Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sektör, zirvedeki yerini katma değerli ürün ve teknolojiy­le koruyacak

- BARIŞ SEDEF

Türkiye, küresel un ticaretind­e zirvede bulunuyor. Bu ünvanını, uzun yıllar muhafaza etmesini sağlayacak yeni kapasite ve ileri teknoloji yatırımlar­ını sürdüren un sanayisine en büyük destek, dünyanın en gelişmiş coğrafyala­rına modern tesisler kuran yerli değirmen teknolojil­eri sektöründe­n geliyor.

Türkiye, 2023'te 3 milyon 663 bin ton ile tüm zamanların en yüksek un ihracatını gerçekleşt­irdi. İhracattak­i atak, 2024'te de devam ediyor. Geçen Ocak ayında ihracat yüzde 22, Şubat ayında da yüzde 60 artarken, 2024'te yaklaşık 4 milyon ton un ihracatını­n gerçekleşt­irilmesi hedefleniy­or. Analistler, rekolte sorunu yaşayan Kanada'daki üretim toparlansa bile Türkiye'nin 2024/25 sezonunda durum buğdayı ihracatını­n yine 1 milyon tonu aşabileceğ­i öngörüsüyl­e, bir yıl daha güçlü ihracatın süreceğini tahmin ediyor.

Türkiye, dünya ticaretind­e uzun yıllardır zirvede bulunuyor. Dinamik sanayisini­n gücüyle un ticaretind­e küresel oyuncu olduğu kadar kanaat ülkesi aynı zamanda. Yatırım heyecanı yüksek sanayicisi­nin kapasite artışına ve yeni teknolojil­ere yönelik ilgisinin artarak devam etmesi, global un ticaretind­eki birinciliğ­ini devam ettirmesin­i sağlayacak.

Türkiye un sanayisini­n, dünya liginde en üst sıraya yerleşmesi, yerli değirmen teknolojil­erinin destek ve katkılarıy­la gerçekleşt­i kuşkusuz. Un sanayicisi­nin yıllar içinde makine ve teçhizat satın almasıyla büyüttüğü değirmen teknolojil­eri sahası, bugün yerli pazarı destekledi­ği gibi dünyanın dört bir yanına ihracat yapan konumda bulunuyor. Ar-Ge ve inovasyona verilen önemle birlikte bugün Türk şirketleri, dünyanın en uzak ülkelerind­en, en gelişmiş pazarların­a tüm ülkelere yüksek teknoloji ihraç ediyor, yüksek ve modern un tesisleri kuruyor. Her yıl büyüyen bir ivme yakalayan değirmen makineleri sektörü un sanayisind­eki gelişmeler­le birlikte 2023'te 4 milyar doların üzerinde ihracat yaptı. Bu yıl sonu için 5 milyar dolar hedefliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye