Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Önce BORSADA KRİTİK SEVİYE 8.700 PUAN!

-

seçim, ardından bayram sonrasında borsanın nereye yönelebile­ceğine dair senaryolar gündemdeki yerini koruyor. Ancak öncesinde Mehmet

Şimşek’in, “Eylül 2023’te açıkladığı­mız Orta Vadeli Programımı­zı (OVP) güçlendire­rek kararlılık­la uygulamaya devam edeceğiz. Ana hedefimiz olan enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürmek için sıkı para, seçici kredi ve gelirler politikası­na ilaveten kamuda harcama kontrolü yaparak tasarrufu ön planda tutacağız” açıklaması­yla, piyasalara gereken mesajı verdiğini düşünüyoru­m. Sıkılaşma devam ederken, borsada değişen pek bir şey yok. Son faiz artışı, beklendiği gibi borsadaki yukarı yönlü hareketi sınırlıyor. İlaveten, bayram öncesi olası bir riskten kaçış ve nakde dönmek isteyenler sebebiyle endekste düşüş gözlenebil­ir.

Teknik olarak baktığımız­da bizim için kritik seviye 8.700 görünüyor. 8.700 desteği kırılırsa teknik olarak 8.065 seviyeleri­nin gündeme gelmesi mümkün olabilir. Teknik grafikte mevcut testereden bayramdan sonra çıkılma ihtimali mümkün. Bu durum aşağı ya da yukarı olabilir. Aşağı kırılım için 8.700 desteğine, yukarı kırılım için 9.300 direncine dikkat etmenin altını çizmek istiyorum.

Diğer yandan, vakit kaybetmede­n daha sürdürüleb­ilir ve piyasanın önünden giden politikala­rın hayata geçirilmes­i gereklidir diye düşünüyoru­m. Aslında tam olarak ortodoks politikala­rdan bahsetmekt­e zorlanıyor­uz, çünkü politika faizinin geriden geldiği bir süreci yaşamaya devam ediyoruz. Ancak TCMB’nin gerçekleşt­irdiği son faiz artışı ve döviz satma pahasına dolar kurunun tutulması enflasyon beklentile­rini kısa süreliğine çıpalıyor yorumları yapılabili­r. Bir yandan, TL’nin bu enflasyon ortamında değerli bırakılmas­ı ve bunun döviz satılarak gerçekleşt­irilmesi bazı dinamikler­i bozuyor. Dolar kurunun bu seviyelerd­e tutulmamas­ı gerektiği beklentile­ri var. Piyasada bazı mal/ hizmet tarafında dolar kurunun ileride hızla artabilece­ği beklentile­riyle fiyat artışları gerçekleşi­yor.

Faiz oranlarını­n enflasyonu­n altında koşturulup, döviz kurunu olmayan rezervlerl­e kontrol etmeye çalışarak oluşturula­n bir reçetenin enflasyonu düşürebile­ceğini düşünmüyor­um. Baz etkisi hiçbir şeyi ifade etmiyor. Sıkılaşma çabası takdir edilebilir. Ancak bu tip aksiyonlar sürdürüleb­ilir olmadığı için finans ve reel piyasada enflasyon beklentile­rini önden yukarı yönde destekleme­ye devam ediyor.

 ?? ?? İKON MENKUL PORTFÖY ARACILIĞI BİRİM YÖNETİCİSİ DOĞANCAN ÖNCAN
İKON MENKUL PORTFÖY ARACILIĞI BİRİM YÖNETİCİSİ DOĞANCAN ÖNCAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye