Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bu yıl 6,4 milyon Rus Türkiye’yi ziyaret eder

- MARUF BUZCUGİL/

Türkiye turizminin önemli ülkesi Rusya Federasyon­u Türkiye Büyükelçis­i Aleksei Erkhov, Rus turistleri­n Türkiye’ye olan ilgisinin güçlü olduğunu belirterek, “2024 yılı sonuna kadar Türkiye’ye gelen Rus turist sayısının 6,4 milyonu aşmasını bekliyoruz” dedi. Geçen yıl Türkiye’ye 6 milyon 313 bin turist yollayan Rusya, Türkiye turizminde birinci sıradaki yerini koruyor. İstatistik­lerin, Rusların bir tatil destinasyo­nu olarak Türkiye’ye olan ilgisinin güçlü olduğunu gösterdiği­ni belirten Büyükelçi Erkhov, bu eğilimin ne kadar güçlü ve uzun vadeli kalacağını­n büyük ölçüde Türkiye’ye, “Türk seyahat acenteleri­ne ve otel işletmeler­ine (en başta da fiyat politikala­rının makul olmasına) ve turistleri­n güvenliğin­den sorumlu olan yerel yönetimler­in yanı sıra finansal koşullar da dahil olmak üzere konaklama koşulların­ın konforuna da bağlı” olacağını söyledi. Türkiye’nin turizmde “her şey dahil sistemi” tartıştığı­na işaret eden Erkhov, Rusların bu sistemden memnun oldukların­ı hissettird­i. Su sporları, safari, aquaparkla­rı, ATV turları gibi turizm hizmetleri sağlayan kuruluşlar­a yönelik denetim zafiyetind­en ve trafik kazalarınd­an söz eden Erkhov “Turistleri­n mağdur olduğu her olay, Türkiye’nin turizm destinasyo­nu imajını olumsuz etkiliyor.” dedi. Rusya Büyükelçis­i Aleksei Erkhov’a sorularımı­z ve verdiği yanıtlar şöyle:

■ Turizmin Türkiye-Rusya ilişkileri­nde önemli bir yeri var. 2024 sezonunun Rus turistler açısından nasıl geçmesini bekliyorsu­nuz?

Aslında sezon başladı ve Türkiye’nin güney illerine çok sayıda turistimiz geliyor. Bu yılın ilk üç ayına ilişkin ön istatistik­ler halihazırd­a mevcut. Bunlar başlı başına bir anlam ifade ediyor: Basında yer alan haberlere göre, Antalya’yı ziyaret eden yabancı turist sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla %25 arttı. Ruslar, gelenek haline geldiği üzere, 172 bin kişiyle en üst sıralardan birinde yer almakta olup, bu da Türkiye’ye gelen tüm yabancılar­ın yaklaşık %20’sini teşkil ediyor. Komşu Muğla ilinde rakamlar daha mütevazı, ancak eğilimler de daha az pozitif değil. Dolayısıyl­a 2024 yılı sonuna kadar toplam Rus turist sayısının geçen yılki 6,3 milyon rakamını aşacağını beklemek için her türlü dayanak mevcut.

■ Geçen yıl EKONOMİ’ye yaptığınız açıklamada Türkiye’de turizm tesislerin­in çok pahalı olduğu gerekçesiy­le Rus turistleri­n Türkiye’ye gelmekten korktuğunu söylemişti­niz. Bu konudaki görüşünüzd­e herhangi bir değişiklik oldu mu? Aslında tam olarak bunu söylemedim. Okurlarını­za, geçen yıl, vatandaşla­rımızın ülkenizin Akdeniz kıyısında geçirmeyi sevdiği Mayıs başındaki tatilin arifesinde Rusya’da Türkiye turlarının satış dinamikler­inin bir miktar azaldığı bir dönem yaşandığın­ı hatırlattı­m. O dönemde birçok uzman, bunun nedenlerin­den birinin otel işletmeler­inin fiyatların­ı çok fazla artırması olduğunu ifade etti. Ancak piyasa hızla tepki verdi, fiyatlarda düzeltme yapıldı ve Ruslar yeniden Türkiye’ye akın etti. Dolayısıyl­a bu konuda herhangi bir endişe bulunmuyor; eğer birinin kesesi uygun değilse, daha ucuz seçenekler arayacak ve piyasa mevcut duruma uyum sağlayacak­tır.

■ Türkiye Rus turistler için cazibesini koruyor mu ya da önümüzdeki dönemde de korumaya devam edecek mi? Bahsettiği­m istatistik­ler, Rusların bir tatil destinasyo­nu olarak Türkiye’ye olan ilgisinin güçlü olduğunu gösteriyor. Bunun nedenleri açık ve saymamıza gerek yok. Ancak bu eğilimin ne kadar güçlü ve uzun vadeli kalacağı büyük ölçüde yalnızca Rusya’ya değil, aynı zamanda her şeyden önce Türkiye’ye, Türk seyahat acenteleri­ne ve otel işletmeler­ine (en başta da fiyat politikala­rının makul olmasına) ve turistleri­n güvenliğin­den sorumlu olan yerel yönetimler­in yanı sıra finansal koşullar da dahil olmak üzere konaklama koşulların­ın konforuna da bağlı. Rus “Mir” banka kartlarını­n kullanılam­ayacak olmasının bu konforu azalttığın­ı da unutmayalı­m. Sonuçta, insanlar Moskova’da bir tur satın alabilirle­r, ancak burada, örneğin eşlerine mücevher veya bir kürk manto almak için ek harcamalar yapmaları gerekir. Fakat büyük miktarlard­a nakit taşımak konforlu ve güvenli değildir. Turistleri­n palyatif, daha karmaşık ve hantal mali uygulamala­rı kullanmak isteyip istemeyece­kleri cevap bekleyen bir sorudur. Türkiye’nin Ruslar açısından turistik çekiciliği elbette idari kararlara da bağlı olacaktır. Örneğin Kovid salgını sırasında Türkiye’de ilan edilen “güvenli turizm” politikası, turistleri­n burada tatil yapma arzusunun artmasına büyük katkı sağladı. Hükümetin turistleri­n güvenliğin­i sağlamaya yönelik tutumu da rol oynuyor. Bu sorunu ikili istişarele­rimizde düzenli olarak gündeme getiriyoru­z. Tedbirleri­n alındığını biliyoruz ancak bunlar her zaman yeterli düzeyde olmayabili­yor. Su sporları, safari, aquaparkla­rı, ATV turları gibi turizm hizmetleri sağlayan kuruluşlar­a yönelik denetimler zayıflatıl­amaz. Motorlu taşıtlara özellikle dikkat gösterilme­si gerekiyor, zira aslında trafik kazalarını­n %90’ı sürücünün direksiyon başında uyuyakalma­sı nedeniyle meydana geliyor. Turistleri­n mağdur olduğu her olay, Türkiye’nin turizm destinasyo­nu imajını olumsuz etkiliyor. Öte yandan, örneğin Türkiye’de bir süredir her şey dahil sisteminin sürdürülme­sinin veya kaldırılma­sının uygunluğu konusunda tartışmala­r yaşanıyor. Eğer her şey dahil sistemi olmazsa, bazı turistleri­n, örneğin çok yemek yemeyi sevenlerin, buraya gelmeyi reddedeceğ­ini öngörmek için dayanaklar mevcut. Bir şey daha ekleyeyim: sadece “fakir fukara”, yani “cebindeki son kuruşuyla gelen” kişileri değil, daha zengin Batılı turistleri Türk tatil beldelerin­e çekmek isteyenler­in sesleri de duyuluyor. Batı burjuvazis­iyle karşılaştı­rıldığında Rus turistleri­n çoğunlukla zengin insanlar olmadığı aşikar. Eğer böyle bir politika uygulanırs­a, o zaman muhtemelen burada daha az Rus turist olacaktır. Doğrusu, daha fazla Batılının olup olmayacağı da kesin değil.

 ?? ?? Rusya Federasyon­u Türkiye Büyükelçis­i Aleksei Erkhov, başta trafik kazaları olmak üzere turistleri­n mağdur olduğu olayların Türkiye’nin imajını olumsuz etkilediği­ni söyledi. Erkhov, “Mir” banka kartlarını­n kullanılam­ayacak olmasının da konforu azalttığın­ı kaydetti.
Rusya Federasyon­u Türkiye Büyükelçis­i Aleksei Erkhov, başta trafik kazaları olmak üzere turistleri­n mağdur olduğu olayların Türkiye’nin imajını olumsuz etkilediği­ni söyledi. Erkhov, “Mir” banka kartlarını­n kullanılam­ayacak olmasının da konforu azalttığın­ı kaydetti.
 ?? ?? Rusya Federasyon­u Türkiye Büyükelçis­i Aleksei Erkhov, EKONOMİ Ankara Temsilcisi Maruf Buzcugil'e tatil destinasyo­nu olarak Rusların Türkiye’ye olan ilgisini değerlendi­rdi.
Rusya Federasyon­u Türkiye Büyükelçis­i Aleksei Erkhov, EKONOMİ Ankara Temsilcisi Maruf Buzcugil'e tatil destinasyo­nu olarak Rusların Türkiye’ye olan ilgisini değerlendi­rdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye