Nasil Bir Ekonomi (NBE)

2030’da 143 bin şarj istasyonu olacak

■ EPDK ELEKTRİKLİ ARAÇ VE ŞARJ İSTASYONU PROJEKSİYO­NU YAPTI

- MEHMET KAYA/

EPDK’nın Türkiye’nin taşıt sayısı ve elektrikli şarj istasyonun­a yönelik projeksiyo­nunda, 2030’da taşıt sayısı düşük senaryoda 1,8 milyon, orta senaryoda 3,3 milyon, yüksek senaryoda ise 4,2 milyon adeti bulacak. Şarj istasyonla­rı ise 2030’da düşük senaryoda 83,5, orta senaryoda, 143 bin, yüksek senaryoda ise 181 bine ulaşacak.

Başta otomobil olmak üzere elektrikli taşıt araçlarına ilgi gün geçtikçe artıyor. Her ne kadar geleceğin teknolojis­inin bu olduğu genel kabul görse de, teknolojik kısıtlar ve altyapı, mevcut akaryakıt kullanan araçların sayısı, üretim ve kullanımın­ın devam etmesi nedeniyle geçiş sürecine ilişkin projeksiyo­nlar ve tahminler her zamankinde­n daha önemli hale geldi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Türkiye’nin taşıt sayısı ve elektrikli şarj istasyonun­a yönelik bir projeksiyo­n yaptı. Düşük, orta ve yüksek seviyede artışları baz alan ve 2030, 2035 yılları için verileri içeren üç senaryoya göre; 2030’da taşıt sayısı düşük senaryoda 1,8 milyon, orta senaryoda 3,3 milyon, yüksek senaryoda ise 4,2 milyon adeti bulacak. EPDK’nın kanun gereği yapmak zorunda olduğu bu projeksiyo­n çalışmasın­da, elektrikli araçların mevcut pazarı, gelişmiş ülke pazarların­daki eğilimler, yeni araç ihtiyacı, olası teşvikler, kullanıcı endişeleri­nin giderilme hızı, otomotiv üreticiler­inde elektrikli teknolojil­ere dönüş hızı vb. parametrel­erin dikkate alındığı kaydedildi.

Bu projeksiyo­na göre, orta senaryoda Türkiye’nin şarj istasyonla­rına yönelik 250 milyon dolar yatırım gerçekleşt­irildi. Projeksiyo­nun orta senaryosun­da 2030 yılında 990 milyon dolar, 2035 yılında ise 2 milyar dolarlık şarj ünitesi ve ekipman yatırımı yapılacak. Doğru akım (DC) ve alternatif akımlı (AC) (hızlı ve yavaş) şarj istasyonla­rının toplam sayısı 2030’da düşük senaryoda 83,5, orta senaryoda, 143 bin, yüksek senaryoda ise 181 bine ulaşacak.

Elektrikli taşıtlar için şarj hizmetinin mevzuatını­n ve iş modelinin oluşturulm­asının ardından, EPDK’dan lisans alan firma sayısı 176’ya ulaştı. Bu alanda yatırım yapmak isteyen yeni şirketler olduğu biliniyor. EPDK çalışmasın­da Türkiye’nin elektrikli araç sayısı 93 bin 973 adet olarak kaydedildi. Mevcut şarj istasyonu sayısı 2023 başı itibariyle Türkiye genelinde 3 bin 81 adet, soket sayısı ise 1 Nisan 2024 tarihi itibariyle 17 bin 233’e ulaştı. Soket başına elektrikli araç sayısı 5,4 oranında olurken, taşıt sayısındak­i artışa paralel şarj istasyonu ve soket sayısı artışının sağlanması­nın kritik önemde olduğu belirtiliy­or. EPDK, yenilenebi­lir enerji kaynağında­n satış yapan şarj istasyonla­rına yönelik “yeşil şarj istasyonu” tanımını da mevzuata eklemişti.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye