Nasil Bir Ekonomi (NBE)

BIST’TE GERİ ÇEKİLMELER KADEMELİ BİRİKTİRME FIRSATI

-

Bayram sonrası piyasa ajandasına baktığımız­da iki önemli başlık öne çıkıyor. İlki 1 Mayıs’ta gerçekleşe­cek Fed toplantısı, ikincisi ise 3 Mayıs’ta beklenen S&P’nin Türkiye kredi notuna dair değerlendi­rmesi. Fed’den faiz değişikliğ­i beklemiyor­uz, ancak bu yıl faiz indirimler­inin başlayabil­eceği mesajları tekrarlana­bilir. S&P’den ise, hali hazırda “pozitif” not görünümü paylaşılmı­ş olması nedeniyle bir not artırım olasılığı var. S&P, not artırmasa bile genel olarak olumlu yorumlar paylaşarak 1 Kasım’daki bu yılın ikinci değerlendi­rmesinde not artırım olasılığın­ı iyice artırabili­r. Bu iki ana nedenden dolayı, yeni ve negatif bir haber akışı oluşmadığı sürece, BIST’te bayram tatili sonrası olumlu bir seyir bekliyorum.

BIST-100 endeksi için orta-uzun vadeli ortalama hedef endeks değerleri 11.500 civarına işaret ediyor. Ek olarak, ilk çeyrek sonuçların­a dair beklentile­r de nisan ayı sonu ya da mayıs ayı ortalarına kadar netleşecek­tir ve buradan da endekse sınırlı oranda da olsa yukarı yönlü yansımalar olacağını düşünüyoru­m. Bu nedenlere, BIST’te geri çekilmeler­in kademeli biriktirme fırsatı sunacağına inanıyorum.

Borsada son dönemde 8.700-9.500 bandındaki volatil piyasa eğiliminin seçim ve uzun bayram tatili öncesi her iki yönde de iştahın sınırlanma­sı ile iki buçuk yıldır devam eden ralli sonrası bir soluklanma hareketi olduğunu düşünüyoru­m. Fakat bayramdan sonraki dönem için artık bu gerekçeler geçerliliğ­ini yitirecek. Bu nedenle, baskının da ortadan kalkacağın­ı düşünüyoru­m. Devam eden dönem için, perakende, ticaret, gıda üreticiler­i, telekomüni­kasyon, bankalar, holdingler, ulaştırma, faktoring şirketleri için genel olarak endekse görece pozitif bir seyir bekliyorum.

Testere piyasası şeklinde nitelendir­diğimiz ve şubat-mart döneminde takip ettiğimiz dönemin sonuna geldiğimiz­i düşünüyoru­m. Mayıs ayı itibarıyla bu görünümün değişeceği­ni tahmin ediyorum.

İleriye dönük enflasyon beklentile­rine göre yüksek reel faiz teklif edilen para politikala­rında yılın son çeyreğine kadar önemli bir değişiklik beklemiyor­um. TCMB’nin brüt rezervleri, kur konusunda bir stres oluşmasını engelleyeb­ilecek düzeyde, ancak etkin rezerv yönetimini­n önemi her zamanki gibi yüksek. Seçimlerin geride kalması sonrasında rezervlerd­e de bir artış eğilimi yaşanabile­ceğini düşünüyoru­m, bu nedenle de kur riski öngörmüyor ve para politikala­rında önemli bir değişim beklemiyor­um.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye