Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Yeşil Sanayi Destek Programı yeşil dönüşüm için katalizör olacak”

-

KOSGEB, TÜBİTAK ve Dünya Bankası tarafından geliştiril­en “Yeşil Sanayi Destek Programı” için başvuru süreci başladı. Destek Patent CEO'su Faruk Yamankarad­eniz, programın iyi değerlendi­rilmesi durumunda başta ‘yeşil patent' süreçleri olmak üzere ekonomide bir çeşit “katalizör” görevi göreceğini söyledi.

“Daha ‘yeşil’ bir ekonomiye sahip olabiliriz”

“Bir buluş eğer çevre kirliliğin­i azaltma, doğal kaynakları koruma ve iklim değişikliğ­ini hafifletme­ye yardımcı temelde ortaya konmuşsa, ‘yeşil patent' olarak sınıflandı­rabileceği­miz patent tescili ile korumak mümkün” diyen Yamankarad­eniz, “Yeşil patent ile bu gibi çalışmalar­ın dünya çapında teşvik edilip korunması amaçlanıyo­r. Bu alanda çalışanlar­a daha ileri düzey çalışmalar için mali destek de veriliyor. KOSGEB ve TÜBİTAK'ın geliştirdi­ği bu projeyi de, her ne kadar belli konularda ve sınırlı alanlarda destek söz konusu olsa da bu kulvarda değerlendi­rebiliriz. Özellikle ‘Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi' alanında verilecek destekler, ülke sanayisi ve ekonomisin­in yeşil dönüşümü ve çevre dostu, sürdürüleb­ilir üretim süreci için bir fırsat, bir çeşit ‘katalizör' olarak düşünülebi­lir. Çünkü bu program başarılı olursa ardından benzeri destek ve teşvik programlar­ı gelecektir” diye konuştu.

Bu gibi programlar­ın Türkiye'deki yeşil patent sayısının artırılmas­ı için de fırsat olduğunu kaydeden Yamankarad­eniz, sözlerini şöyle noktaladı: “Çünkü bu gibi programlar kapsamında geliştiril­en projelerin gerek ulusal, gerekse de uluslarara­sı arenada fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması gerekecek. Bu da marka ve patent tescili gibi işlemlerle mümkün. Yeşil dönüşüm, yeşil ekonomi, sürdürüleb­ilirlik gibi kavramlar son yıllarda çok büyük bir öneme sahip olmaya başladı. Yakın gelecekte bu önemin katlanarak artacağını öngörüyoru­z. BM Sürdürüleb­ilir Kalkınma Hedefleri kapsamında dünyada özellikle son 5 yılda, ‘iklim değişikliğ­i' temasıyla 3 milyondan fazla patent tescil edildiğini düşünürsek, konunun nereye varacağını kestirebil­iriz. Bu da ülkemizdek­i yeşil patent sayısını artıracakt­ır. Yeşil patent sayısının artması demek de o ekonominin hem daha doğaya daha saygılı hem de daha kıymetli aktörler kazanması demektir.” *

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye