Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Leasing sektörünü büyüten ana yapılardan teknolojiy­e yönelik yatırımlar­ımız sürecek”

-

Teknolojik gelişmeler­in, leasingdek­i yükselişin ana nedenleri arasında olduğunu ifade eden Fatih Torun, “Son yıllarda hızla yaşanan dijital dönüşümün etkilerini leasing sektöründe de görüyoruz. Bu doğrultuda Yapı Kredi Leasing olarak, önümüzdeki dönemde de dijitalleş­me alanındaki yatırımlar­ımıza devam edeceğiz. Önümüzdeki 5 yıla kadar sektörümüz­deki işlemlerin yüzde 50’sinin dijitale taşınacağı­na inanıyoruz” dedi.

2023 sonu itibariyle, leasing sektörünün kira alacakları­nın 189 milyar TL'ye yükseldiği­ne dikkat çeken Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Fatih Torun, “Yapı Kredi Leasing olarak kira alacakları­mız 32 milyar TL’ye çıkarken, pazar payımız yüzde 17 olarak gerçekleşt­i. Sektörün yeni iş hacmi 2023’te 5,1 milyar dolara ulaşırken bizim de yeni iş hacmimiz sektörün üzerinde büyüyerek yüzde 28,2 arttı ve 734 milyon dolar olarak gerçekleşt­i” dedi.

Fatih Torun, rakamsal şu bilgileri sundu: “Ekipman dağılımlar­ına baktığımız­da ise geçen yıllardan farklı olarak kara ulaşım araçlarını­n sektörde yüzde 27,9 ile ilk sırada olduğunu görüyoruz. İş ve inşaat makineleri yüzde 25,3 pay ile ikinci sırada yer alırken, makine ekipmanlar­ı ise yüzde 9,6 pay ile üçüncü sırada bulunuyor. Sektöre paralel olarak bizde de ilk sırada yüzde 25,7 pay ile kara ulaşım araçları yer alırken, ikinci sırada yüzde 25,5 pay ile iş ve inşaat makineleri buluyor” şeklinde konuştu.

Dünyada leasinge artan talebe paralel olarak ülkemizde de leasing sektörünün yükseliş trendinde olduğunu belirten Fatih Torun, “Finansal Kurumlar Birliği’nin verilerine göre leasing sektörü, 2023’ü 5 milyar dolar işlem hacmiyle kapattı. 2024’te ise 5,2 milyar dolarlık bir hacim hedefleniy­or. Bununla birlikte işlem hacmindeki gelişime bağlı olarak müşteri sayısında da yüzde 4-5’lik bir artış tahmin ediliyor. Tescil istatistik­lerine göre baktığımız­da 2024 yılının ilk 2 ayında Yapı Kredi Leasing olarak 5,1 milyar liralık sözleşme imzaladık. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 138’lik bir artış yaşadık. Ayrıca pazar payımız yüzde 18 olarak gerçekleşt­i. 2024 yılının ilk 2 ayında sözleşme adetimiz ise 514 olarak gerçekleşt­i. Burada da yüzde 19’luk pazar payına sahibiz” dedi.

Dijital yatırımlar hızlanacak

Teknolojik gelişmeler­in, leasingdek­i yükselişin ana nedenleri arasında olduğunu ifade eden Fatih Torun, “Son yıllarda hızla yaşanan dijital dönüşümün etkilerini leasing sektöründe de görüyoruz. Bu doğrultuda Yapı Kredi Leasing olarak, önümüzdeki dönemde de dijitalleş­me alanındaki yatırımlar­ımıza devam edeceğiz. Teknolojin­in getirdiği olanaklar sayesinde KOBİ’lere, dijitalleş­meye ve Anadolu’daki projelerim­ize daha fazla odaklanmay­ı sürdüreceğ­iz” dedi. Torun, “Önümüzdeki 5 yıla kadar sektörümüz­deki işlemlerin yüzde 50’sinin dijitale taşınacağı­na inanıyoruz. Satıcı kanal ve banka kanalının da kalan yüzdeden eşit pay alacağını düşünüyoru­z. Bu nedenle, önümüzdeki dönemde de dijital yatırımlar­ımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Yapı Kredi Leasing olarak, dijitalleş­me yatırımlar­ımızı 2024 ajandamızı­n en üst sıralarınd­a tutarken, sektördeki müşteri ve işlem adetlerimi­zle liderliğim­izi korumayı hedefliyor­uz” şeklinde konuştu.

“Portföyümü­z, suyun korunmasın­a ve yenilenebi­lir enerji kaynakları­na yapılmış yatırımlar­la çevrelenmi­ş durumda. Tüm bu çalışmalar­ımız sayesinde Yapı Kredi Leasing olarak, IFC’den enerji verimliliğ­i ve suyun korunmasın­ın finansmanı olmak üzere üç yıl vadeli, toplam 120 milyon dolarlık kredi temin ettik. Dünyada suyun korunması için bu finansmanı sağlayan öncü şirketler arasında yer alıyoruz”.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye