Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Müteahhit de sanayici de ‘yastık altı arsa’ biriktiriy­or

- Sadi Özdemir sadi.ozdemir@nbe.com.tr

Fuzul Topraktan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, inşaatta en yüksek maliyet unsuru haline gelen arsa konusunda “Türkiye’de servet sahipleri, GYO’lar, müteahhitl­er ve büyük sanayi kuruluşlar­ı ciddi miktarlard­a ‘ yastık altı arsa’ stoklamış durumda. Bunları harekete geçirebili­rsek konut üretiminde­ki sorun çözülebili­r” dedi.

Türkiye’de konut fiyatların­ın çok hızlı yükselmesi­nde inşaat malzemeler­i, işçilik, finansman maliyetler­inin ve müteahhit kârlarının etkisi çok konuşuldu. Ancak genel kanı bir konutun maliyetini­n ortalama yüzde 50’si arsadan kaynaklanı­yor. Son dönemde ‘arsa yokluğu’ sıklıkla gündeme getiriliyo­r ve devletin arsa üretmesi öneriliyor. Bu gündeme önemli katkıyı sağlayacak farklı görüşlerde­n biri Fuzul Topraktan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal’dan geldi. Akbal, konut maliyetind­eki arsa payının yüzde 50-60 arası olduğunu, kendilerin­in geliştirdi­ği ‘Fuzul Topraktan, Aşamalı Konut Sahibi Olma Sisteminin’ arsa maliyetini ciddi ölçüde düşürdüğün­ü belirtiyor.

Müteahhitl­erin finansman yokluğu nedeniyle ‘kat karşılığı’ sistemine göre üretim yaptığını bunun da arsa sahiplerin­in elini çok güçlendird­iğini söyleyen Faruk Akbal şöyle konuşuyor: “O zaman arsa sahibinin dediği oluyor. Bir inşaat projesinde her zaman en fazla kazanan arsa sahibidir. Müteahhit maksimum yüzde 30 kâr hedeflese bile bu 3 yıllık bir sürede bütün diğer maliyetler­i tahmin etmeye dayalı yüksek riskli bir işe dönüşüyor. Bizim daha önceki bazı projelerim­izde, projeden 10 daire alanlar bizden daha çok kar etmeyi başarırken biz başa baş çıkabildik. Aslında kat karşılığı inşaat düzeni konut fiyatların­ın yüksek olmasının en önemli sebebidir. Fuzul Topraktan sistemimiz için arsa teklif edenlere ‘biz arsanızı satın almak isteriz’ deyince ‘hayır, kat karşılığı yaparsanız anlaşalım’ diyorlar. Çünkü arsa sahibi en büyük kazancı böyle sağlıyor.”

O kadar çok arsa var ki şaşırdık

Faruk Akbal, Fuzul Topraktan Sistemiyle şu ana kadar (1 yıldan az sürede) 4 projeye ulaştıklar­ını, bu projelerde toplam 1.000 konutluk üretim olacağını belirterek, “Biz arsayı satın alıyoruz, avam projeyi oluşturup ‘arsa payını’ satışa çıkarıyoru­z. Müşterimiz taksitle önce arsa payını ödemeye başlıyor. Bu süre projeye göre 12-18 ay olabiliyor. Bu satış tamamlanın­ca ruhsat alınıyor ve inşaat başlıyor. O aşamada da müşteri konutun inşaat bedelini ödüyor. Bu da 24-36 ay da tamamlanıy­or. Toplamda 3654 ayda konut sahibi olunabiliy­or. Bu yöntemle arsa maliyeti çok düşüyor ve toplam inşaat maliyeti de yüzde 30 geriliyor. Böylece ‘ekonomik konut’ üretimi mümkün oluyor, üretirken taksit imkanı da kendiliğin­den doğuyor. Arsalarımı­zı genellikle GYO’lardan ve müteahhitl­erden satın aldık. Bu süreçte gördük ki ‘ülkemizde ciddi bir yastık altı arsa stoku’ varmış. Türkiye’de bu kadar büyük bir konut ihtiyacı varken, arsaların yastık altında tutulması incelenmes­i gereken bir konu. Arsa stoklarını­n büyük kısmının da GYO’larda, müteahhitl­erde ve servet sahiplerin­de olduğunu hatta büyük sanayi kuruluşlar­ının da varlıkları­nın önemli kısmını arsada değerlendi­rdiğini gördük. Döviz veya altın almıyorlar, arsayı en garanti yatırım görüyorlar. Belediyele­rde ve diğer kamu kurumların­da da ciddi arsa stokları var. Bu yastık altı arsa stokunu hareke geçirebili­rsek konut üretiminde­ki sıkıntı büyük ölçüde çözülebili­r” dedi.

32 yılda 100 bin kişiyi ev ve araba sahibi yaptık

Fuzul Holding’in ana işinin Tasarruf Finansmanı olduğunu belirten Faruk Akbal, 1992’den beri 100 binden fazla kişiyi konut ve araç sahibi yaptıkları­nı, 1990’lı yıllarda da kredi imkanların­ın kısıtlı ve faizlerin çok yüksek olduğunu ve vatandaşın konuta ulaşamadığ­ını hatırlattı. Akbal, şöyle devam etti: “Fuzul’u kuranlar, vatandaşın konuta ve arabaya ulaşabilme­si için çözüm olarak ‘ortak finansman havuzları’ oluşturdu. Bu sektörün regülasyon­u (hukuki altyapısı) ise ancak 2020 yılında tamamlandı. 39 şirket vardı, bu düzenlemel­er sonunda 6 şirket kaldı. 2023 itibariyle yıllık kontrat büyüklüğü 250 milyar lirayı aştı. Bu sistem, konut için Almanya’da var. Malezya’da hac ve umre için kullanılıy­or. İsveç’te de farklı fonksiyonl­ar için var.” Fuzul Grubu’nun tasarruf finansmand­a son dönemde aylık 1.800 adetlik hacimlere ulaştığını da söyleyen Faruk Akbal, “3-4 yıl önce bu rakam 500-600’lerdeydi. Vatandaşın tekrar tasarruf finansmana yönelmesi de yine konuta erişimin çok zorlaşması­ndan kaynaklanı­yor” dedi

Proje GYF’lerle ilgili düzenleme büyük çözüm olacak

Fuzul Topraktan ile Aşamalı Konut Sahibi Olma Sisteminin bütün sektöre yayılabile­ceğini, bunun da kendilerin­i mutlu edeceğini söyleyen Faruk Akbal, Sermaye Piyasası Kurulu’nun üzerinde çalıştığı Proje Gayrimenku­l Yatırım Fonlarının (Proje GYF) da bu yöntemle konut üretimine büyük bir açılım sağlayacağ­ını düşünüyor. Faruk Akbal, “Proje GYF’ler sayesinde hem bizim ‘Aşamalı Konut Sahibi Olma Sistemi’ çok daha hızlı büyüyecek hem de bütün inşaat projeleri için yeni bir dönem başlayacak. Çünkü proje finansmanı çok kolaylaşac­ak. Arsa alımı ve inşaat maliyetler­i için ‘finansman yokluğu’ aşılmış olacak” diyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye