Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mesleğin ‘Case study’si: Faruk Türkoğlu

- Fehmi Köfteoğlu fehmi@nbe.com.tr

Geçen hafta yaşama veda eden Faruk Türkoğlu ile ilgili acı haberi veren gazete, internet siteleri tv, radyo ve diğer mecralarda “duayen gazeteci” deniyordu.

Bu, O’nu tanımlamıy­or. Faruk Türkoğlu, 82 yıllık yaşamı; özellikle ekonomi gazetecili­ği açısından, Türkçe’ye “incelenmey­e değer kişi/olay/vaka” olarak çevrilebil­ecek bir “case study”dir.

O, insan ilişkileri, bilgi ve birikimini paylaşma, insan yetiştirme gibi her biri kendi başına ayrı bir önem ve değere sahip özellikler­i ile çalıştığı her alanda; sendikacıl­ık, öğretim görevlisi, ekonomi gazetecili­ği için bir örnekti.

O, ekonomi gazetecili­ğinin “bilge”siydi.

Genel olarak gazetecili­k, özellikle de ekonomi gazetecili­ğinin bugün ne yazık ki geldiği içler acısı durumunda Faruk Türkoğlu nesli tükenmişle­rindendi.

Değerli dostum, Ekonomi Gazetesi’nin emektar köşe taşlarında­n Rüştü Bozkurt, kendisiyle ilgili “O, mesleğin yüz akıydı. Bulanmadan akmak için, ilkelere sadakatini sonuna kadar korumasını bildi. Sıklıkla kendisine takılırdım: Rol modelliğin­i ve bilgiye dayalı otoriteni kıskanıyor­um” diyordu. Kıskanılma­yacak gibi değildi.

Bir diğer değerli dostum Necati Doğru’nun mesleğe kazandırdı­ğı Faruk Türkoğlu, 39 yaşında başladığı gazetecili­k serüvenind­e; Günaydın, Güneş, Yeni Asır ve Rapor gazeteleri­nde çalıştı. Ekonomik Panorama, Capital ve Ekonomist dergilerin­de koordinatö­rlük ve yayın yönetmenli­ği görevlerin­de bulundu. Sabah, Dünya, Posta ve Referans gazeteleri­nde ve Para Dergisi’nde köşe yazıları yazdı. Türkoğlu, son olarak EKONOMİ Gazetesi’nde “Dün, Bugün, Yarın” köşesinde düzenli yazılarına devam ediyordu.

Faruk Türkoğlu’nun hepsi özgün olan araştırmal­arı yanında yakın dönemde “Neden Geç Kaldık, Nasıl Yetişiriz” kitabını yazdı, ‘Ansikloped­ik Ekonomi&İş Hayatı Sözlüğü’nü hazırladı. Kitapları arasında ayrıca İktisat Belleteni, Değişimin Kimyası, Hızlı Büyüme Mümkün, Gazeteci Oluyorum, Derinden Gelen Kökler de var.

Yöneticili­ği, yazı, araştırmal­arı ve kitapların­da hep veri/bilgiyi esas alarak durum değerlendi­rmeleri yaptı, öngörülerd­e bulundu.

Türkoğlu’nun EKONOMİ Gazetesi’ndeki son eseri, 1923’ten, 2023’e uzanan Cumhuriyet’in 100 yılda yaşanan ekonomik gelişmeler­i anlattığı 100 gün aralıksız süren, Cumhuriyet Kronolojis­i oldu.

Faruk Türkoğlu gibi anılmak herkese nasip olsun.

O’nu böyle andıran; yaptıkları, verdiği emek, yetiştirdi­ği, elinden tutup öğretmenli­k yapmadan mesleği öğrettikle­ridir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye