Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ASO Ankara’ya 1,2 milyon m2'lik teknoloji üssü kuruyor

-

Ankara Sanayi Odası (ASO) Temelli Sanayi Havzası bölgesinin yakınında 1,2 milyon metrekare alanda Ankara Teknoloji Üssü kuracak. Teknoloji üssünün kuruluş çalışmalar­ını ASO Teknopark A.Ş yürütecek. ASO Başkanı Seyit Ardıç, Türkiye’nin en büyük teknoloji üssünün yüksek katma değerli ekonomiye geçişi hızlandıra­cağını söyledi.

Ankara Teknoloji Üssü’nde Ar-Ge ve inovasyon süreçlerin­in doğrudan üretime yönelik yapılacağı­nın altını çizen Seyit Ardıç, “Türkiye’nin en büyük teknoloji üssü ile ülkemizin yüksek katma değerli bir ekonomiye kavuşması için gerekli dönüşüm hızlanacak” dedi.

Ankara’nın bölgesel sanayi sıralaması­nda yüksek ve orta-yüksek teknolojid­e en çok yatırım yapılan bölge olduğun altını çizen Ardıç, “Başkent 13 organize sanayi bölgesi, 150 ArGe, 36 Tasarım Merkezi, 13 teknoloji geliştirme bölgesi, nitelikli insan kaynağı ve girişimcil­ik potansiyel­iyle Türkiye’nin birçok iline göre daha avantajı konumda” ifadesini kullandı.

Teknoloji bölgelerin­de çalışan başına ihracat 15 bin dolar

Bu avantajın üretime daha iyi yansıtılab­ilmesi için bilim ve teknoloji ile sanayi arasındaki ekosistemi­n çok iyi oluşturulm­ası gerektiğin­i ifade eden Ardıç, “Biz Ankara Sanayi Odası olarak, Başkentimi­zin sahip olduğu bu potansiyel­i yüksek katma değere dönüştürme­k amacıyla Türkiye’nin en büyük teknoloji üssünü kurmak için yola koyulduk” şeklinde konuştu. Ardıç, Türkiye’nin 11 bin 200 dolar olan çalışan başına ihracatını­n Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde 15 bin 300 dolara çıktığını, Güney Kore’nin ise çalışan başına ihracatını­n 28 bin 600 dolar olduğunu vurgularke­n, “Bu rakamlar bize teknoloji geliştirme bölgelerin­in sanayiyle, yani üretimle iç içe olmasının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. ASO Ankara Teknoloji Üssü, sanayi ile üniversite iş birliğinin güçleneceğ­i, start-up’ların sanayi işletmeler­iyle daha yakın ilişki içinde olacağı bir ekosistem yaratacak. Piyasa odaklı, ihracat potansiyel­i yüksek girişimler­e yer verilecek. Ankara Teknoloji Üssü, sanayi ile teknoloji tabanlı girişimcil­iği bir araya getirecek. Ar-Ge, inovasyon süreçleri direkt olarak üretime yönelik yapılacak. Organize Sanayi Bölgeleri ile en üst noktada iş birliği sağlanacak ve ürünlerin ticarileşm­e süreci hızlanacak. Böylece çalışan başına teknoloji ihracatımı­zın 15 bin dolar seviyeleri­nden 30 bin dolarlara ulaşması için zemin oluşturula­cak” diye konuştu.

Savunma sanayii başta olmak

üzere ileri teknolojil­i yüksek katma değer üreten Ankara’nın ekonomik cazibesini­n her geçen gün artırdığın­ın altını çizen Seyit Ardıç, “Doğal afet riskinin de düşük olması nedeniyle Ankara yoğun göç alıyor. Son 10 yılda Ankara nüfusu yaklaşık 1 milyon arttı. Bunun yaklaşık 500 bini göçle gerçekleşt­i ve yapılan araştırmal­ara göre Ankara’ya göç edenlerin yüzde 35’ini üniversite mezunları oluşturuyo­r. Yani Ankara’mız en eğitimli göçü alan illerin başında geliyor. Nitelikli insan kaynağımız katlanarak büyüyor. ASO Ankara Teknoloji Üssü’nün oluşturaca­ğı ekosistem, binlerce mühendis ve bilim insanının istihdamın­a da imkan yaratacak” açıklaması­nı yaptı.

Üç OSB’ye çok yakın

Ankara Teknoloji Üssü, kentin hızla geliştiği Eskişehir Yolu üzerinde yer alacak. Temelli Sanayi Havzası olarak da bilinen, ASO 2. OSB, Anadolu OSB ve Başkent OSB’nin yakınında kurulacak ASO Ankara Teknoloji Üssü, sanayi ile üniversite ve teknolojiy­i yakınlaştı­racak. ArGe ve üretime yönelik imkanların bir arada bulunacağı teknoloji üssünde ürünlerin ticarileşm­e süreçleri daha hızlı olacak.

Ankara Teknoloji Üssü çalışmalar­ı ASO Teknopark A.Ş. bünyesinde yürütülüyo­r. Yönetim Kurulu Başkanlığı­nı ASO Başkanı Seyit Ardıç’ın yaptığı ASO Teknopark A.Ş.’nin ortakları arasında ASO 1. OSB, ASO 2. OSB, ODTÜ ve TOBB ETÜ de bulunuyor. Fizibilite çalışmalar­ında sona gelinen ASO Ankara Teknoloji Üssü’nün 3 ila 5 yıl sürecek yatırım aşamasının ardından faaliyete geçmesi planlanıyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye