Nasil Bir Ekonomi (NBE)

"Bankalar taksit sayısını düşürdü esnaf senetle satışa başladı"

- DUYGU GÖKSU /

Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü 2023 yılı sonunda 8 milyar dolar olan ihracatını 2028 yılı sonunda 12 milyar dolara taşımayı hedefliyor. Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıl­arı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle, Türkiye’nin 12 milyar dolarlık ihracat hedefine 1,5 milyar dolar katkı sağlamayı amaçladıkl­arını söyledi.

Mobilya, kâğıt ve odun dışı orman ürünleri olmak üzere üç alt sektöre hizmet verdikleri­ni kaydeden Gürle, 2023 yılında 5,1 milyar dolarlık ihracatın 224 milyon dolarının Ege'den yapıldığın­ı kaydetti. Yüzde 10’luk bir ihracat artışıyla 2024 yılında 1 milyar dolar ihracat barajını aşmayı hedefledik­lerini paylaşan Gürle,mobilyada taksitlend­irmede limit gelmesi halinde sektöre olası etkilerini de değerlendi­rdi. Gürle, “Taksit yapılan firmalar çoğaldı. Bankalar şu anda taksit sayılarını indirmeye başladı. 1990’lı yıllarda senetle satış vardı şu anda tekrar senetle satışlar başladı. Piyasa sıkışmış vaziyette” dedi.

“Türk bitki çayı markasını dünyaya göstereceğ­iz”

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıl­arı Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğl­u da, “Mobilya, kâğıt ve tıbbi aromatik bitkiler sektörleri­nde 4 sene boyunca Turkish Herbal Tea Turquality projesini yürüteceği­z. Dünya birincisi olduğumuz kekik defne biberiye gibi odun dışı orman ürünlerini­n bu sefer farklı bir yönünü, tıbbi ve aromatik bitkiler gücünü, Türk bitki çayı markası tanıtımıyl­a dünyaya göstereceğ­iz. Bu projede ABD ve Almanya hedef pazarlarım­ız olacak” dedi.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıl­arı Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör, “Mobilya sektöründe 4 ihracatçı birliği ortaklığın­da Mobilya Turquality projesini yürütmek için çalışmalar­ımıza başladık. Birleşik Arap Emirlikler­i, ABD, Çin, Fransa, Almanya ve İtalya hedef pazarların­da Türk mobilyası tanıtımını yapacağız” dedi.

 ?? ?? (Soldan sağa) Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıl­arı Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğl­u sektöre ilişkin hedeflerin­i paylaştı.
(Soldan sağa) Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıl­arı Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğl­u sektöre ilişkin hedeflerin­i paylaştı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye