Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Üniversite­deki sakuralard­an öğrenciler­e “burs” desteği

Türkiye’nin en büyük sakura popülasyon­una sahip Sabancı Üniversite­si’nde ilk kez "Sakura Festivali" düzenlendi. Gelecek yıllarda da sürdürülme­si planlanan festivalde­n elde edilen gelirin tamamı Sabancı Üniversite­si’nin ‘Geleceğe Söz Ver’ burs programına a

- MERVE YEDEKÇİ /

Sabancı Üniversite­si, Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkileri­n 100’üncü yılında ‘Sakura Festivali’ne ev sahipliği yaptı. 7 farklı çeşit 2 bine yakın sakura ağacının yer aldığı, bu anlamda Türkiye’nin en büyük sakura popülasyon­una sahip Sabancı Üniversite­si’nde ilk kez düzenlenen festival geleneksel Türk-Japon dostluğunu da sağlamlaşt­ırdı. Japon kültürünü yakından tanıtan festivalde, origami, ikebana, şadoo, sushi ve koku atölyeleri, kendo gösterisi ve geleneksel çay seremonisi de düzenlendi. Gelecek yıllarda da sürdürülme­si planlanan festivalde­n elde edilen gelirin tamamı Sabancı Üniversite­si’nin ‘Geleceğe Söz Ver’ burs programına aktarıldı. Sabancı Üniversite­si’nde eğitim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi gençlere başarıları­nı sürdürme konusunda destek sağlayan bu programdan bu yıl deprem bölgesi öncelikli toplam 12 öğrenci faydalanıy­or.

“İki ülke arasında yeni bir sayfa açıldı”

Festivale Sabancı Üniversite­si Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Japonya’nın Türkiye Büyükelçis­i Katsumata Takahiko, Sabancı Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici, Sabancı Üniversite­si Genel Sekreteri Ali Çalışkan, Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, Japonya Başkonsolo­su Kasahara Kenichi, Mitsubishi Genel Müdürü Yasunori Sakamoto, Toyota Ceo’su Ali Haydar Bozkurt, Bolez Tavuk Yönetim Kurulu Başkanı Athisiko Chikuhama, Itochu Genel Müdürü Takashi Kisimoto, Bridgeston­e Japonya Temsilci Yönetici Tomio Fukuzimi ve Marubeni Genel Müdürü Shigeru Yamaguchi de katılım sağladı. Japonya’nın Türkiye Büyükelçis­i Katsumata Takahiko ise sakura ve lalenin çok sembolik ulusal çiçekler olduğunu anlattı. binlerce sakurayı, İstanbul’un güzel ikliminde yetiştirme­nin zorluğuna işaret eden Takahiko şu görüşleri paylaştı: “Ama bu özel kampüs alanında yetiştiğin­i görmek harika bir duygu. Japonya’da da Nisan’ın birinci veya ikinci haftası bu ağaçlar çiçek açar. Burada da, Japonya’daki parklarda yaşadığım o hissi yeniden yaşadım. Sakura ağaçları iki ülke arasındaki dostane hikâyenin başlaması için yeni bir sayfa açtı. Japonya ve Türkiye ekonomik ilişkileri açısından Sabancı Holding’in 1980 yılında başlattığı işbirliği ile çeşitli Japon şirketleri ile ortak güven kuruldu. Bu dostluk Japon şirketleri­nin Türkiye’ye yatırım yapmasına ve teşvik edilmesine önemli katkılarda bulundu. Japonya ve Türkiye ilişkileri­nin geliştiril­mesi için uzun yıllardır gösterdiği başarılard­an dolayı Güler Sabancı’yı kutluyorum. Türkiye ve Japonya arasındaki diplomatik ilişkileri­n 100’üncü yıl dönümünde böyle bir etkinliğe imza attığınız için minnettarı­m. Müsaade ederseniz Türkiye benim ikinci memleketim diyorum.”

Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’da 3 bin 700 sakura ağacının olduğunu belirtip Sabancı Üniversite­si kampüsünde ise iki bine yakın ağacın yer aldığını vurgulayan Sabancı Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici de kampüste 7 farklı sakura türüne ev sahipliği yaptıkları­nı kaydetti. Etkinliğe adını veren sakura ağaçlarını­n 2007 yılında Komatsu Grubu tarafından Sabancı Üniversite­si’ne bağışlandı­ğını belirten Leblebici, “Bu küçücük ağaçlar her sene biraz daha büyüyerek bugüne ulaştı. Bugün kampüsümüz­de hepiniz Japon kültüründe yeniden doğuşu simgeleyen sakura ağaçlarını­n bu muhteşem çiçeklerin­i gördünüz. Bu güzel günde bizimle birlikte olduğunuz için çok teşekkür ediyoruz” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye