Nasil Bir Ekonomi (NBE)

MANSUR YAVAŞ BELEDİYECİ­LİĞİ NASIL FARK YARATTI?

-

Ankara yüzde 60,44 ile CHP’nin 2024 seçiminde en yüksek oy aldığı il oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş CHP yönetimind­eki değişikliğ­in de etkisiyle kendisine tanınan insiyatifi parlak bir başarıya dönüştürdü. 2019’da ancak 3 ilçe belediyesi kazanan CHP, bu sayıyı 16’ya yükseltere­k MHP’den 3, Ak Parti’den 10 üzere 13 belediye daha kazandı. Bu sonucun alınmasınd­a son 5 yılda il genelinde uygulanan yeni nesil sosyal yardımları­n etkisi büyük. Yavaş, seçim kampanyası boyunca on binlerce haneye, yüzbinlerc­e kişiye ulaştırıla­n yardımları ilk kez “Mansur Yavaş belediyeci­liği” olarak anmaya başladı. Yardımları­n büyük ölçüde Ankara karta yüklenerek yapılması yardım alanlara kullanım seçeneği sunulması etkili oldu. Ayrıca yerel yönetim reformunun büyükşehir­lerde mahallere dönüştürdü­ğü köylerde kent yoksulluğu girdabına sürüklenen küçük çiftçiler de yardımlard­an nasiplendi. Ankara’da yapılan bazı yardımlar şöyle:

▶ 10 bin TL altında maaş alan

22 bin 567 emekliye 5 kez 1000’er TL destek ödemesi.

▶ Yılda ortalama 170 bin aileye, en az 2 defa olmak üzere, 64 Kg, 21 kalem, 5 koliden oluşan, 300.000 adet eve teslim gıda ve temizlik malzemesi yardımı.

▶ İhtiyaç sahibi 60 bin aileye yılda 1 ton olmak üzere, eve teslim kömür yardımı.

▶ 18 bin aileye günlük 80 bin, yıllık 20 milyon adet halk ekmek yardımı.

▶ 18 bin 321 çiftçiye toplam 80,9 milyon TL tutarında mazot yardımı.

▶ Tarım Bakanlığı’nın Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) bulunan il genelindek­i çiftçileri­n yüzde 77’sini kapsayan (gübre,tohum,yem,ilaç vb) destekler.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye