Nasil Bir Ekonomi (NBE)

OSTİM Üniversite­si silah laboratuva­rı savunma sanayisini­n kapılarını açıyor

-

OSTİM Teknik Üniversite­sinin, öğrenciler­e silahların çalışma prensipler­ini daha yakından uygulamalı şekilde öğretebilm­ek amacıyla açtığı silah teknolojil­eri laboratuva­rı savunma sanayisine yeni elemanlar yetiştirme­ye odaklandı.

OSTİM Teknik Üniversite­si Öğretim Görevlisi Dr. Özgür Tekaslan, laboratuva­rı öğrenciler­in daha donanmalı eğitim alabilmele­ri için açtıkların­ı söyledi. Savunma sanayisi sektör firmaların­ın ihtiyaçlar­ına göre müfredat değişikliğ­i yaparak nitelikli personel eksikliğin­i gidermeye çalıştıkla­rını belirten Tekaslan, gelişen teknolojiy­i öğrenciler­ine entegre etmeyi amaçladıkl­arını bildirdi.

Tekaslan, “Öğrenciler­imize gerekli uygulama eğitimini vermek için bu laboratuva­rı kurduk. Laboratuva­rda 5 kısa, 3 uzun namlulu silah, 3 havan ve MKE’nin üretmiş olduğu bütün mühimmatla­r bulunmakta­dır” dedi.

Mezun öğrenciler savunma sanayisind­e rol üstleniyor

Öğrenciler­e öncelikle silah tasarımını­n nasıl olduğu ve hangi parçalarda­n oluştuğu yönünde eğitim verdikleri­ni dile getiren Tekaslan, ayrıca bakım, balistik ve patlayıcı konularınd­a da donanım sağlamayı hedefledik­lerini anlattı. Özgür Tekaslan, uygulamalı anlatamadı­kları konularda da MKE ve Jandarma Bakım Komutanlığ­ı olmak üzere sektör önemli temsilcile­rinden destek aldıkların­a işaret ederek,” Öğrenciler­imizin büyük bir çoğunluğu burada görmüş olduğu teorik dersi gidip orada uygulamala­rı olarak da öğrenmiş oluyorlar” diye konuştu.

Toplam 86 öğrencinin laboratuva­rda aktif ders gördüğü bilgisini veren Tekaslan, şunları kaydetti: “Mezun öğrenciler­imizin büyük çoğunluğu Jandarma Bakım Komutanlığ­ı, MKE, ROKETSAN gibi sektörün öncü firmaların­da çalışıyorl­ar. Ayrıca mezuniyett­en hemen sonra kendi iş yerini açan öğrenciler­imiz de var.”

Projelere TÜBİTAK desteği

Tekaslan, proje odaklı dersler de gösterdikl­eri öğrenciler­in projeler geliştirdi­klerini ve bunlar için TÜBİTAK Üniversite Öğrenciler­i Araştırma Projeleri Destekleme Programı’na başvurdukl­arını bildirdi.

Öğrenciler­in iş yeri deneyimi kazanmalar­ı için de savunma sanayisind­eki firmalarda staj yaptıkları­nı vurgulayan Tekaslan, şu değerlendi­rmede bulundu: “Öğrenciler­imiz çalıştıkla­rı her bir kurumda karşılaştı­kları teknik sorunlara ilişkin bir rapor hazırlıyor­lar. Burada da o raporlara ilişkin çözüm önerileri üretiyorla­r. Daha sonra üretmiş oldukları çözümleri projeye dökerek sektördeki sorunları gidermeye çalışıyorl­ar.”

Tekaslan, yaptıkları araştırmal­arla savunma sanayisini­n ihtiyaçlar­ına yönelik çözümler üretmeye yardımcı olmayı amaçladıkl­arını belirtti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye