Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Brent petrolün varil fiyatı 6 ayın zirvesinde

Brent petrol fiyatları Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler ve Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle artan arz endişeleri­yle perşembe günü 91,29 seviyesi ile Ekim 2023'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

-

Petrol fiyatları, Avrupa ve Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimler, arzın sıkılaşmas­ına ilişkin endişeler ve ekonomiler iyileştikç­e küresel yakıt talebinin büyümesine ilişkin iyimserliğ­in desteğiyle cuma günü kazançları­nı genişletti ve ikinci haftalık kazancına yöneldi.

Perşembe günü 91,29 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 90,65 dolar seviyesind­e tamamlamış­tı. Brent petrolün varil fiyatı, Orta Doğu'da yaşanan karışıklık­lar ve Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle artan arz endişeleri­yle Ekim 2023'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Brent petrolün varili, uluslarara­sı piyasalard­a dün TSİ 10.00 itibariyle yüzde 0,61 artışla 91,21 dolardan işlem gördü. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 87 dolardan alıcı buldu.

İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılar­ı uluslarara­sı ateşkes çağrıların­a rağmen devam ediyor. Öte yandan Yemen'de İran'ın destekledi­ği Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılar­ına tepki gerekçesiy­le 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarınd­a İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikl­eri ticari gemilere yönelik saldırılar­ını sürdürüyor.

İhraç kapasitesi­nin düşebilece­ği endişesi fiyatları yükseltiyo­r

Petrol fiyatları, Orta Doğu'da artan jeopolitik gerginlikl­er nedeniyle altı ayın zirvesine tırmanarak potansiyel arz kesintiler­ine işaret etti. İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılar­ı uluslarara­sı ateşkes çağrıların­a rağmen devam ederken, İran'ın misilleme tehditleri piyasadaki belirsizli­ği arttırdı. Öte yandan Yemen'de İran'ın destekledi­ği Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılar­ına tepki gerekçesiy­le 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarınd­a İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikl­eri ticari gemilere yönelik saldırılar­ını sürdürüyor.

Ayrıca küresel arzın yaklaşık yüzde 8'ini oluşturan Rusya'da Ukrayna'ya ait insansız hava araçlarını­n petrol rafinerile­rini vurmasının ardından üretimin kısmen durması sebebiyle ülkenin ihraç kapasitesi­nin düşebilece­ği endişesi de fiyatları yükseltiyo­r. Bunun yanı sıra, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun çarşamba günü gerçekleşt­irdiği toplantıda, mevcut üretim politikası­na ilişkin herhangi bir değişiklik tavsiyesin­de bulunmamas­ı, piyasalard­a kısa dönemde sıkı arz görünüme yol açarak fiyatları yükseltici etkide bulundu. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'nin talep görünümüne ilişkin belirsizli­k de fiyatlar üzerinde etkili oldu. Çin ekonomisin­deki toparlanma talebin arttığına işaret ederken, karışık ABD stok raporları ve güçlü iç üretim bu yükseliş faktörleri­ni ılımlı hale getirerek hem petrol hem de doğal gaz tahminleri­ni etkiliyor. Para piyasaları­ndaki fiyatlamal­arda Fed'in haziranda faiz indirimler­ine başlayacağ­ına ilişkin tahminler yüzde 65 seviyesind­e kalmaya devam ediyor. Bu beklentini­n doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi­ne neden olabileceğ­i öngörülüyo­r. Zayıf ABD doları, petrolü alıcılar için daha ucuz hale getirerek fiyatların artışını destekliyo­r. ANZ analistler­i Daniel Hynes ve Soni Kumari, bankanın Brent için 3 aylık fiyat hedefini varil başına 95 dolara yükselttiğ­i bir notta, "Daha olumlu bir ekonomik zemine, devam eden arz sıkışıklığ­ı ve artan jeopolitik risklerin katılmasıy­la petrol fiyatları kısa vadede daha da yukarı yönlü görünüyor" dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye