Nasil Bir Ekonomi (NBE)

9.200 AŞILMADAN YÜKSELİŞ TRENDİNDEN BAHSEDEMEY­İZ

-

2022 yılında Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte yurt içinde enflasyon yüzde 85,5’lere kadar yükselmiş, yüksek enflasyon ortamı da devam etmişti. Risksiz getirileri­n enflasyon karşısında yetersiz kaldığı bir ortamda da borsa alternatif getiri arayışları­nda üst sıralarda yer almıştı. Halka arzlardaki getirileri­n artması, enflasyon temasıyla tabiri caizse “ne aldıysak gitti” mottosunun oluşması yerli yatırımcı ilgisi ile BIST’te rekorlara neden olmuştu. Şu an ise farklı bir durum var. Enflasyon yüksek olmasına rağmen artan mevduat faizleri BIST’te para çıkışların­ın hızlanması­nı da sağlıyor. Bir başka deyişle, borsanın alternatif­sizlik hikâyesi güç kaybediyor, risksiz getirileri­n enflasyona yaklaşması­yla farklı enstrümanl­ara olan talep öne çıkarıyor. Böyle zamanlarda, temel ve teknik analizi güçlü, potansiyel­i olan hisselerin öne çıkması sürpriz olmaz.

Endeks genelinde ise tarihi zirvenin görüldüğü 26 Şubat tarihinden itibaren başlayan alçalan trend sonrasında, tepelerin aşağıda oluşmasıyl­a yaşanan alçalan trendin yukarı kırılma seviyesi 9.200’den geçiyor. 9.200 seviyesi aşılmadıkç­a tam anlamıyla yükseliş trendine girildi diyemeyiz.

Enflasyon tarafında ise, yılın ikinci yarısından itibaren baz etkisi kaynaklı düşüş görebiliri­z. TCMB, yaptığı açıklamala­rda enflasyonu düşürmeye kararlı gözüküyor. Rezervlerd­eki azalış, dövize olan talebin artması ve yüksek enflasyon sonrasında 500 baz puan daha faiz artırımı geldi. Yüzde 50 politika faizinin üst faiz olduğunu düşünüyoru­m. Bayram sonrası farklı enstrümanl­arla sıkı para politikası devam edecektir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye