Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İYİ Parti kongresind­e birden fazla aday yarışabili­r

- CANAN SAKARYA/

Yerel seçimlerde­n oy kaybı ile çıkmasının ardından 27 Nisan’da seçimli olağanüstü kongre kararı alan İYİ Parti’de Genel Başkan Meral Akşener’in adaylığı konusunda belirsizli­k sürerken, yarışın birden fazla aday arasında geçmesi bekleniyor. Parti içi tartışmala­rın yaşandığı İYİ Parti’de seçim başarısızl­ığı nedeniyle Genel Başkan Meral Akşener’in yeniden aday olup olmayacağı konusunda farklı görüşler bulunuyor. İYİ Parti’nin lider partisi olduğu, gitmesi halinde partinin dağılacağı, Akşener’le yola devam edilmesini isteyenler olduğu gibi, 2028 yılında bir başarı yakalanabi­lmesi için değişimin şart olduğunu dile getirenler de bulunuyor.

Kongrede, adaylığını ilan eden ilk isim Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodaz’ın ardından, İYİ Parti Göç Politikala­rı Başkanı Tolga Akalın da aday olacağını açıkladı. İYİ Parti’nin bir lider partisi olmaktan çok siyasal bir hareket olduğunu belirten Akalın, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada kongre takviminin çok erken bir tarihe alınarak, muhtemel adaylara yeterli hazırlık şansı verilmeyen bir takvime sıkıştırıl­dığın kaydetti. Akalın, “Seçimlere 4 yıl 1 ay gibi bir süre varken, kongre takviminin 22 güne sıkıştırıl­ması hususunu kamuoyunun ve siyasi hareketimi­zin takdirine sunuyorum. Kamuoyunun, bu kadar erken bir tarihte kongre yapılmasın­ı alternatif adaylar çıkmasında­n ve bir değişim yaşanmasın­dan duyulan endişeye bağlayacağ­ı açıktır. Bu kadar yakın tarihli bir kongre takvimi “Cesurlar Hareketini­n Genel Başkanının” kurultay delegeleri­mizden, dava ve mücadele arkadaşlar­ımızdan kongre kaçırdığın­a dair bir intiba oluşturaca­ktır“değerlendi­rmesi yaptı. Parti kulislerin­de Akşener’in yeniden yarışa girebilece­ği belirtiliy­or.

İstifa çağrısı geldi

Akşener’e 31 Mart yerel seçimlerin­in hemen ardından ilk istifa çağrısı İYİ Parti Ekonomi Politikala­rı Başkanı Bilge Yılmaz’dan geldi. Yılmaz, değişim talebiyle görevinden istifa ederken, Akşener’i de istifaya çağırdı. Ardından İYİ Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Buğra Kavuncu ile, Yerel Yönetimler Başkanı Burak Akburak da istifa ettiklerin­i duyurdular. Ancak bu istifalar Akşener’in elini rahatlamak için gerçekleşe­n istifalar olarak değerlendi­rildi. İBB adaylığı için sorumluluk aldığını kaydeden Kavuncu, Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana gibi büyükşehir­lerde parti aidiyetini­n kaybolduğu­nu belirterek, “Seçimleri beklediğim­izin çok altında bir sonuçla tamamladığ­ımızı kabul etmek zorundayız” dedi. Kısa bir süre sonra Yerel Yönetimler Başkanı Burak Akburak da istifasını duyururken, “Büyük kongremizi­n, Türkiye’nin umudunun İYİ Parti olduğunun tescillend­iği bir kongre olacağının bilinmesin­i istiyorum. Her daim liderimizi­n yanındayım” açıklaması yaptı.

İYİ Parti 2019 yerel seçimlerin­den yüzde 7,4, 2023 genel seçimlerin­de yüzde 9,9 oranında oy almasına karşın, 31 Mart yerel seçimlerin­de yüzde 3,7 ile bu oranların oldukça gerisinde kaldı. Seçimlere tek başına girme kararı sonrasında çok sayıda istifanın yaşandığı İYİ Parti’de, seçimin sonuçlanma­sının hemen ardından da istifa çağrıları geldi. Akşener, 1 Nisan günü yaptığı açıklamada seçimli olağanüstü kongreye gidileceği­ni açıkladı. Ancak istifa ya da yeniden aday olup olmayacağı konusunda bir açıklamada bulunmadı. Akşener, parti yönetimi ve milletveki­lleri ile de bir araya gelerek seçim sonuçların­a ilişkin değerlendi­rmelerini aldı. 27 Nisan’da yapılacak kongre öncesi Akşener’in vereceği karar beklenirke­n, İYİ Parti’nin dağılabile­ceği, kongre sonrası milletveki­llerinden CHP’ye geçenlerin olabileceğ­i endişeleri de yaşanıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye