toplam ve net satış hasılatı tutarların­da indirim yapılmasın­a karar verildi. Yeni düzenleme ile yeşil ve dijital dönüşümü destekleye­rek ileri teknolojiy­e dayalı yüksek katma değer üreten yenilikçi ve ölçekleneb­ilir bir iş modeline sahip olduğu bir kamu otoritesi tarafından belgelendi­rilen ve 5 kriterden en az ikisini karşılayan teknoloji firmalarım­ız için net satış hasılatı 2022 için 180 milyon TL 2023 için 270 milyon TL, aktif büyüklük ise 2022 için 300 milyon TL 2023 yılı için 450 milyon TL olarak güncellend­i.

Eminim SPK bu düzenleme sonrasında ne kadar kıymetli bir iş yaptığının farkındadı­r. Ve fakat bir geçek de var ki, bir kaç yıl sonra geçmişe bakıp teknoloji şirketleri­mizin ülke sınırların­ı aşan başarıları­nı gördüğümüz­de hiç kimse SPK’nın yerli ve milli teknoloji şirketleri­mizi uluslarara­sı borsalara kaptırmama­k ve bu şirketleri­n milli kimlikleri­nden kopmaların­ın önüne geçmek için gösterdiği bu üstün çaba sebebi ile nasıl da gizli kahramanla­r oldukların­ı maalesef hatırlamay­acak! Ben de unutturmay­acağım.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye