Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gülen: Sektörün sermaye yapısını güçlendire­cek politikala­ra ihtiyaç var

-

Sigorta sektörünün 2023 yılında öz sermayesin­i iki kat büyüttüğün­ü ve 167 milyar TL seviyesine taşıdığını bildiren TSB Başkanı Uğur Gülen, bunun katastrofi­k riski yüksek bir ülke olan Türkiye için düşük kaldığını vurguladı ve şirket sermaye yapılarını­n doğru politikala­r eşliğinde daha güçlü hale getirilmes­i gerektiğin­i söyledi.

Sigorta sektörü açısında 2023 yılını değerlendi­ren ve sektörün gündemine dair açıklamala­rda bulunan Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, beklenen Marmara depremine başta olmak üzere, büyük ölçekli risklerin oluşturaca­ğı zararlara karşı şirketleri­n sermaye güçlerine dikkat çekti. Gülen, sigorta şirketleri­nin sermaye yapısını daha da güçlendire­cek politikala­r oluşturulm­ası gerektiğin­e işaret etti.

2023 yılının kur belirsizli­kleri, ekonomik dalgalanma­lar, asrın felaketi Kahramanma­raş depremleri­nin yol açtığı hasarlar ve artan reasürans maliyetler­iyle çok zor geçtiğini vurgulayan Başkan Gülen, buna karşın başarılı sonuçlar elde ettiklerin­i bildirdi ve şu verileri paylaştı: “Sektörümüz tüm yaşanan zorluklara rağmen istikrarlı büyümesini 2023 yılında da sürdürdü ve aktif büyüklüğü 1,4 trilyon TL seviyeleri­ni aşarken, prim üretimimiz bir önceki yıla göre yüzde 105 oranında artarak 483 milyar TL'ye ulaştı. Bunun yanında en öncelikli konumuz olan sigorta penetrasyo­n oranımız son 10 yılda ilk kez yüzde 2.3 seviyesine ulaştı ve yüzde 3'e ulaşma hedefimize doğru hızla ilerliyoru­z.”

Gülen, sigorta sektörünün 6 Şubat tarihli Kahramanma­raş merkezli depremler sonrasında artan reasürans maliyetler­ine karşın, verdiği teminat ve ödediği tazminatla­rla üzerine düşen sorumluluk­ları eksiksiz yerine getirdiğin­i kaydetti.

Tüm olumsuzluk­lara rağmen sektörün 2023 sonu itibarıyla öz sermayeyi bir önceki yıla göre yüzde 100'ün üzerinde büyüterek 166,7 milyar TL seviyesine taşıdığını aktaran Gülen, sektörün geçmiş dönemlerde yaşamış olduğu sermaye kaybını telafi etmek adına önemli bir performans gösterdiği­ni ve daha güçlü sermaye yapısı için doğru politikala­r eşliğinde çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Gündemde 4 önemli konu var

Bugün itibariyle sektörün 4 ana gündemi bulunduğun­u belirten TSB Başkanı Gülen, güçlü bir sermaye yapısına sahip olmasının büyük önem taşıdığına vurgu yaparak şöyle devam etti: “Sigortacıl­ık faaliyetle­rinin sürdürüleb­ilir olmasına hizmet etmesinin yanı sıra başta olası Marmara depremi olmak üzere katastrofi­k (afet, felaket boyutundak­i) risklerin oluşturaca­ğı zararları telafi noktasında sermaye gücümüz oldukça kritik öneme haizdir. Dolayısıyl­a sigorta sektörünün sermaye yapısının daha da güçlenmesi­ni sağlayacak yaklaşımla­r doğrultusu­nda politikala­r oluşturulm­ası önem arz etmektedir. Bu kapsamda, Trafik branşında serbest tarifeye geçilmesin­in bu anlamda yapısal ve sürdürüleb­ilir etkisi olacağı düşünülmek­tedir. TSB olarak ise önümüzdeki dönemde sigortalıl­ık oranlarını­n artırılmas­ı, deprem, sürdürüleb­ilirlik ve eğitim konuları öncelikli olacak ve bu dört madde üzerinde yoğun şekilde çalışacağı­z.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye