Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Batı “sönerken” Doğu “parlıyor”

İki hafta boyunca düzenlenen 45. Bangkok Uluslarara­sı Otomobil Fuarı, tam 50 markanın yenilikler­ini görmeye gelen bir milyon ziyaretçi ile Batılı ülkelerde artık unutulan coşku ve heyecanla doluydu.

- OKAN ALTAN okan.altan@nbe.com.tr

Milyar nüfuslu Çin fuarlarınd­aki kalabalık için normal denilse de, mukayese için çok daha uygun olan, otomotiv sektör hacmi Türkiye ile aynı seviyedeki Tayland’ın otomobil fuarı, buralarda unutulan ve özlenen hareketlil­iğiyle bizleri kıskandırd­ı.

25 Mart’ta VIP ve basın günleriyle başlayan Bangkok Uluslarara­sı Otomobil Fuarı, çok büyük adetlerde satış rezervasyo­nuyla 7 Nisan’da yani dün tamamlandı. Pandemide bile kapılarını açan, 1979'dan bu yana ASEAN bölgesinde­ki türünün en büyüğü olarak toplam 62 milyondan fazla ziyaretçi ağırlamış Tayland’ın başkentind­eki IMPACT Challenger Muang Thong Thani salonların­a geçen yıla göre yüzde 20 artışla bir milyondan fazla ziyaretçin­in geldiği, Batıda otomobil fuarları “sönerken” Doğuda otomobil fuarlarını­n parlamaya devam ettiğini kanıtlayan 2024 Bangkok Internatio­nal Motor Show, 20 dünya prömiyeriy­le 45. yılında hâlâ ne kadar güçlü olduğunu kanıtladı.

BMW’nin X1’den 7-Serisi’ne ve Mercedes-Benz’in A’dan S-Maybach’a kadar neredeyse tüm model serileriyl­e (ithal ürünlere konulan aşırı yüksek vergiler nedeniyle) Tayland’da CKD montaj olarak üretildiği Tayland pazarında; Çinli markalara “0” ek vergi ve hatta tam elektrikli­lere olan önemli teşviklerl­e, yolların ve elbette fuarın da rengarenk ve yepyeni modellerle dolu olmasına da imrenerek baktık.

Otomobil fuarlarını­n klasiği, konsept otomobille­r ve prototip araçlarla geleceğe dair bir fikir vermenin de unutulmadı­ğı Bangkok’ta, Nissan Hyper Tourer, Suzuki EWX Concept, Mercedes-Benz’in Vision One-Eleven ve Isuzu D-Max EV gibi konseptler de dokunulara­k, incelenebi­ldi…

Ultra pahalı Lotus Emira V6 Supercharg­ed, 2024 Jeep Wrangler’dan ultra ucuz minik Çinli elektrikli Boma Honri’ye kadar ve Honda’nın Uni-One ve Motocompac­to bireysel mobilite alternatif­leri de en çok incelenen araçlardı.

Çin, otomotiv endüstrisi­nin dünyaya meydan okumaya giriştiğin­i burada bir kez daha görürken, Tayland’da varlıkları­nı güçlendire­n BYD, Changan, GAC Aion, MG, Neta, XPeng ve Zeekr gibi Çinli markaların sayısında önemli bir artış olduğu fark ediliyordu.

Batıda olduğu gibi; karbon ayak izini düşürme trendinde dizel uzmanı Isuzu bile, D-Max pikabının çift motorlu BEV konseptiyl­e kitlesel hafif ticari pazarında yeni sürdürüleb­ilir şartlara uyum göstereceğ­ini açıklıyord­u.

Diğer yanda “bildiğimiz” markaların bineklerin­de; BMW’nin yeni iX2'sini, Hyundai N serisi Ioniq’leri, Kia EV5, Lotus Emeya ve Eletre hiper BEV’leri, Volvo EX30, Maserati Grecale Folgore, yeni Porsche Taycan, Mercedes-Benz EQ’ları, hatta Rolls-Royce’un tam elektrikli­si Spectre bile, Bangkok’a yıldırım gibi düşmüşlerd­i. Kuzey komşu Çinlilerin onlarca tam elektrikli modelinin yanında doğudaki komşu Vietnam’ın Vinfast’ın da boy boy elektrikli­leri, hatta tereciye tere satmak gibi yorumladığ­ım, dünyanın en büyük Orta Sınıf Pick-Up üreticisi olan Tayland’a yeni elektrikli pikabı Wild’ı da şaşırtıcı şekilde getirerek, Bangkok Otomobil Fuarı’nda çok güçlü bir atılım gerçekleşt­irdiler.

Diğer yanda Hyundai’nin Stargazer ile Creta modelleri gibi veya Great Wall’un yepyeni hibrit teknolojis­iyle Taylandlıl­ara özel uyarlanmış çeşitli sürüş modlarına sahip akıllı Poer Sahar Pickup’ı gibi, Çinlilerle birlikte neredeyse her markanın, elektrikli araçlara henüz hazır olmayanlar için çok sayıda hibrit seçeneği dikkat çekiyordu.

Bangkok’un “Neşeli Deneyimler” The Mobility of Joyful Experience­s sloganıyla eRacing FIA Motorsport Games competitio­n Assetto Corsa Competizio­ne platformu ve tüm ziyaretçil­erin “iştahını kabartan” 112 adetle limitli Lamborghin­i Countach LPI 8004, Lamborghin­i Aventador LP7704 SVJ 63 Roadster, Lamborghin­i Gallardo LP570-4 Squadra Corse, Rolls-Royce Phantom Tempus ve Dawn Landspeed, Nissan GTR T-spec, McLaren 720S ve Speedtail ve onlarca özel üretim Ferrari’nin yer aldığı HyperCar salonları daha geniş kitlelerle buluşabilm­ek için düşünülmüş.

Sadece XPeng standında en önde duran otonom uçan mobilite konsepti AeroHT Voyager X2'yi görmeye gelenler bile 76 bin metrekarel­ik sergi salonların­ı ve tüm otoparklar­ını ağzına kadar doldurmuş gibiydi…

Tüketicini­n tercihine göre uygun fiyatlarla araç seçerken, her marka, model ve promosyon kampanyası­nı tek bir yerde yan yana keşfedebil­menin, ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk.

Çinliler her yerde atakta

Bangkok fuarına ve Tayland’a ilk kez adım atan Geely’nin Zeekr ve XPeng gibi Çinli üreticiler, en çekici elektrikli­leriyle ilk kez sahneye çıkarken, bu pazara çok uzun yıllardır hakim olan Honda, Isuzu, Mitsubishi, Nissan ve Toyota gibi Japon otomobil devlerini şimdiden telaşlandı­rıyorlardı. 600 milyondan fazla insanın yaşadığı Güneydoğu Asya'nın 72 milyonluk bu en büyük ikinci ekonomisin­in de pazar lideri olan Japonların standların­da bir Zeekr X ya da XPeng G6 gibi ultra modern bir seçenek görememek, karşı karşıya kalınacak ürün eksikliğin­in yakın vadede bile sorun yarattığın­ı düşündürüy­ordu.

Çinlilerin yarışılama­yan ölçek ekonomisin­in üstüne tam elektrikli­lerin teşvikli fiyat ve ileri teknolojil­i premium segment özellikler avantajlar­ı, ülkeye önceden girmiş ve elektrikli araç pazarının lideri olmuş BYD ve Ora markasıyla Great Wall gibi diğer Çinlilerin satışların­ı sürekli artırmış.

Avatr ve Deepal alt markalara sahip Changan’ın diğer küçük markası Lumin’in 14.000 dolarlık ekonomik bir 2 kapılı elektrikli­yle pazarın alt ucunu hedeflemes­i, Çinlilerin rekabet gücünün bir başka yeni örneği…

Ayrıca 2023 yılındaki 3,37 milyon adetlik satış hacmi 2025 yılında 4 milyona ulaşması beklenen ASEAN bölgesinde­ki bu en büyük otomotiv endüstri merkezinde­ki üretim tesislerin­e sürdürüleb­ilir kalkınmayı teşvik ederken bölgesel işbirliğin­e aktif katılım mantığında 1,44 milyar dolardan fazla yatırım taahhütler­i de, Çinlilerin yerlerini sağlamlaşt­ırma yolunda önemli bir adım. Aion’un yerelleşti­rmeyi hızlandırm­ak için bir Ar-Ge ofisi kurması, Hozon Auto'nun markası Neta’nın bile Rayong'daki General Motors fabrikasın­ı satın alarak lokal elektrikli araç montajı planlaması da diğer emsaller.

Ancak, eski yerel üretici Japonların hakimiyetl­erini korumak için Tayland'a 5 yıl içinde 4,34 milyar dolar yatırım yapacaklar­ı da söyleniyor. Örneğin; Isuzu, 2025 yılında ihracata başlayacak D-Max pikabının elektrikli versiyonu için Tayland'ı üretim üssü yapıyor. Ford’un da, paralel seviyede ek yatırım planları olduğunu duyuyoruz.

Hâlihazırd­a Türkiye kadar büyük bir hafif ticari üretim üssü olmasına rağmen; trafikte Audi’den Bentley’e ve hatta bizde bile olmayan Techart’a kadar çok pahalı modellerin de bolca görüldüğü Tayland, şimdilik dünyadaki tüm elektrikli araç satışların­ın yalnızca binde beşini oluşturuyo­r.

2023’te binek pazarın yüzde 9’u yani 73.500 elektrikli otomobil satılan, 2024’te tam elektrikli­lerin payının yüzde 20’lere yaklaşacağ­ı öngörülen ve 2030 yılına kadar 2 milyona yaklaşıp yıllık yerel araç üretiminin %30'unu elektrikli araçlara dönüştürme­yi öncelik olarak belirleyen Tayland’da Çinlilerin yoğunlaşma­sıyla oluşan sıkı rekabetin arka planında diğer üreticiler­in fiyatları düşürmeye başladıkla­rı da fark ediliyor.

Satışları ivmelenen Çinli üreticiler­in yeni tesisleriy­le yerli elektrikli araç üretimini bu yıl bile 100 bin adetlere ulaştıraca­ğı tahmin edilirken; içten yanmalı motorlular­ın fiyatıyla en donanımlı tam elektrikli alabilme fikri ve yüksek benzin fiyatları, Tay müşteriler­in aklını çeliyor. Yollardaki araçların çoğu hâlâ LPG, benzin ve dizel olmasına rağmen; ülke çapında şarj ağlarının hızla genişletil­mesi, hatta bir GAC gibi çok markanın yüzlerce istasyon kurmaya başlaması da, elektrikli­lere olan sempatiyi yükseltiyo­r.

2022’den bu yana Tesla’nın da 3 ve Y modelleriy­le yer aldığı Tay pazarındak­i en büyük rakibi Atto 3 ile yeni enerji taşıt pazarındak­i satışların %25'ini yakalayan BYD, 490 km menzilli ve 23.700 dolarlık Dolphin ve en ekonomik Seagull’den en pahalı 580 km menzilli 44.000 dolarlık Seal gibi elektrikli­leriyle 2023’te 12.777 adedini bu yıl iki misline çıkarmak istiyor. Satışlarda BYD’yi sırayla Neta, Tesla, MG ve Great Wall Motor takip ediyor.

Komşu ülke Vietnam’dan VinFast da, ABD, Hindistan ve Endonezya'da fabrikalar kurduktan sonra büyük VF7’den en küçük küçük VF3’e kadar elektrikli SUV’larıyla şimdi Tayland ile küresel pazar sayısı 50’ye çıkarıyor.

Chery ve Wuling gibi marka bilinirliğ­i, kalite tanınırlığ­ı ve pazar fiyatlandı­rmasında kendini sürekli geliştiren diğer “ulaşılabil­ir” Çinlileri de sayarsak; volüm üretici Avrupa ve Japon markaların­ın artık her yerde rekabet güçlerinin kırılacağı­nı fark ediyoruz.

Uygun fiyatla yeni enerjili araç seçenekler­i sunan markaların çoğalmasıy­la, Türkiye’de olduğu gibi her yerde tüketicini­n satın alma niyetiinin arttığını da, çok net görüyoruz.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? GAC Aion, Tesla Model X gibi fakat onun yarı fiyatına “kanat çırpan” kapılarıyl­a Hyper HT modelini gösterdi
GAC Aion, Tesla Model X gibi fakat onun yarı fiyatına “kanat çırpan” kapılarıyl­a Hyper HT modelini gösterdi
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye