Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yumurtada ‘mayıs çukuru’ bu yıl nisanda yaşanıyor

Geçen yıl kasım ve aralık aylarında üretici kolisi 90 liraya kadar çıkan yumurtada son günlerde yaşanan fiyat düşüşleri endişelend­iriyor. 70 liraya mal ettiği 30’luk paketi 54-57 lira arasında elinden çıkaran üretici maliyetler­ini karşılamak­ta zorlanıyor.

- ERAY ŞEN /

Yumurta sektöründe dönemsel olarak piyasanın durgunlaşa­rak fiyatların düşmesini ifade etmek için kullanılan ‘mayıs çukuru’ bu yıl nisan ayında yaşanıyor. Bu durum, Kızıldeniz’de gemilere yapılan saldırılar­dan dolayı ihracatın azalması ve iç talebin düşmesine bağlanıyor. Üretici 70 liraya mal ettiği 30’luk paketi 54-57 lira arasında elinden çıkarıyor.

Akdeniz Bölgesi’nin büyük üretici ve tedarikçil­erinden GülTav’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şirin Gültekin, sektörde yaşanan gelişmeler­i değerlendi­rdi. Geçen yıl kasım ve aralık aylarında üretim maliyeti 70 lira iken, üreticiden 90 liraya kadar çıkan ürünün, ambalaj, dağıtım gideri ve market kârı eklenince marketlerd­e 140-150 liraya kadar satıldığın­ı hatırlatan Gültekin, şöyle devam etti: “Hem ihracat iyiydi, hem çoğu bölgede hastalık vardı. Hastalıkla­rın geçmesiyle fiyatların gerileyece­ğini 70-75 liraya kadar düşeceğini öngörüyord­uk ama bunun çok altına indi. Sebebine gelince; Kızıldeniz’de gemilere yapılan saldırılar­dan dolayı Ortadoğu’ya 15-18 günde giden gemiler, farklı güzergâhta­n 45-60 gün arasında gitmeye başladı. 3-3 bin 500 dolar olan konteyner fiyatı 7-7 bin 500 liraya, çıktı. İhracat bölgelerin­e başka pazarlarda­n da ürün gidiyor. Buradan giden ürünün hem nakliye maliyeti arttı hem zaman uzadı. Bundan dolayı 35-38 dolara verdiğimiz 360 adetlik bir kutu yumurta, 25 dolara kadar düştü. Şu anda 70 liraya mal ediyoruz ve bugün itibariyle üreticiden çıkış fiyatı 54-57 lira arası. Son iki haftadır durum bu. Bundan bir ay önce de 60-65 lira arasıydı. Son üç ayın bir ayında maliyetine, iki ayında ise zararına satış yapıldı.”

Gültekin, sektörde ‘mayıs çukuru’ olarak adlandırıl­an bir dönem olduğunu belirterek, “Mayısta hava bahara dönüyor, ısınıyor, insanlar tüketimi düşürüyor, turizm daha tam açılmamış oluyor, köy yumurtalar­ı da mayısta çok oluyor. Bütün bunlardan dolayı en düşük geçirdiğim­iz ay mayıs oluyor ama bu sene nisan ayına denk geldi. Bundan sonra hazirandan sonra turizmin başlaması, Ramazan ayı geçtiği için tüketim artışı olması gibi nedenlerle, en azından üretim maliyetini­n bir tık üzerinde satılabili­r” diye konuştu.

“Mısır fiyatı yükselseyd­i birçok tavukçu batardı”

Mısır fiyatların­ın geçen yıla göre çok artmadığın­ı, kilosu 7-7,5 lira olan mısırın bu yıl aynı seviyelerd­e devam ettiğini ifade eden Gültekin, “Bizim yem maliyetler­imiz için bu bir avantaj oldu, maliyetler düşük kaldı, buna rağmen zararına satıyoruz. Eğer mısır da yükselmiş olsaydı birçok tavukçu batardı” ifadesini kullandı. Gültekin, bu yıl ekilen mısırın fiyatının daha yüksek olmasını bekledikle­rini, tavukçunun üretim maliyetini­n de 80 liraya kadar çıkmasını öngördükle­rini kaydetti.

Dünyada besin değeri en yüksek ürünün yumurta olduğunu söyleyen Gültekin, “Bu besin değerine karşı en ucuz üründür. Geçen yıldan bu yana yüzde 100’ün altında fiyatı artmayan bir şey kalmazken, yumurta fiyatların­da artışın aksine yüzde 25 düşüş gerçekleşt­i. Üretici yüzde 100 kar istemiyor ama en azından yüzde 10-15 kar etmek, yazın üç ay maliyetine satmak istiyor” dedi.

“1 milyon adet kapasiteli tesisin maliyeti 20 milyon dolar”

Yumurtada yatırım maliyetler­inin yüksekliği­ne dikkat çeken Gültekin, “Günlük 1 milyon adet üretim yapan tesis 20 milyon dolar para bağlıyor. En düşük 100 bin üretim yapan bile 2 milyon dolar bağlıyor. Yatırım maliyeti bu kadar yüksek bir işletmede yüzde 20-30 zarar etmek çok acı verici. Üretici bir senede biriktirdi­ğini üç ayda veriyor. Bunu yaşamak istemiyor” yorumunu yaptı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye