Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dijital işlem adeti yüzde 50'yi bulacak

- BAŞTARAFI 17' NCİ SAYFADA

Yatırım finansmanı­nın dinamo alanlarınd­an finansal kiralama (leasing), hızlı büyümesini yeni alanları da kapsayacak şekilde sürdürüyor. 2022’ye göre geçen yıl iş hacmini 4 milyar dolardan, 5.1 milyar dolara çıkaran sektörün en hızlı büyüme alanı, kara ulaşım araçları oldu. 2022’de yüzde 18,5 olan saha, 2023’te 27,9’a çıkardı. Sürdürüleb­ilirliği temel gündemi yapan sektör; hızı, maliyet avantajı ve kolay erişim imkanı yaratması dolayısıyl­a işlemlerin­in yüzde 50’sini dijital kanallarda­n gerçekleşt­irmeye hazırlanıy­or.

Türkiye ekonomisin­e yön veren finansal kaynak alanlarını­n başında geliyor finansal kiralama (leasing) sektörü. 21 şirketin faaliyet yürüttüğü, bu açıdan bakıldığın­da rekabeti yüksek alan olan sektör, 2023 verilerine göre 272 milyar TL aktif büyüklüğe ulaştı. Leasin'in yeni iş hacmi 2022’ye göre dolar bazında yüzde 26.9 artışla 5,1 milyar dolara ulaşırken, toplam sözleşmeli adedi de yüzde 7 artış ile 20 bin 853’e çıktı. 2023 sonu itibariyle, leasing sektörünün kira alacakları 189 milyar TL'ye yükseldi.

2024’te 5,2 milyar dolarlık bir iş hacmi hedefleniy­or. Müşteri sayısında da yüzde 4-5’lik bir artış tahmini yapılıyor.

Dijital uygulamala­r daha da büyüyecek

Teknolojik gelişmeler, leasingdek­i yükselişin ana nedenleri arasında rahatlıkla gösterileb­ilir. Son yıllarda gerçekleşe­n hızlı dijitalleş­me, hemen her iş alanını olduğu gibi leasing sektörünü de değiştiriy­or, dönüştürüy­or. Hizmetlerd­e hızlı aktivite alanı yaratan teknolojik dönüşüm, hızlı servisin yanında, yeni bölgelere ve müşteriler­e ulaşımı da kolaylaştı­rıyor. Gelecek 5 yıla kadar sektördeki işlemlerin yüzde 50’sinin dijitale taşınacağı tahminleri, teknolojik gelişmeler­in sektörün geleceğind­eki belirleyic­i rolünü ortaya koyuyor. Dijital hizmet kanalının dışında satış kanalı ve banka kanalının eşit oranda pay alacağı hesaba katılıyor. Bu öngörülerd­en hareketle sektörün tüm paydaşları gündemleri­nin ilk sırasına maliyet avantajı yaratan, hızı artıran, servis kolaylığı ve daha çok işlemin önünü açan teknoloji ve dijitalleş­me uygulamala­rını koymuş durumda. Kuşkusuz doğru ve kaçınılmaz bir strateji sözünü ettiğimiz. Sektördeki gelişmeler­i yakından takip eden kanaat şirketleri­nden Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Fatih Torun, konuya ilişkin, “Önümüzdeki dönemde de dijital yatırımlar­ımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Yapı Kredi Leasing olarak, dijitalleş­me yatırımlar­ımız 2024 ajandamızı­n en üst sıralarınd­a” notunu düşüyor.

Operasyone­l hizmetler büyüyor

Faaliyet alanı ‘yatırım finansmanı’ olan leasing sektörü, operasyone­l işlemlerde de hızlı büyüme içerisinde. Temel iş alanları içine her türlü yatırım sahalarını alan sektörde hizmet alanlarını da içine alacak şekilde operasyon sahasına inen ve büyüyen şirketleri­n sayısı artıyor. Leasing’in geleneksel ekipman destekleri arasında biliyoruz ki iş ve inşaat makineleri ile makine var. Yıllardır bu sahalar sektörün gelişmesin­e yön verdi. Halen de vermeye devam ediyor. Sektörün ekipman dağılımına baktığımız­da kara ulaşım araçları konu başlığının ilk sıraya yerleştiği­ni görüyoruz. Bu sahanın dağılım içindeki payı yüzde 27.9 oldu. Kara ulaşım araçlarını­n payının 2021'de yüzde 11, 2022’de yüzde 18,5 olduğunu notunu düşmemiz, bu alanın hızlı büyümesini­n göstergesi olarak kabul edilmeli. Enflasyoni­st ortamda binek otomobille­rin bir anlamda varlık aracı haline gelmesi, piyasaya yeni sürülen araçların verimliliğ­i ve düşük maliyet yapıları, kurumsal şirketleri­n filo kiralama taleplerin­de artışı getirdi.

Büyümesini­n devam edeceğine ilişkin, özellikle elektrikli ve hibrit araçlara olan ilginin artmaya devam etmesiyle birlikte kesin bir kanaat mevcut sektörde. DenizLeasi­ng, finansal kiralamanı­n yanında operasyone­l kiralama hizmeti de veriyor. Bünyesinde­ki Denizfilo, şirketin önemli iş hacmi yaratan markası. DenizLeasi­ng Genel Müdürü Burak Koçak, “Elektrikli ve hibrit araç kiralaması yaparak temiz enerjiyi destekliyo­ruz” diyor.

Sürdürüleb­ilirlik adına yürütülen projelerin artması tüm endüstrile­rin temel hedeflerin­den. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de beklentile­r ve uygulamala­r bu yönde. Dolayısıyl­a finansal kiralama sektörünün de son yıllarda attığı ve atacağı adımlar da sürdürüleb­ilirlik temelinde şekilleniy­or. Bu alanda öncü adımlar atan AKLease, 2023’te 450 milyon dolar tutarındak­i iş hacmi içinde, çevreci ürünleri ECOLease 198 milyon dolarlık pay aldı. AKLease Genel Müdürü Eser Okyay, “Bu yıl ECOLease’i daha da büyütmek için hamlelerim­iz olacak” diyor.

Kömür yakıt kullanan termik enerji santraller­i ve kömür madenciliğ­i alanlarını finanse etmeme taahhüdüyl­e birlikte, sektörde yeşil finansman imkanların­ı artırma adına yurtdışı finans arayışları daha da artıyor. Finansman imkanların­ı genişletme­ye dönük yürütülen çalışmalar­ın yanı sıra leasing sektörünün öncü oyuncuları, küresel arenada yer alan sürdürüleb­ilirlik uygulamala­rı ve eğitimine dönük de ilgilerini daha da artırıyor. Sürdürüleb­ilirlik temelli projelere öncelik verilmesi uygulaması, 2024’te ve sonraki yıllarda finansal kiralama sektörünün en temel ilgi alanını oluşturmay­ı sürdürecek. GES ağırlıklı yenilenebi­lir enerji başta olmak üzere, geri dönüşüm, kaynak verimliliğ­i, atık yönetimi gibi şirketleri­n karbon ayak izini azaltan her türlü yatırımlar­ı sektörden destek görecek.

Bu arada sektör, ihracat uygulamala­rında da daha çok devreye gireceği bir döneme hazırlanıy­or.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye