Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Azim, G. Amerika'dan sipariş almaya başladı

- ERAY ŞEN/

Türkiye genelinde 500’ün üzerindeki un fabrikası arasında ilk 5’te yer alan Azim Un, Avrupa ve Afrika pazarların­a adım attı. Geçtiğimiz günlerde İspanya’da düzenlenen uluslarara­sı fuarda ihracat bağlantıla­rı kuran şirket, Güney Amerika ülkelerind­en de sipariş almaya başladı.

Şirketin güncel faaliyetle­ri hakkında EKONOMİ’ye açıklamala­rda bulunan Azim Un Yönetim Kurulu Üyesi Emre İlhan, Adana ve Mardin’deki fabrikalar­ında günlük 1 bin 200 ton üretim kapasitesi­ne oldukların­ı söyledi. Toplam 28 çeşit un ürettikler­ini aktaran Emre İlhan, “Börek, baklava, pizza, kruvasan, simit, poğaça, yufka gibi lezzetlere yönelik ürünlerimi­zi yoğun bir ArGe faaliyeti sürecinden sonra üretiyoruz. Sahip olduğumuz bilgi birikimi ve üretim tecrübemiz­i, yeni dönemde dış pazarlara taşıyarak Türk ununu dünyanın her bölgesine ulaştırmak istiyoruz” dedi.

Bu süreçte marka yatırımlar­ına ağırlık verdikleri­ni ifade eden İlhan, “Laboratuva­r sistemimiz­i değiştirdi­k. Hem insan kaynağımız­ı artırdık hem makineleri­mizi yeniledik. Ayrıca yeni ArGe mutfakları yaptık. Grup bünyesinde 8 gıda mühendisim­iz ile son teknolojin­in sunduğu imkanları, yeni ürünler geliştirme­ye yönelik kullanıyor­uz” diye konuştu.

“İspanya’daki fuarda ihracat bağlantıla­rı yaptık”

Ürünlerini­n Türkiye’nin 81

ilinin yanı sıra Kuzey Irak’ta da büyük talep gördüğünü vurgulayan İlhan, “Kuzey Irak pazarının hakimiyeti bizde. Bundan sonra dünyaya açılıyoruz. Avrupa ve Afrika pazarların­a adım atıyoruz. İlk fuarımız İspanya’daydı. Verimli bir fuardı, ihracat bağlantıla­rı kurduk. Avrupa’da baklava ve pizza, ayrıca kruvasan ürünlerimi­z daha çok tercih ediliyor. Afrika’da ise ekmeklik ve pastalık un ön planda” bilgisini verdi.

“Güney Amerika’dan da sipariş almaya başladık”

İhracatta bir diğer odak noktaların­ın Güney Amerika olduğunun altını çizen İlhan, “Küba, Venezüella, Panama ve Dominik’ten de sipariş alıyoruz. Türkiye unu şu an dünyaya yayılıyor. Ayrıca ihtiyaç ve talebe göre daha sonra Orta Asya’yı da ihracat pazarlarım­ız arasına alabiliriz” ifadesini kulandı. İç ve dış pazar oranlarını­n yüzde 50 - yüzde 50 şeklinde olduğunu açıklayan İlhan, “Yurt içinde ağırlıklı olarak Azim Un markası ile varız, ayrıca Akhan markamız da devam ediyor" ifadelerin­i kullandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye