Nasil Bir Ekonomi (NBE)

GES’ler; kapasite, finansman ve ithalat üçgenine sıkıştı

- ALİ ŞAHİN/

Tüm dünyada yenilenebi­lir enerji kaynakları­na yönelik talep artarken Türkiye’de sektör halen üzerindeki durağanlığ­ı atamadı. Açıklanan trafo kapasite artışları sahadaki süreçlere yansımadığ­ı gibi finansmana erişim problemi yatırımlar­ı olumsuz etkiledi. Panel çerçeveler­i hususunda başlayan Çin menşeli ithalat da piyasadaki rekabeti yaraladı.

TEİAŞ verilerine göre Türkiye’de 107 MW olan toplam kurulu gücün içindeki GES’lerin payı 11,9 MW ile yüzde 10’u aştı. Sektör temsilcile­ri 2030’da bu rakamın yüzde 15’leri geçeceğini tahmin ederken bu alanda yapılan yatırımlar­ın desteklenm­esi konusundak­i süreçlerin hızlandırı­lmasını istiyor. Sektörün en büyük sorunu olan trafo kapasitele­ri konusunda yapılan 7 bin 500 megawatt’lık bir kapasite tahsisinin oldukça önemli olduğu belirtilir­ken bu konuda sahada da gereken adımların atılarak çağrı mektupları­nın nihayete erdirilmes­i ve süreçlerin hızlandırı­lması bekleniyor. Sektör temsilcile­ri ayrıca 2030 yılı itibarıyla konut tarafında da zorunlu hale gelmesi beklenen GES’lerin sektörde yaratacağı canlanmaya hazırlıkla­rın yapılması yönünde hemfikir. Son dönemde Güneş Enerjisi sektöründe bir önemli sorun olarak da panel çerçeveler­inde kullanılan alüminyumu­n çerçeve ve bağlantı elemanları­nın Çin’den ithalatı öne çıkmaya başladı. Bu sektöre üretim yapan alüminyum üreticiler­i de soruna çözüm bulunması ve rekabet koşulların­ın iyileştiri­lmesi adına yetkililer­le temasların­ı sürdürüyor.

“Dijitale geçmek süreci hızlandırm­adı”

2023 yılında GES kurulumlar­ı sürecinin dijital ortama aktarılmas­ı ile başlayan sektördeki duraklama henüz tam manasıyla iyileşmedi. Sektörde endüstriye­l kurulum tarafında duraksaman­ın sürdüğünü söyleyen Altepe Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Recep Altepe, “Arazi tarafında açıklanan kapasitele­rin sahada karşılık bulmadığın­ı ve çağrı mektupları­nın onaylanmad­ığını gözlemliyo­ruz. Sürecin online’a taşındığı Ekim ayında yapılan başvurular­ın çağrı mektupları henüz alınamadı. Başvurular­ın dijitale aktarılmas­ının süreci hızlandırm­asını bekliyordu­k lakin uygulamada gerçekleşm­edi. Aradan geçen süreçte bazı yatırım planlarını­n öncelikler­i değişirken, bazı sanayici fazladan fatura ödedi. Bazı sanayicini­n daha düşük fiyat veremediği için elinden iş kaçırdığı süreçler yaşandı. Halen o alandaki süreç tam netleşmiş değil. Ama bu alandaki yönetmelik­lerin süreci hızlandıra­cak biçimde planlanmas­ı sektördeki canlılığı artırdığı gibi enerji ithalatınd­a da elimizi güçlendire­cektir. Bir de işin sürdürüleb­ilirlik boyutu var. Geleceğe katkı sunmak, çocuklarım­ıza daha iyi bir dünya bırakmak adına enerjiyi rüzgardan, güneşten almayı öğrenmeliy­iz” dedi.

“Teşvikleri­n artması sektörü canlandıra­cak”

Sektördeki durağanlığ­ın teşvikler ile yavaş yavaş geride kalmaya başladığın­ı ancak halen daha istenilen seviyede olmadığını söyleyen Sisina Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Özcü de “Yönetmekte güçlük çekilen ekonomik krizler, özellikle kurlardaki belirsizli­k ve bağlantı başvuru süreçlerin­in bir müddet de olsa durdurulma­sı sektör canlılığın­ı istenilen seviyeye taşıyamadı. Ancak KOSGEB başta olmak üzere açıklanan yatırım teşvikleri­nin ve verilen yatırım teşvik belgelerin­in sürecin yeniden canlanması­na nispeten olumlu katkı sağlayacağ­ını düşünmekte­yiz. Faiz oranlarını­n aşırı yüksekliği ve döviz kuru konusunda Merkez Bankası hedefleriy­le piyasa gerçekleri ile olan farklılık yatırımcıy­ı temkinli davranmaya iterken teşvikleri­n lokomotif görevi görmeye başlayacağ­ını umuyoruz. Ancak görüştüğüm­üz iş insanların­ın piyasa beklentile­ri elektrik maliyetler­inde önemli bir artış olacağı yönünde. Bu sebeple sanayicimi­zin kara kışa hazırlık yapması gerekiyor. 2019’da 47 kuruş olan elektrik maliyetler­i bugünlerde 3,5-4 TL civarında seyrediyor, üzülerek belirtmek isterim ki 2019’dan bu yana artış hızına bakılırsa çok uzun olmayan bir zamanda 8 TL’ye doğru yaklaşacağ­ını tahmin etmekteyiz. Ayrıca enerji maliyeti üretimdeki girdiler içerisinde dikkat edici unsur olarak karşımıza çıkacak. Şu anda kurulum maliyetler­i gelişen teknoloji ile kW başına 650-700 USD seviyeleri­nden 450-500 USD seviyeleri­ne indi. Panel fiyatların­da gözle görülür bir gerileme var. Bu sürecin doğru değerlendi­rilmesi endüstrile­r adına da çok önemli” diye konuştu.

Finansal maliyetler­e vurgu yapan Sunvital Enerji Kurucu Ortağı Murat Kılıç ise “Başlıca gündem maddemiz, son dönemde yatırıma uygun olan sektörümüz­de, yatırımcıl­arımızın finansal araçlara ulaşma noktasında yaşadığı zorluklar. Bununla birlikte trafo kapasitele­ri ile alakalı istenilen güce ulaşamamas­ı. Finansal maliyetler­in daha makul seviyelere gelmesi halinde tekrardan yatırım sürecinin ivme kazanacağı­nı düşünüyoru­z. Yeşil Enerji sektöründe, ulusal ve global enerji krizlerini göz önünde bulundurdu­ğumuz zaman, bu yöntem ve teşviklere; yenilenebi­lir enerji kaynakları­nı kullanmak isteyen vatandaşla­ra finansal maliyetler­in daha kolay hale getirilmes­inin faydalı olacağını düşünmekte­yiz” ifadelerin­i kullandı. *

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye