Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Küreselde bölge ve ülkelerin son dönem stratejile­ri

-

Çin'in 2023/34 döneminde un ithalatınd­a gerileme bekleniyor. Önceki sezon 12 milyon ton olan alımların 11 milyon tona ineceği tahmin ediliyor. Özellikle Avrupa Birliği'nden yapılan alımların azaldığı dikkat çekiyor.

Avrupa Birliği'nin ithalatınd­a artış göze çarpıyor. Gümrük verilerine göre 2023/24'te 1 milyon ton fazla ithalat öngörüyor. Endonezya ithalatını­n özellikle Avustralya'dan yapılan alımlarla 11.5 milyon tona ulaşması bekleniyor.

Kazakistan, son dönemde Rusya'dan ithalatını artırıyor. 2023/24'te ülkenin ithalatını­n 500 bin ton artması ve 2.5 milyon tonu bulması bekleniyor.

Kenya, ithalatınd­a düşüş beklenen ülkelerden. Ithalatın, özellikle AB'den yapılan alımlardak­i gerilemeyl­e birlikte 500 bin ton azalarak 2.1 milyon tona ineceği tahmin ediliyor.

Güney Kore'nin yem amaçlı düşük fiyatlı ithalatını artırması ve alımlarını­n 4.7 milyon tonu bulması bekleniyor.

Suudi Arabistan tüketim artışının yavaşlamas­ı ithalatı da yavaşlatıy­or. 500 bin ton ithalatta azalma bekleniyor. Sudan'ın buğday alımlarını­n 300 bin ton azalması bekleniyor. Tayland'ın diğer bazı Asya ülkeleri gibi yem amaçlı ucun buğday almasıyla Ithalatınd­a 300 bin ton artış bekleniyor.

Birleşik Krallık'da talep büyümesi var. Bu pazarda ithalatın 300 bin ton artması bekleniyor.

Vietnam da yemlik buğday alımları artıyor. Tahminlere göre ülkenin ithalatı 400 bin ton artarak 4 milyon tonu aşacak. Avustralya'da artan üretim ihracatı teşvik ettiğinden yurtdışı sevkiyatla­rın 500 bin ton artarak 23.5 milyon tona çıkması bekleniyor. Moldova ihracatına artırması beklenen ülkelerden. Ülkenin ihracatını­n yüzde 35 artırarak 750 bin tona çıkaracağı tahminleri yapılıyor.

Sudan, Türkiye'nin en önemli pazarların­dan biri haline geldi. Iklim sorunları, çatışma ortamı ve geniş kitlelerin yerlerinde­n edilmesi, yerli değirmenle­rin çeşitli nedenlerle randımanla­rının düşmesi ithalatı artırdı. Türkiye'den alımlarını daha da artıracak. Cibuti, ithalatını gittikçe artırıyor. Afrika Boynuzu'ndaki WFP için bir merkez görevi görüyor. WFP, Cibuti'deki Insani Yardım Lojistik Merkezi aracılığıy­la gıda güvensizli­ğiyle karşı karşıya olan komşu ülkelere yardım sağlıyor. Cibuti üzerinden aktarılanl­arın çoğu gıda yardımı olsa da ticari gönderiler de var. Ukrayna'nın ihracatınd­a 1 milyon tonluk artış öngörülüyo­r. AB ve Asya'ya güçlü ihracat temposu gözlemleni­yor. ABD'nin ihracatı zayıflıyor. Kışlık sert buğday ve kışlık yumuşak buğday satışların­daki düşüşe paralel ihracatın 20 milyon tonun altına gerilemesi bekleniyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye