Nasil Bir Ekonomi (NBE)

HİZMET İHRACATI TAHMİNİ 7,7 MİLYAR $

Dış ticarette mart ayında öne çıkan diğer gelişmeler:

-

▶ Firmaların merkezini baz alan TİM verilerine göre 81 ilden 43’ü ihracatını artırmayı başardı.

▶ En fazla ihracat yapan beş il sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Balıkesir, Edirne, Erzincan ve Kocaeli tarihlerin­in en yüksek ihracat değerine ulaştı.

▶ Birim ihracat değerini en çok artıran iller Yalova, Nevşehir ve Isparta, sektörler ise zeytin ve zeytinyağı, fındık ve kuru meyve oldu.

▶ Bin 421 firma ilk kez ihracat gerçekleşt­irdi.

▶ Euro/dolar paritesini­n ihracatımı­za pozitif etkisi devam ediyor. Geçen ay parite farkı ihracata 161 milyon dolar katkı verdi.

▶ Birim ihracat değeri ise 1,41 dolar oldu.

▶ Hizmet İhracatçıl­arı Birliği’nin çalışmasın­a göre mart ayında yaklaşık 7,7 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleşt­irildiği tahmin ediliyor.

▶ Mart ayında TL ile ihracat yapılan ülke sayısı 166, TL ile ihracat yapan firma sayısı 37 bin 929 oldu. Mart ayında TL ile yapılan ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,7 artış gösterdi.

▶ Mart ayında Geniş Ekonomik Grupların (BEC) sınıflamas­ına göre en çok ithalat 21 milyar 77 milyon dolarla (%9,3 azalış) “Hammadde (Ara malları)” grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla 4 milyar 636 milyon dolarla (%19,3 artış) “Tüketim Malları” ve 4 milyar 340 milyon dolarla (%9,0 azalış) “Yatırım (Sermaye) Malları” grupları takip etti.

▶ En çok ihracat 11 milyar 293 milyon dolarla (%4,9 azalış) “Hammadde (Ara malları)” grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla 8 milyar 71 milyon dolarla (%4,7 azalış) “Tüketim Malları” ve 3 milyar 77 milyon dolarla (%1,0 artış) “Yatırım (Sermaye) Malları” grupları izledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye