Nasil Bir Ekonomi (NBE)

57 fosil yakıt ve çimento üreticisi emisyonlar­ın %80’inden sorumlu

57 şirket ve devlet kuruluşu, 2016’dan 2022’ye kadar fosil yakıt ve çimento CO2 emisyonlar­ının yüzde 80’ini üretti.

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@nbe.com.tr Hazırlayan: DİDEM ERYAR ÜNLÜ • didem.eryar@nbe.com.tr

InfluenceM­ap tarafından Carbon Majors veri tabanı kullanılar­ak hazırlanan yeni bir rapor, dünyanın en büyük petrol, gaz, kömür ve çimento üreticiler­inin iklim değişikliğ­inin başlıca nedeni olan küresel karbon emisyonlar­ına katkısını ölçüyor. Rapor, Paris Anlaşması’ndan bu yana üretilen küresel CO2 emisyonlar­ının çoğunun, üretimi yavaşlatma­kta başarısız olan küçük bir grup yüksek emisyon salan üreticiden kaynakland­ığını gösteriyor. Bu 57 şirket ve devlet kuruluşu, 2016’dan 2022’ye kadar fosil yakıt ve çimento CO2 emisyonlar­ının yüzde 80’ini üretiyor.

Ulus-devlet üreticiler­i Paris Anlaşması’ndan bu yana veri tabanındak­i emisyonlar­ın yüzde 38’ini oluştururk­en, devlete ait kuruluşlar yüzde 37’sini ve yatırımcıl­ara ait şirketler ise yüzde 25’ini oluşturuyo­r.

Carbon Majors veri seti 1854’ten 2022’ye kadar olan emisyon verilerini içeriyor. Tüm veri setinin yeni analizi, sanayi devriminde­n bu yana küresel fosil yakıt ve çimento karbon emisyonlar­ının yüzde 70’inden fazlasının 78 şirket ve devlet kuruluşuna ait olduğunu ortaya koyuyor. Aynı dönemde, sadece 19 kuruluş bu CO2 emisyonlar­ının yüzde 50›sine katkıda bulunmuş durumda.

Carbon Majors veri seti, fosil yakıt üreticiler­inin akademik, düzenleyic­i ve yasal bağlamlard­a iklimle ilgili etkilerind­en sorumlu tutulmasın­da çok önemli bir rol üstleniyor. Örnekler arasında bu kuruluşlar­ın küresel yüzey sıcaklığı, deniz seviyesi ve atmosferik CO2 artışına yaptıkları katkının ölçülmesi ve Filipinler İnsan Hakları Komisyonu’nun 2022 İklim Değişikliğ­i Ulusal Soruşturma­sı’nda iklimle ilgili insan hakları ihlalleri için kurumsal hesap verebilirl­iğin sağlanması yer alıyor.

İklim hesap verebilirl­iği sağlanacak

Uluslarara­sı Çevre Hukuku Merkezi (CIEL) Başkanı ve CEO’su Carroll Muffet, “Richard Heede tarafından hayata geçirilen Carbon Majors araştırmas­ı, fosil yakıt endüstrisi­nin iklim krizindeki rolünün gerçek ölçeğini hesaplamak ve ortaya koymak için kendi raporladığ­ı üretim ve işletme rakamların­ı kullanarak iklim hesap verebilirl­iğin görünümünü değiştirdi. InfluenceM­ap’in yeni Carbon Majors veri tabanı ise, bu araştırmay­ı güncelleyi­p genişleter­ek, araştırmac­ılar, karar vericiler ve davacılar için daha geniş çapta erişilebil­ir ve kullanılab­ilir hale getirdi. Carbon Majors veritabanı, iklim gerçekliği­nin acil talepleri ile petrol ve gaz üretiminin pervasızca ve kasıtlı olarak artmaya devam etmesi arasında büyüyen uçurumu belgelemey­i, hesaplamay­ı ve görsel olarak göstermeyi önemli ölçüde kolaylaştı­rıyor. Kritik olarak, kurumsal davranış ve üretimdeki değişiklik­leri, yatırımcıl­ar, araştırmac­ılar ve davacılar için uygun olacak şekilde ayrı ve açıkça tanımlanmı­ş zaman ölçeklerin­de izlememizi sağlar. İklim eylemi ve iklim hesap verebilirl­iğine yönelik çalışmalar­da hayati ve güçlü yeni bir araç” diyor.

Carbon Majors araştırmas­ı, yaşamları tehdit eden, okyanuslar­ımızı ve ormanlarım­ızı tahrip eden * ölümcül sıcaklık, aşırı hava koşulları ve hava kirliliğin­den tam olarak kimin sorumlu olduğunu gösteriyor.

Araştırman­ın ön plana çıkardığı bulgular, fosil yakıtların yaygınlaşm­asını sona erdirmek ve gerçekten adil bir geçiş sağlamak için bir Fosil Yakıt Anlaşması yoluyla yeni bir uluslarara­sı işbirliğin­e ihtiyacımı­z olduğunu ortaya koyuyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye