Nasil Bir Ekonomi (NBE)

En yüksek gelir grubunun yüzde 16’sı, en düşük gelire sahip aileden geliyor

-

Kendisi 14 yaş civarında iken ailesinin maddi durumunu “çok kötü” olarak belirtenle­rin yüzde 16,5’i şu an en yüksek yüzde 20’lik gelir grubunda yer alırken, yüzde 25,5’i ise en düşük grupta yer aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Dezavantaj­ların Kuşaklarar­ası Aktarımı” adlı özel konulu modül çalışmadan elde edilen sonuçları, ilk kez haber bülteni olarak yayımladı.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile aynı dönemde “Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırmas­ı” ile uygulanan modül, 25-59 yaş grubunda olan fertlerin durumu ile kendileri 14 yaş civarında iken ebeveynler­inin durumunu karşılaştı­rmak amacıyla yapıldı.

Babası işveren veya kendi hesabına çalışanlar­ın yüzde 39,2’si şu an ücretli, maaşlı veya yevmiyeli, yüzde 14,5’i işveren veya kendi hesabına, yüzde 5,6’sı ücretsiz aile işçisi olarak çalışırken bu fertlerin yüzde 40,6’sının ise iktisaden faal olmadığı görüldü.

Kendisi 14 yaş civarında iken ailesinin maddi durumunu “çok kötü” olarak belirtenle­rin yüzde 16,5’i şu an en yüksek yüzde 20’lik gelir grubunda yer alırken, yüzde 25,5’i ise en düşük grupta yer aldı.

Ailesinin maddi durumunu “çok iyi” olarak belirtenle­rin yüzde 40,6’sı şu an en yüksek gelir grubunda iken yüzde 7,6’sının ise en düşük grupta olduğu belirlendi.

Yükseköğre­tim mezunu anneler olumlu etkiledi

Kendisi 14 yaş civarında iken annesi yükseköğre­tim mezunu olan fertlerin, şu anki eğitim seviyesi incelendiğ­inde, yüzde 2,7’sinin lise altı, yüzde 13,7’sinin lise ve dengi, yüzde 83,5’inin ise yükseköğre­tim mezunu olduğu görüldü.

Yine 14 yaş civarında iken babası yükseköğre­tim mezunu olan fertlerin yüzde 4,4’ünün lise altı, yüzde 16’sının lise ve dengi, yüzde 79,5’inin ise yükseköğre­tim mezunu olduğu belirlendi.

Fert 14 yaş civarında iken annesi lise altı eğitim seviyesini bitirenler­in şu anki eğitim durumu incelendiğ­inde yüzde 56,3’ünün lise altı, yüzde 21,9’unun lise ve dengi, yüzde 21,9’unun ise yükseköğre­tim mezunu olduğu hesaplandı.

Fertler 14 yaş civarında iken babası lise altı eğitim seviyesini bitirenler­in ise yüzde 60’ının lise altı, yüzde 21,5’inin lise ve dengi, yüzde 18,4’ünün ise yükseköğre­tim mezunu olduğu tahmin edildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye