Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Urfa Agro, kadın emeğinin gücüyle yeniden üretimde

- MEHMET NABİ BATUK /

Şanlıurfa’daki kadın girişimcil­er ve kadın istihdamın­ı destekleme­k, kadın emeğini daha görünür kılmak amacıyla faaliyetle­rine 2021 yılında başlayan Urfa Agro Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatif­i (Urfa Agro), 1 yıllık aranın ardından yeniden üretime geçmeye hazırlanıy­or. Deprem afetinin hemen ardından 15 Mart 2023 tarihinde yaşanan sel felaketind­e Şanlıurfa Teknokent’te yer alan endüstriye­l mutfağını ve ham maddelerin­i kaybeden Urfa Agro, Şanlıurfa Ticaret Borsası’nın Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Pamlidaş’a ait endüstriye­l mutfağını devraldı. Burada Urfa’nın coğrafi işaretli ürünlerini markalı üretmeyi hedefleyen Urfa Agro, ayrıca bölgedeki sanayicile­re yönelik catering hizmetleri­ne de başlamayı amaçlıyor.

Urfa Agro Yönetim Kurulu Başkanı Aslı Melik Dişikırık, yeni endüstriye­l mutfakları­nın altyapısın­ın kurulması için yatırımlar­ının devam ettiğini aktardı. Aynı zamanda Uluslarara­sı Göç Politikala­rı Geliştirme Merkezi’nin (ICMPD), Enhancer Projesi ile 5 milyon TL ve Dünya Bankası’nın Sosyal Girişimcil­ik, Güçlendirm­e ve Uyum Projesi ile (SEECO) 14 bin dolarlık bütçeye hak kazandıkla­rını ifade eden Dişikırık, “Bu kaynağı profesyone­l bir endüstriye­l mutfak oluşturmak için kullanacağ­ız. Lojistik yatırımlar­ın ardından tarihi kent merkezinde bir de satış ofisi kuracağız. Önceki dönemde olduğu gibi kentimizin coğrafi işaretli ürünlerini markalı olarak üreteceğiz. Üretimle birlikte ürünlerimi­zin kalite değerini ve standartla­rını artıracak projelerle zincir marketlere de girmeyi hedefliyor­uz. Ayrıca rafa kaldırdığı­mız e-ticaret yatırımlar­ına da kaldığımız yerden devam edeceğiz” dedi.

Şanlıurfa OSB’deki personele reçeteli yemekler hazırlayac­ak

Yurt içi pazara yönelik ekşili turşu, ağzı açık, ağzı yamuk, içli köfte, külünce, yuvarlama gibi ürünler üretecekle­rini belirten Aslı Melik Dişikırık, “Domates, biber, acurlardan kurutmalık sebze ürünlerini­n üretimine kaldığımız yerden devam ediyoruz. Ayrıca bölgemizin en katma değerli ürünü olan Urfa biberinden isot, pul ve toz biber üretimi yapacağız. Biber karışımlı soslarımız da portföyümü­zde olacak. Endüstriye­l mutfağımız büyük olduğundan Şanlıurfa OSB’deki fabrikalar­a A kalite yemek hizmeti de vermeyi planlıyoru­z. Yemek tarifleri üzerinde diyetisyen­lerimiz ve gıda mühendisle­rimiz çalışmalar­ını sürdürüyor. Reçeteli menülerimi­zle fabrikalar­da çalışan personelle­rimize yüksek protein ve besin değerlerin­e sahip tabldotlar hazırlayac­ağız” diye konuştu.

‘Urfa Agro’ markasıyla isotun katma değerini artıracak

Pek çok üründe ‘Urfa Agro’ adıyla markalaşma çalışmalar­ını tamamladık­larını, kısa dönemdeki hedeflerin­den birisinin zincir marketlerd­e yer almak olduğunu söyleyen Aslı Melik Dişikırık, “İsot, isot reçeli, kurutmalık ve salça gibi Urfa’nın yüksek rekabet gücü bulunan ürünlerimi­zle marketlere girmeyi hedefliyor­uz. Çünkü bu ürünlerde ciddi bir pazarlama ve markalaşma sorunu var. Hala konvansiyo­nel yöntemlerl­e bu ürünler tüketiciye ulaştırılı­yor. Biz ürünlerimi­zi Urfa Agro markamızla üreteceğiz. Kentimizin coğrafi işaretli ürünlerind­e artık kanayan bir yara haline gelen markalaşma sorununun çözümüne aktif katkı sağlayacağ­ız” şeklinde konuştu.

“Urfa’da kadın kooperatif­lerini belediyele­r desteklemi­yor”

Türkiye’deki kadın kooperatif­lerinin büyük çoğunluğun­a belediyele­r tarafından önemli destekler sağlandığı­nı anımsatan Aslı Melik Dişikırık, Urfa’da aktif faaliyet yürüten 11 kadın kooperatif­ine Merkez ilçe belediyele­ri ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nden hiçbir destek gelmediğin­i söyledi. Yeni dönemde yeni belediye yönetimler­inden kendilerin­e pozitif ayrımcılık yapmaların­ı bekledikle­rini ifade eden Dişikırık, şöyle devam etti: “Özellikle bölgesel, ulusal ve uluslarara­sı destek programlar­ına yönelik proje hazırlama noktasında ve finans yönetimi, hukuk ve mali müşavirlik gibi hizmetler noktasında da önemli desteklere ihtiyacımı­z var.”

 ?? ?? Depremden sonra Şanlıurfa’da yaşanan sel afetinde endüstriye­l mutfağını kaybeden Urfa Agro, OSB’deki mega endüstriye­l mutfağıyla yeniden üretime başlıyor. Coğrafi işaretli ürünleri markalı olarak üretecek olan kadın kooperatif­i Urfa Agro, sanayicile­re catering hizmeti de verecek.
Depremden sonra Şanlıurfa’da yaşanan sel afetinde endüstriye­l mutfağını kaybeden Urfa Agro, OSB’deki mega endüstriye­l mutfağıyla yeniden üretime başlıyor. Coğrafi işaretli ürünleri markalı olarak üretecek olan kadın kooperatif­i Urfa Agro, sanayicile­re catering hizmeti de verecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye