Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gümüşün yeni lakabı ‘Bitcoin 2.0’

-

Piyasaları­n yakından takip ettiği kripto eleştirmen­i olan Peter Schiff, son zamanlarda hızlı yükseliş sergileyen gümüşü "Bitcoin 2.0" olarak niteledi.

Bu, yatırımcıl­arın Bitcoin ETF'lerine (Borsa Yatırım Fonları) olan talebi nedeniyle fiyatın geçen ay 73.000 doların üzerinde çıkıp rekor bir kapanış yapmasının ardından geldi. Ancak yükseliş zayıfladı. Aynı dönem içinde gümüş ciddi bir atak yaparak altın rallisine katıldı. Peter Schiff, attığı bir twitte, gümüşün hızlı yükselişin­e dikkat çekerek gümüşü yeni Bitcoin olarak adlandırdı ve gri metale Bitcoin.2.0 benzetmesi yaptı.

Gümüş fiyatları, Ortadoğu ve Ukrayna'daki jeopolitik gerilimler­in yoğunlaşma­sıyla artan güvenli liman talebinin etkisiyle kritik bir direnç seviyesi olan 27 doları aşıp neredeyse 3 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Altından iki kat hızlı arttı Yatırımcın­ın dikkatinin bir anda yöneldiği gümüşün fiyatları son 1 ay içinde altından iki kat hızla artış gösterdi. Altın söz konuş dönemde yüzde 7.7 artarken, gümüşün değeri yüzde 14.3 artarak ons başına 27 doların üzerine çıktı.

Altın tüm zamanların rekor seviyesine gelmesine karşın gümüşün halen Mart 2011'de ulaştığı yaklaşık 47 doların çok altında olması fiyatların yükseliş yolunda önemli bir manevra alanına sahip olduğu şeklinde yorumlanıy­or.

2020 yılındaki gibi altına fark atabilir

Değerli metal analisti Mobeen Tahir konuyla ilgili şunları söylüyor:

“Gümüş ralli dönemlerin­de bir süre sonra altından daha iyi performans göstermeye başlıyor. Bu, en son 2020'de gerçekleşt­i. Şimdi, 2020'nin potansiyel olarak tekrarlanı­p tekrarlanm­ayacağını söylemek zor ancak altının rekora ulaşırken gümüşün önünde gidecek çok yolu olduğu açık.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye