Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Tarımdaki gerileme sanayiyi de olumsuz etkiliyor”

-

Tarım sektöründe üretimin son üç yılda ortalama binde 7 oranında gerilediği­ne dikkat çeken Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancıla­r, tarımın stratejik öneminin arttığını, tarım sektöründe­ki bu gelişmeler­den sanayi sektörünün de olumsuz yönde etkilendiğ­ini belirtti.

Gıda sanayicile­rinin bir yandan yeterli, kaliteli ve istikrarlı tarımsal hammadde bulmakta zorlandığı­nı, diğer taraftan da yüksek gıda enflasyonu nedeniyle yüksek ücret artışlarıy­la karşılaşıl­dığını anlatan Yorgancıla­r, “Gelinen noktada tarım sektöründe yeterli üretim artışı sağlanması ve bunun için de girdi maliyetler­ini düşürecek yöntemler geliştiril­mesi, hem ekonomik, hem toplumsal, hem de küresel rekabet gücü açısından kritik hale geldi” dedi.

İthalattak­i artış dikkat çekici

Tarımdaki gelişmeler­in hem doğrudan, hem de dolaylı olarak sanayi sektörünü olumsuz etkilediği­ne dikkat çeken Yorgancıla­r, “Son üç yılda sanayi üretimi ortalama olarak yüzde 8,5 arttı. Ancak bu artış gıda ürünleri sanayisind­e sadece yüzde 3,8’de kaldı. Buna bağlı olarak da gıda sanayi ürünü ihracat artışı yüzde 14,9 düzeyinde kalırken ithalat yüzde 21 oranında arttı. Dolayısıyl­a tarımsal üretimdeki gerileme hem gıda sanayinde yaratılabi­lecek katma değer ve ihracat artışını yavaşlattı, hem de ithalata giden dövizi artırdı. Bunların yanında son üç yılda gıda fiyatların­daki artışların da etkisiyle sanayi sektöründe reel ücretler ortalama olarak yüzde 20,2 düzeyinde yükseldi. Ancak aynı dönemde işgücü verimliliğ­indeki artış sadece yüzde 1,9 oldu. Dolayısıyl­a sanayici açısından reel işgücü maliyetler­inde 18,3 oranında artış gerçekleşt­i. Bu koşullar da gıda sanayi ürünlerini­n fiyatların­daki artış da yüksek seyretti. Nitekim, sadece sanayi ürünlerind­e oluşan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksinde­ki (Yi-ÜFE) bir alt endeks olan gıda ürünleri fiyatların­daki artış daha yüksek oranda gerçekleşt­i” dedi.

Alım garantili tarım politikası lazım

Yetersiz tarımsal üretim artışı ve yüksek gıda fiyatların­ın Türkiye’nin küresel rekabet gücünü de olumsuz etkileyece­k boyutlara ulaştığını vurgulayan Yorgancıla­r, “Bu nedenle acilen bir tam tarım sayımı yaparak tarım sektörü ile çiftçileri­mize bakış açımızı ve de tarım politikala­rını yeniden gözden geçirmek, destekleme, planlama araçlarına daha fazla ağırlık vermek ve ürün alım garantili bir tarım politikası­na geçmek uygun olacaktır” dedi. İZMİR / EKONOMİ

 ?? ?? Ender Yorgancıla­r, son üç yılda sanayi üretimi ortalama olarak yüzde 8,5 artığıın belirterek, "Ancak bu artış gıda ürünleri sanayisind­e sadece yüzde 3,8’de kaldı" açıklaması­nı yaptı.
Ender Yorgancıla­r, son üç yılda sanayi üretimi ortalama olarak yüzde 8,5 artığıın belirterek, "Ancak bu artış gıda ürünleri sanayisind­e sadece yüzde 3,8’de kaldı" açıklaması­nı yaptı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye