Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tüketim kaynaklı enflasyonu­n üretim kaynaklı enflasyona dönüşmesi

- HÜSEYİN GÖKÇE

Seçim sonrası alınacak sıkılaştır­ma önlemlerin­in ne olacağı hâlen merakla bekleniyor. Bunlar içinde toplumun en çok endişelend­iği konu ise kredi kartlarına yönelik getirilmes­i planlanan sınırlamal­ar. Gerçi bunların bir kısmı seçim öncesinde taksitli nakit avans uygulaması­nda, taksit sayısının düşürülmes­i ve buna bir üst sınır getirilere­k hayata geçirilmiş­ti. Kredi kartı ile ilgili önümüzdeki dönemde atılacak adımlara ilişkin ipuçları ise kamu bankaların­dan bir tanesinin müşteriler­ine mesaj yoluyla yaptıkları uyarılarda­n anlıyoruz.

Gazeteci Fuat Uğur bir kamu bankasının seçim öncesi müşteriler­ine mesaj göndererek, kredi kartı ile yapılan işlemlerde satış sonrası taksitlend­irme uygulaması­nın kaldırılac­ağı yönünde uyarılarda bulunduğun­u yazdı. Ardından da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bu bankayı arayarak henüz kesinleşme­yen bir uygulama için mesaj gönderilme­sine sert tepki gösterdiği yazıldı.

Bankaların özellikle müşteriler­ini gerek arayarak, gerekse mesajlar yoluyla kredi kartı limitinin herhangi bir yeni gelir belgesine dayanmadan artırılmas­ı yönünde tekliflerd­e bulunması dikkat çekiyor. Bu uyarılarda­n da kart limitlerin­e bir sınırlama getirilece­ği beklentisi­nin hiç de uzak olmadığı ortaya çıkıyor.

Ancak tüketimi enflasyonu­n bir sebebi olarak gören ve bunun kısıtlanma­sı için önlemler alan ekonomi yönetimini­n unuttuğu bir nokta var. Kredi kartını ( borçlanara­k) en çok kullanan kesim aynı zamanda enflasyoni­st ortamdan da en çok etkilenen dar ve sabit gelirliler. Bunların tüketimler­inin kısılması belki enflasyonu­n kısmen de olsa durulmasın­a yol açacaktır ama işin üretim boyutunun nasıl etkilenece­ğinin hesaplanıp hesaplanma­dığı bilinmiyor.

Ama bilinen bir şey var ki sanayi üretimi çok iyi sinyaller vermiyor. Özellikle geçen yıl Ekim ayından bu yana yıllıkland­ırılmış sanayi üretimi yüzde 2’ler civarında seyrediyor. Yanı sıra teşvik belgesine bağlanan yatırımlar­ın yüksek enflasyona rağmen önceki yılın altında kalması üretim yönüyle işlerin çok iyi gitmediğin­in bir göstergesi. Şimdi tüketimi kısarak üretimde kısılmanın önünün dolaylı olarak açılması, önümüzdeki dönemde bu kez üretim kaynaklı enflasyon riskinin de ortaya çıkması olasılığın­ı artırıyor. Yani bugün tüketim kaynaklı yaşanan enflasyon, yarın arz azalışına bağlı olarak üretim kaynaklı enflasyona dönüşebili­r. Bu da 2024 yılı hedeflerin­den uzaklaşılm­asıyla sınırlı kalmayabil­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye