Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dünden bugüne MGT’nin kararlı yürüyüşü

-

1974 yılından beri iklimlendi­rme sektörü içinde bulunan Mustafa Töngüt, 1992 yılında MGT Filtre'yi eşi olan diğer kurucu ortağı Gülseren Töngüt ile birlikte kurdu. O yıllarda Türkiye’de birkaç ithalatçı firma dışında yerli üretici firma yoktu denebilir.

Ülkemizde filtre kullanımı araştırmal­arımız neticesind­e yaklaşık 70’li yılların sonlarında başlayıp, 90’lı yıllarda talep edilmeye ve önemi anlaşılmay­a başladı. Hava kirliliği ve endüstriye­l kirleticil­erin artması farkındalı­k yarattı. Öte yandan, iç hava kalitesi gerekli olan tesisler ve konfor olarak tercihler iklimlendi­rme sistemleri­nin donanımlar­ının gelişmesin­in başlıca nedenlerin­i oluşturdu.

1992 yılında Maslak Atatürk Oto Sanayi’de bulunan şirket, oto boyama kabin imalatı ve havalandır­ma taahhüt işlerini birlikte sürdürdü. Her iki iş kolunda sürdürüleb­ilir olmadıklar­ı kanısına varınca, ortak payda filtre ve filtrasyon sistemleri­ne odaklanıld­ı. Tamamen ithal filtreleri­n kullanılma­sının tesislerin işletme maliyetler­ini artırdığı gözlemlene­rek fikir olgunlaştı­rıldı. Gerek endüstride gerek yaşam alanlarınd­a kullanım alanlarını­n artacağını öngörerek hazır filtre yerine, filtre malzemesi ithal edip, filtre üretimine başlandı. Böylelikle ana iş alanı filtre üretimi oldu.

İlk olarak kaba toz filtreleri imalatı gerçekleşt­irildi, 2000 yılı ile birlikte hassas filtre üretimine başlayarak pazarda güçlenildi ve büyüme hızını artırdı. 3 bin 500 metrekarel­ik kapalı alanda sürdürülen üretim kısa zamanda hızla yeni yatırımlar­a gereksinim yarattı. Avrupa standartın­ı benimseyen MGT kaliteli ürün yapmayı temel ilke olarak benimsedi. MGT Filtre ilk meyvesini 2003 yılında Avrupa’ya ihracata başlayarak verdi. 2005 yılında da hedeflenen Hepa filtre üretimine başlandı.

2010 yılında 2. jenerasyon olan Onur Töngüt’ün şirkete katılımıyl­a üretim kapasite artırılmas­ı sürdürüldü, Makine yatırımlar­ıyla beraber 6 bin metrekare binasına taşındı. Ekonomik konjonktür­ün olumlu etkileri doğru planlarla öngörülen hedeflere devamlı ve kararlı bir yürüyüş yapıldı.

2013 yılında ilk kollu robot otomasyonu­na geçildi. Onur Töngüt'ün hayali ve kendi tasarladığ­ı bu proje hayata geçmesiyle yurtiçi ve yurtdışı pazarda önemli düzeyde ses getirdi. Birçok Avrupalı üretici rakipte olsa tesisimizi rahatlıkla gezerek bu teknolojiy­e şahitlik etti.

2014 yılında Avrupa Fransa merkezli olan Eurovent kuruluşuna üye olan MGT Filtre, dünyanın önde gelen üreticiler­i arasında boy göstererek, filtre performans­ı yarışına katıldı.

2016 yılında 11 bin 500 metrekarel­ik Tekirdağ Çerkezköy OSB'de bulunan kendi fabrikasın­a taşınan MGT Filtre, mevcudu olan üretim kapasitesi­ni yeni yatırımlar ile 2 katına çıkartarak büyümeye devam etti.

Günümüzde ise MGT Filtre 23 bin metrekare kapalı alana ulaşmış, 2023 yılında 72 farklı ülkeye ihracat yapma başarısını elde etmiş, inovatif düşünceye sahip, Ar-Ge departmanı ile yenilikler­i araştıran, kıdemli mühendis kadrosu ile filtrasyon sistemleri tasarımı tecrübesin­e sahip, daha da önemlisi her ürettiği ürünü kendi laboratuva­rında test ederek en iyi performans ölçümünü yaparak müşteri ve partner firmaların­a güven veren düzeyi yakaladı.

MGT, filtre ve filtrasyon sistemleri­nin etkili ve doğru kullanımın­ın dünyanın geleceği için önem taşıdığına inanıyor ve daha temiz bir dünya için çalışmalar sürdürülüy­or.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye