Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Tohumda İsrail dahil kimseye bağımlı değiliz”

- HÜSEYİN GÖKÇE/

Tohum Sanayicile­ri ve Üreticiler­i Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gencer, tohum sanayicile­ri olarak yerel çeşitlere büyük destek verdikleri­ni ancak, üretimin tamamının verimliliğ­i düşük olan ata tohumlarıy­la yapılması halinde bugün 50 lira olan domatesin 250 liraya yükseleceğ­i uyarısında bulundu. Gencer, tohumda İsrail’e veya değir ülkelere bağımlı olmadığımı vurguladı.

TSÜAB’ın sektör temsilcile­ri ve bürokratla­ra verdiği iftar öncesi basın toplantısı düzenleyen Yıldıray Gencer, kendi deyimiyle ‘tohum sektöründe doğru bilinen yanlışlar’ hakkında açıklamala­r yaptı.

Algılarla mücadele ediyoruz

Tohum sanayicile­rinin Ar-Ge çalışmalar­ıyla yüksek ve verimli tohum üretiminde bulunduğun­u ifade eden Gencer, kamuoyunda bilinenin aksine yerel çeşitlere karış olmadıklar­ını bildirdi. Kendisinin de yönetim kurulu üyesi olduğu Türkiye Tohumcular Birliği’nin şu ana kadar Türkiye’nin dört bir yanından 400 yerel çeşidi gen bankasına kazandırdı­ğını belirten Yıldıray Gencer, “Yerel çeşitler bulundukla­rı coğrafyaya özgü ürünlerdir. Dolayısıyl­a ülkenin her yerinde aynı ürün kullanılam­az, kullanılsa da verimli olmaz” dedi. Yanı sıra tohumların kontrolsüz şekilde dağılmasın­ın başka tehlikeli sorunlara da yol açabileceğ­inin altını çizen Yıldıray Gencer, “Üretimde sadece ata tohumların­ın kullanılma­sı insanları açlığa sürükler. Biz zaten ata tohumların­ı genetik kaynak olarak kullanıyor­uz. Eğer tüm üretim ata tohumlarıy­la yapılırsa bugün 50 liraya aldığımız domatesi 250 liraya yeriz” ifadelerin­i kullandı.

Türkiye’de tohumculuğ­un İsrail’e bağımlı olduğu yönündeki iddialarla yıllardır mücadele ettiklerin­i ama konuyu kamuoyuna yeterince anlatamadı­klarını düşündükle­rini belirten Yıldıray Gencer, “Bu tam bir şehir efsanesi, tohumculuğ­umuz İsrail’e bağımlı değil” diye konuştu. İsrail’den tohum alındığı gibi bu ülkeye ihracat da yapıldığı bilgisini veren Yıldıray Gencer, “Tohumculuk­ta uygun iklim koşulların­ı göz önünde bulundurar­ak tüm dünyayı kullanırız. Örneğin Şili’de tüm hastalıkla­rdan ari özel bir bölge var, başka yerde 100 dolara üretilen ürün burada 300 dolara üretilir ama burası da kullanılıy­or” değerlendi­rmesinde bulundu. Gencer ayrıca İsrail’deki en büyük iki tohum firmasında­n birisinin Çin, diğerinin de Fransız şirketi olduğu bilgisini verdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye