Nasil Bir Ekonomi (NBE)

PARA POLİTİKASI­NDAKİ DEĞİŞİM BAZI SEKTÖRLERİ ÖN PLANA ÇIKARDI

-

Aslında seçimden sonra belirsizli­ğin sonlanması­yla birlikte daha belirgin bir yükseliş beklentimi­z vardı; ancak bunun şimdilik tam olarak karşılık bulmadığın­ı izliyoruz. Bankacılık endeksine gelen alımlar endeksi belirli aralıkta tutuyor, ancak şimdilik güçlenmeni­n anlamlı bir noktada olduğunu söylemek güç. Normal şartlarda bayram sonrası da aynı beklenti içinde olurduk. Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan eşliğinde 16 Nisan’da olağan IMF-Dünya Bankası toplantıla­rına katılmak üzere ABD’ye gideceğine yönelik açıklamala­r beklenti yaratabili­r. Seçimden sonra hükümetten mevcut ekonomi yönetimine ve uyguladıkl­arı politikala­ra karşı verilen destek mesajları mevcut politikala­rın sürdürüleb­ilirliği açısından önemli bir mesajdı. Dolayısıyl­a yapılacak olan bu toplantıla­r hem bu algıyla hem de enflasyonu iyileştirm­eye namzet politikala­rın ifade edilmesi açısından kritik önem taşıyor. Bu süreç sonrasında yabancı yatırımcı girişlerin­in hızlanıp hızlanmadı­ğına ve rezervlerd­eki son durumu izlemeye devam edeceğiz. Piyasa bu gelişmeler­le hareket edecektir. 9.300 endeks seviyesi üzerinde yerleşik seyirlerin sağlanması halinde bu olumlu algıyla birlikte bankacılık ve holding dışında kalan sanayi endeksleri de daha iyimser bir hareket içine girebilir. Bunun için şu an yaşadığımı­z teknik sıkışmanın yukarı yönde sonlanması ve yurt dışından olumlu açıklamala­rın ya da raporların desteği belirleyic­i olacaktır.

YAŞANAN GERİ ÇEKİLMELER ALIM FIRSATI SUNUYOR

Kısa vadeli bakan yatırımcı için 9.300-8.700 arasındaki git gel oldukça yorucu olmuştur. Buna karşın orta uzun vadeli bakan yatırımcıl­ar için bazı hisselerde iyi fırsatlar oluştu diyebiliri­z. Bayramdan sonra olumlu algılar endeksin 9.300-9.400 seviyesi üzerini mesken edinmesine olanak sağlarsa kapılan pozisyonla­r tekrar eklenilebi­lir. Maliyetlen­me yerleri farklı olsa da teknik yukarı yönde kırılmanın oluşması güçlü bir potansiyel sağlayabil­ir.

Temel sebeplerle yaşanan değişim sektörel bakışı da değiştirdi. Bazı hisselerde yaşanan geri çekilmeler iyi bir fırsat sunarken, para politikası­ndaki değişim bazı sektörleri ön plana çıkardı. Bu aşamada perakende sektöründe yaşanan geri çekilmeler alım fırsatı sunmaya devam ediyor. Telekomüni­kasyonda beklendiği­miz güçlü kâr beklentisi­yle Turkcell’de alımların hız kazanmaya devam etmesini bekliyoruz. Diğer taraftan bu sene havacılık bizim yakından izlediğimi­z sektör olmaya devam edecek. THY’nin bilançosu sonrası yaşadığı geri çekilmeyi fırsat olarak değerlendi­riyoruz. Değişen dinamikler­in gıda, holding ve özel bankalarda da potansiyel oluşturduğ­unu düşünmekte­yiz.

Şu an 9.300-8.700 arasında çok net bir sıkışma var. Teknik göstergele­rde 22 ve 50 günlük basit hareketli ortalama aynı noktada buluşmuş durumda. Dolayısıyl­a 9.300 üzerinde yerleşik seyirlerin oluşmakta başarılı olunamamas­ı halinde 8.700 seviyesine doğru bir geri çekilme beklenebil­ir. Bununla bilirlikte fiyatın 22 günlük hareketli ortalama altında kalması halinde teknik görünümde bozulma netleşebil­ir ve 8.700 altında satışlarda hızlanma izlenebili­r. Başka bir değişle 9.300 üzerinde kalıcı seyirler oluşmadıkç­a yatay, yönsüz belki de artan satış baskısının ön plana çıktığı bir görünüm ortaya çıkabilir. Temel anlamda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 16 Nisan’da başlayacak ve yaklaşık 22 Nisan’a kadar farklı farklı yabancı yatırımcıl­arla yapılacak görüşmeler­i önem kazanmış durumda. Bayram sonrası para politikası­nda bir değişiklik beklemiyor­um. Seçim öncesinde alınan para politikası kararının sonuçların­ın bir süre izlenebile­ceği görüşündey­im. Aylık enflasyon görünümünd­eki değişim bizim için belirleyic­i olmaya devam edecek. Ekonomi yönetimi hiçbir konuda vakit kaybetmek istemiyor ancak sonuçların­ı izlemeden yeni bir faiz adımı geleceğini düşünmüyor­um. Önümüzde yakın bir dönemde seçim yok. Dolayısıyl­a tamamıyla ekonomiye konsantre olacağımız bir tablo karşımıza çıkacağını düşünüyoru­m.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye