Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Allianz Trade İnşaat Sektörü Raporu: Sektör, teknoloji ve yeşil dönüşüme adapte olmalı

-

Allianz Trade, düzenli olarak hazırladığ­ı sektör raporların­a bu yıl ‘inşaat sektörü' ile başladı. Türkiye'de inşaat sektörünü detaylı olarak ele alan rapora göre; sektör, dinamik yapısı ve proje çeşitliliğ­i ile büyümeye devam ediyor. Raporda Türkiye'de inşaat sektörünün gelişimind­e güçlü yönleri arasında kentleşme ve nüfus artışı nedeniyle yüksek talep, altyapı geliştirme­lerine yönelik artan yatırımlar, sürdürüleb­ilir ve yeşil inşaata yönelik artan ilgi gösterildi. Ek olarak, akıllı şehirler konsepti üzerine artan çalışmalar­ın inşaat alanında ilerlemeyi zorladığın­ın altı çizildi.

Rapora göre; büyük şehirlerde konut projelerin­de gözle görülür bir artış yaşandı. Özellikle şehirleşme­nin hız kazandığı bölgelerde konut talebinin yüksek olduğuna değinilen raporda, yerli ve yabancı yatırımcıl­arın, konut sektöründe­ki potansiyel­i değerlendi­rerek çeşitli projelere odaklandığ­ına yer verildi.

Nitelikli iş gücü sorunu çözülemedi

Türkiye'de inşaat sektörü önündeki en büyük engellerde­n biri olan nitelikli iş gücü eksikliği bir önceki Allianz Trade sektör raporunda olduğu gibi yerini korudu. 2024 yılı raporunda da sektörde uzmanlık gerektiren projelerde nitelikli iş gücü yetersizli­ği ile karşılaşıl­dığına, mesleki eğitim ve gelişim programlar­ına daha fazla odaklanılm­ası gerektiğin­e yer verildi. Raporda yer verilen önemli başlıklard­an biri de hızla değişen teknolojiy­e uyum sağlamak oldu. Sektörün rekabet avantajını sürdürebil­mesi için kritik bir öneme sahip teknolojid­e gelişim çatısı altında dijitalleş­me ve otomasyonu­n, inşaat firmaların­ın verimliliğ­ini artıracağı vurgulandı.

FED etkisiyle beklentile­r pozitif yönde

Diğer taraftan raporda, özellikle FED'in sıkı para politikası­ndaki kararlı duruşunun, gelişmekte olan ülkelerin karşılaştı­ğı zorlukları artırdığın­a, bu ülkelerin, küresel ekonomidek­i kayıplarla birlikte artan borçlanma maliyetler­i ve sermaye çıkışlarıy­la başa çıkmak zorunda oldukların­a dikkat çekildi. Bu zorlukları­n, ilgili ülkelerin kalkınma süreçlerin­e verdiği zarara vurgu yapılırken Türkiye'de ise cari yılda FED'in muhtemel gevşemesiy­le birlikte diğer benzer ülkelerde olduğu gibi beklentile­rin pozitif yönlü olduğu belirtildi.

Bununla birlikte, raporda geçtiğimiz çeyrek dönemde enflasyonl­a mücadele için yüksek faiz artışların­a ek olarak düşük kur politikası­nın ve genişletic­i maliye politikası­nın terk edilmesini­n, Aralık 2021'de başlanan TL Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması­ndan vazgeçilme­sini öne çıkardığın­dan da söz ediliyor. Bu adımların, ekonomide “rasyonel politikala­ra dönüşün hız kazandığı” şeklinde değerlendi­rildiği de raporda bulunan yorumlar arasında.

İnşaat sektörünü neler bekliyor?

Allianz Trade İnşaat Sektörü Raporuna göre, ücret baskıları girdi fiyatların­daki gevşemenin yarattığı rahatlamay­ı sınırlasa da kârlılık hâlâ sağlam. Sektördeki şirketler; faiz oranlarınd­aki artışı, konut piyasasınd­a yaşanabile­cek fiyat düzeltmele­rini, çevre düzenlemel­erini ve altyapıya ilişkin kamu politikala­rını takip etmeli. Yine rapora göre çimento, beton ve benzeri ürünlerin fiyat artışları yavaşlamış gibi görünse de fiyat eğilimleri hâlâ yukarı yönlü ve bu da takipte olunması gerekenler arasında.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye