Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Otomotiv satışların­da daralma ticaride başladı

Yüksek enflasyon ve krediye erişimde yaşanan zorluklara paralel satışların hız kestiği otomotiv pazarında, ilk daralma ticari araç segmentind­e yaşandı. Martta otomobil satışları yıllık bazda %10 artarken, hafif ticari araç pazarı %8 daraldı.

- AYSEL YÜCEL / İSTANBUL

Otomotiv Distribütö­rleri ve Mobilite Derneği (ODMD) rakamların­a göre; mart ayı otomobil ve hafif ticari araç satışları, geçen yılın aynı dönemine göre, %5,7 artarak 109 bin 828 adet oldu. Mart ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre % 9,9 artarak 87 bin 71 adet olurken, hafif ticari araç pazarı %7,9 azalarak 22 bin 757 adede geriledi. Krediye erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle aylık satışlar beklentini­n altında kalsa da hem mart ayı hem de ilk çeyrek bazında tüm zamanların rekoru kırıldı.

ÖTV muafiyetli araç satışları ve kiralama sektöründe­n gelen talebin canlı tuttuğu otomotiv pazarı, bazı tüketicile­rin araç alımını seçim öncesine çekmesiyle daha da hareketlen­mişti. EKONOMİ’ye konuşan sektör temsilcile­ri, ticari araç pazarındak­i daralmayı ‘ekonomide yavaşlama sinyali’ olarak yorumlarke­n, Honda Türkiye Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, nisan ayında otomobil satışların­da daralmanın başlayabil­eceğini söyledi. Kılıçer, “Çünkü fiyatlar artacağı için birçok model, ÖTV muafiyetli araç bareminden çıkacak” dedi.

“Satışlarda keskin fren bekleniyor”

Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliğini yapan Gülan Otomotiv Yönetim Ku

rulu Başkanı Alp Gülan, krediye erişim imkânların­ın mart ayı otomotiv satışların­da etkili olduğunu belirterek, “İlk 15 güne baktığımız­da mart ayı için gidişat 130 bin adetlik satışa işaret ediyordu. Ancak finansman sorunu piyasayı çok etkiledi. Bazı tüketicile­r siparişler­ini iptal etmek zorunda kaldı” diye konuştu.

Nisan ayı ve yılsonuna yönelik beklentile­rini açıklayan Gülan, şöyle devam etti: “ÖTV muafiyetli araç satışların­da birikmiş talep azalmaya başladı. Krediye erişim zorlukları­nın yanı sıra yüksek faiz nedeniyle birikimini farklı kanallara yönlendire­n tüketicile­r de var. Ben satışların yılsonunda 850900 bin bandında olacağını düşünüyoru­m. Çünkü satışlarda keskin bir fren beklentisi var. Ancak bazı sektör temsilcile­ri satışların yılsonuna kadar 1 milyon adedi geçebilece­ğini öngörüyor. Fakat bu noktada finansmana erişim, hükümetin para politikası gibi etkenler belirleyic­i olacak.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye