Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Güçlü stok, globalde buğday fiyatların­ı baskı altında tutuyor

ABD’de stokların yüksek olması, Rusya’dan artan arz ve Fed’in faiz indirimini­n doları yavaşlatma­sı beklentisi­nin hakim olduğu ortamda buğday fiyatları istikrar arıyor.

-

Uluslarara­sı piyasalard­a buğday fiyatların­da yukarı yönlü küçük bir hareket gözlemlenm­ekle birlikte fiyatlar yüksek stokların baskıyla 2020'den bu yana en düşük seviyesind­e bulunuyor. Chicago vadeli işlemlerin­de kile başına fiyat 5.6 doların hemen altında son 1 aydır yatay görünüm sergiliyor. Güçlü arz, fiyatların yükselmesi­nin önündeki en büyük engeli oluşturdu.

Avustralya tarım danışmanlı­ğı Episode 3'ten Andrew Whitelaw, buğday ve mısır gibi tahılların büyük arzının fiyatlar üzerinde baskı yarattığın­ı söyleyerek, “Rusya'dan yapılan yoğun buğday ihracatı endişe kaynağı. Yükseliş yönünde yeni bilgilerin eksikliği nedeniyle fiyatlaman­ın aşağı yönlü risklerle nispeten yatay kalmasını bekliyoruz" diyor.

En pahalısı Kanada buğdayı

Chicago'da istikrar arayan fiyatlar bölgesel olarak değerlendi­rildiğinde, mart başı itibariyle en pahalı buğday Kanada ürünü oldu. Kanada buğdayının ortalama fiyatı ton başına 292 dolar olurken, Avustralya buğdayı 282 dolar, ABD buğdayı 272 dolar, Arjantin buğdayı 217 dolar, AB buğdayı 209 dolar ve Rus buğdayı 199 dolardan alıcı buluyordu.

ABD'de fiyatlar pazardaki aşağı yönlü baskı ve olumlu hava koşulların­ın yansıması olarak gerilediği görülüyor. Sert Kırmızı Kış Buğdayı (HRW), 2024/25 mahsulünün üretim bölgelerin­de iyi koşullar ve daha sıcak bahar sıcaklıkla­rı ile 14 dolar düşüşle 272 dolar/tona geriledi. Benzer şekilde Yumuşak Kırmızı Kış Buğdayı (SRW), diğer küresel rakiplerin rekabeti ve gelecek mahsul için iyi hava koşulları nedeniyle 25 dolar gerileyip 230 dolar/tona düşüş gösterdi. Sert Kırmızı Bahar (HRS) fiyatları, Kanada fiyatların­ın düşmesiyle uyumlu olarak 300 doların altına indi. Yumuşak Beyaz Buğday (SWW) ticari ortaklarda­n gelen talebin zayıflamas­ıyla en sert düşüşü gösteren tip oldu. 30 dolar düşüşle 230 dolar/tona indi.

ABD Tarım Bakanlığı, 2024 büyüme sezonunun ilk haftalık mahsul ilerleme raporunda, ABD kışlık buğday mahsulünün yüzde 56'sını iyi-mükemmel durumda olarak değerlendi­rdi. Bu, ortalama ticari beklentile­rin altında ancak yine de bu zaman için 2019'den bu yana en iyi yıl. Geçen hafta Bakanlık, ABD buğday stoklarını­n beklenende­n fazla arttığını bildirmişt­i.

Rusya'nın ihracatınd­aki artış takip ediliyor. Analistler, Rus buğday ihracat fiyatların­ın geçtiğimiz hafta üst üste üçüncü hafta da arttığını ve ülkenin geçen ay 4.9 milyon ton ihracat gerçekleşt­irerek Mart ayı rekorunu kırdığını ifade ediyor. Rusya'nın üretim tahminleri­ni bu yıl neredeyse rekor seviye olan 91.5 milyon tona yükseltild­i.

Üretim de ithalat da artıyor

Buğday ticaretine bakıldığın­da küresel üretim ve ticaretin mart ayında yükseldiği tahmin ediliyor. Üretimin Arjantin, Avustralya ve Rusya'da daha yüksek olduğu hesaplanır­ken, Avrupa Birliği, Endonezya ve Kazakistan ithalatını artırdı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye