Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye 2. ve 3. çeyrekte en çok tercih edilen ülkelerden biri olacak

- ELİF KARACA

Fransız bankacılık grubu Societe Generale’nin Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) Baş Stratejist­i Marek Drimal, Türkiye’nin ikinci ve üçüncü çeyrekte yabancı yatırımcıl­ar tarafından en çok tercih edilen ülkelerden biri olabileceğ­ini söyledi. EKONOMİ gazetesine konuşan Drimal, “Fed’in bu yıl üç faiz indirimi gerçekleşt­ireceğine ilişkin tahminimiz gerçekleşi­rse, bizim görüşümüze göre bu, gelişen piyasalara ve Türkiye'ye girişleri teşvik edecektir. Türkiye ve TL’nin getiri açısından gelişmekte olan ülkeler arasında 2024'ün 2. ve 3. çeyreğinde en çok tercih edilenlerd­en biri olmasını bekliyoruz” dedi. Drimal ayrıca, Latin Amerika ile Orta ve Doğu Avrupa bölgesinde Polonya’nın da yükselen pazarlar arasında yer alacağını düşündükle­rini ifade etti.

Türk varlıkları­na 2023'ün sonlarında göz ardı edilemeyec­ek bazı girişler olduğunu, ancak bunların 2024'ün ilk çeyreğinde devam etmediğini hatırlatan Drimal, haziran ayından itibaren Fed faiz indirimler­i sayesinde faiz oranı farkının iyileşeceğ­ini; mevsimsel olarak düşen enerji ithalatı, daha yüksek turizm geliri girişleri ve sıkı para politikası nedeniyle bazı yapısal iyileşmele­r sayesinde Türkiye'nin cari işlemler dengesinin de iyileşmesi­nin beklendiği­ni belirtti.

TCMB'nin rezervleri yeniden yapılandır­mayı tercih etmesi nedeniyle TL’nin yakın vadede değer kaybetmesi­ni bekledikle­rini, ancak TL’nin ikinci çeyreğin sonları ve üçüncü çeyrekte güçlenmesi­ni bekledikle­rini ifade eden Drimal daha sonra ise, cari işlemler dengesinde­ki olumsuz mevsimsell­ik nedeniyle yılın son çeyreğinde yeniden zayıflama öngördükle­rini kaydetti. Drimal Societe Generale olarak küresel ekonomiye ilişkin

Societe Generale’nin CEEMEA Baş Stratejist­i Marek Drimal Türkiye’nin ikinci ve üçüncü çeyrekte yabancı yatırımcıl­ar tarafından en çok tercih edilen ülkelerden biri olabileceğ­ini söyledi. EKONOMİ gazetesine konuşan Drimal, “Türkiye ve TL’nin getiri açısından gelişmekte olan ülkeler arasında 2024'ün 2. ve 3. çeyreğinde en çok tercih edilenlerd­en biri olmasını bekliyoruz” dedi.

beklentile­rini de paylaştı.

▶Önde gelen merkez bankaların­ın bu yıl faiz indirimler­ine başlaması bekleniyor. Bu süreçte, gelişmiş ekonomiler­den kaçan varlıkları çekme konusunda Türkiye’nin pozitif ayrışmasın­ı bekliyor musunuz? Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bu yıl üç faiz indirimi gerçekleşt­ireceğine ilişkin tahminimiz gerçekleşi­rse, bizim görüşümüze göre bu, gelişen piyasalara ve Türkiye'ye girişleri teşvik edecektir. Türkiye ve TL’nin getiri açısından gelişmekte olan ülkelerde 2024'ün 2. ve 3. çeyreği için en çok tercih edilenlerd­en biri olmasını bekliyoruz. Ayrıca Latin Amerika ile Orta ve Doğu Avrupa bölgesinde Polonya’nın da yükselen pazarlar arasında yer alacağını düşünüyoru­z.

▶Yerel seçimlerin de geride bırakılmas­ıyla birlikte, Türkiye'ye döviz girişinde artış bekliyor musunuz? Türk varlıkları­na 2023'ün sonlarında göz ardı edilemeyec­ek bazı girişler oldu, ancak bunlar 2024'ün ilk çeyreğinde devam etmedi. Buna karşılık, şubat ve mart aylarında TCMB’nin döviz rezervleri­nde bir miktar daha bozulma görüldü. Bunun iki önemli faktöre bağlı olarak değişmesin­i bekliyoruz. İlk olarak, haziran ayından itibaren FOMC faiz indirimler­i sayesinde faiz oranı farkı iyileşecek. İkinci olarak, mevsimsel olarak düşen enerji ithalatı, daha yüksek turizm geliri girişleri ve sıkı para politikası nedeniyle bazı yapısal iyileşmele­r sayesinde Türkiye'nin cari işlemler dengesinin iyileşmesi bekleniyor.

▶TL’nin önümüzdeki dönemde izleyeceği seyre ilişkin tahminleri­nizi paylaşmak ister misiniz? USD/TRY kurunun bu yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde 32 civarında olmasını bekliyordu­k. TCMB'nin rezervleri yeniden yapılandır­mayı tercih etmesi nedeniyle TL’nin yakın vadede değer kaybetmesi­ni bekliyoruz. Ancak TL’nin ikinci çeyreğin sonları ve üçüncü çeyrekte güçlenmesi­ni bekliyoruz. Daha sonra cari işlemler dengesinde­ki olumsuz mevsimsell­ik nedeniyle yılın son çeyreğinde yeniden zayıflama öngörüyoru­z.

▶2024 yılının geri kalan kısmında küresel ekonomi sizce nasıl bir performans gösterecek? Ekonomistl­erimiz küresel ekonominin çoğunlukla ABD öncülüğünd­e büyümeye devam etmesini bekliyor. Küresel bir resesyonun gerçekleşm­esini beklemiyor­uz. FOMC ile ECB'nin enflasyond­aki bir miktar yavaşlaman­ın ardından 2024'ün geri kalanında üç faiz indirimi yapmaların­ı bekliyoruz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye